Как да работиш в България и да печелиш пари от интернет

Изходът ми е на Терминал 2” – толкова често го чуваме от къде ли не в България. Хората са изгубили вярата си, а изгубиш ли вярата, приятелю, загубен си!

Понякога помага да вярваш до лудост. Но по-устойчивата стратегия е да се образоваш. И не ти говоря за университет, въпреки че и той играе роля в развитието ти като личност. Говоря ти за интернет и за морето от информация и възможности, които буквално са на един клик разстояние. Благодарение на интернет, днес няма голямо значение къде по света живееш, стига да имаш компютър и Wi-Fi и да знаеш английски, дори и да не е на перфектно ниво.

С този пост и видеото в него искам да ти дам вяра и възможност. Да ти покажа, че има начин да живееш в България и да печелиш като чужденец, да печелиш пари от интернет. И никога да не си мечтаеш “да работиш в чужбина и да печелиш като чужденец, но да си харчиш парите в България“, защото това може да стане и твоята реалност. Но в много по-хубав вариант. Вариантът, в който семейството ти е близо до теб, приятелите ти са тук, средата ти е конструктивна и не си роб на чужда земя.

Във видеото по-горе говоря за популярните начини да стартираш бизнес онлайн и да работиш от България, но да печелиш пари от интернет, продавайки на клиенти в чужбина.

Най-общо казано, първо трябва да решиш какво да продаваш – продукти или услуги.

Ако решиш да продаваш услуги или твои специални умения, можеш да намериш клиенти в България или в чужбина. За България страхотна работа ще ти свърши сайт и Фейсбук страница. А решиш ли да продаваш в цял свят, направи си регистрация във Fiverr или Upwork. Това са двете най-популярни мрежи за фрийланс. Във видеото ще чуеш подробности за всяка от тях.

Ако решиш да продаваш продукти, си изправен пред същия избор, но и още един – дали ще продаваш физически или дигитални продукти.

С физическите системата е малко по-лесна и достъпна. Често хората, които влизат в този бизнес, стартират с дропшипинг в Ebay или Amazon. Много хора в България го правят, и това е единственият им бизнес и единствената работа. Ако правиш хендмейд неща, твоята платформа е Etsy. А ако решиш, че искаш да имаш собствен магазин, Shopify ще ти свърши добра работа. Собствен магазин можеш да имаш и в останалите три. Предимството на Ebay, Amazon и Etsy е, че те са установени пазари и хората влизат там, за да купуват. Тоест, това ти дава много стъпки предимство и прави нещата по-лесни при старт.

Относно дигиталните продукти, аз съм привърженик на афилиейт принципа. Това е система, в която продаваш чужди дигитални продукти през твои сайтове и персонални продажбени фунии и печелиш комисионна при всяка продажба. За този тип бизнес ще ти трябват малко повече интернет маркетинг познания, но е напълно възможно и постижимо да започнеш, да се обучиш и да постигнеш успех.

Най-популярните маркетплейси за афилиейт продукти са Clickbank и JVzoo. Там ще откриеш продукти от всяка възможна ниша, но преди да се опиташ да ги продаваш, наистина трябва да разбираш добре системата.

За всички хора с мечти и високи цели, онези като теб, които искат да си построят сами бизнеса и живота от мечтите вместо да се надяват на късмет, направих Nojici Онлайн Бизнес Клуб. Това е безплатна Фейсбук група, където споделяме знания, опит, съвети, трудности и уроци от правенето на онлайн бизнес в действие.

Ако искаш да станеш член на бизнес клуба безплатно, кликни ТУК (линкът ще те отведе в групата).

Онлайн бизнесите са нещо страхотно, защото дават свобода на личността и креативността. Ти, разбира се, можеш да избираш дали искаш да правиш това “на пълно работно време” или да го правиш, за да спечелиш допълнителен доход. В първия случай, препоръчвам инвестиция в добри обучения. Това е начинът, който връща най-бързи резултати.

Добра стратегия е да започнеш онлайн, докато работиш някъде другаде, за да можеш да си платиш времето, докато бизнеса започне да ти го плаща.

Аз не постъпих точно така и преживях известни трудности, но всеки сам си носи кръста :)

Защо аз го правя и препоръчвам и на теб, ако си свободна душа:

 • имаш географска и финансова свобода
 • можеш да избираш кога и как да работиш
 • забравяш за шеф, колеги, клюки и разни такива офисни неща
 • можеш да прекарваш повече време с хората, които обичаш
 • можеш да работиш колкото си искаш (в моя случай е много повече от 8 часа на ден, защото обожавам това, което правя :) )
 • научаваш се да носиш отговорност за всяко действие и бездействие
 • ставаш като луд учен, който тества различни стратегии
 • научаваш се да се радваш истински и да цениш всяка малка победа
 • попадаш в кръг от невероятни хора
 • израстваш като личност
 • и още много и много други :)

Има и минуси, разбира се. Ето и някои от тях:

 • често работиш само от вкъщи (това един ден ти харесва,един не…)
 • често говориш само за работата си, защото я обожаваш и на старите ти приятели им писва да те слушат
 • губиш стари приятели, защото ставаш нов човек (може би това не е минус)
 • чувстваш се като Супер Марио, който се бори с поредния дракон, защото всеки ден излизат нови и неподозирани предизвикателства
 • понякога се караш с родителите си, които те молят да си намериш нормална работа
 • никога не знаеш кога точно ще дойде големият успех

И ако това ти звучи много рисково и несигурно, ще ти кажа само, че и сигурната работа никак не е сигурна. Аз избрах онлайн бизнеса, защото така мога да бъда господар на себе си и живота си, и каквото и да стане, знам, че аз съм отговорна и ще намеря начин да се справя!

Ако този пост ти е харесал, сподели го с приятелите си :)

И не забравяй да ми напишеш коментар с мнението си за видеото, поста и какво още ще ти бъде интересно да чуеш за онлайн бизнеса.

Nojici - Как да превърнеш страстта си в бизнес

Written by Aneliya Magleva