Екскурзия до Рим: 5 лица на Вечния град, за които може би не знаеш

Беше следобед и вече привършвах работата в бързане да изляза с момичетата, когато получих имейл от Оля. Subject line-а ми казваше намаление на самолетни билети и не се стърпях, въпреки че вече закъснявах, защото знам, че с тези намаления няма за кога да го отлагаш. Купуваш сега или губиш. С момичетата си бяхме говорили да отидем на екскурзия до Рим, но остана някак си във времето, не го бяхме решили твърдо. А в имейла на Оля – Рим и още куп атрактивни дестинации. За 5 минути се замислих “на къде?”. После пак се върнах към Рим и си казах „Защо не?! Поне веднъж трябва да се отиде до Вечния град!”

В следващия момент вече пишех в общия чат с момичетата, за да им кажа, че заминаваме за Рим, и в края на септември предстоеше първото в живота ми приключение по женски.

Годината беше тежка и много напрегната, изпълнена с работа, възходи, падения и да си призная, доста излишна драма, която аз не толерирам изобщо. Определено имах нужда от глътка свеж въздух. Исках да се изключа напълно и да презаредя батериите, защото последните 3 месеца от годината също не са никак леки.

В този пост ще ти споделя моите впечатления от Рим (това в никакъв случай не е травъл гайд, защото ми се струва абсурдна идеята за препоръка на ресторанти и места, след като можеш да се гмурнеш и да оставиш града да те очарова. Или разочарова…).

Екскурзия до Рим - Nojici

Истинският чар на Рим се крие в малките улички и усмихнатите хора в разбити коли

Аз не обичам да планирам, когато пътувам. Оставям всичко да ми се случва просто ей така. И да си призная, задължителните организации ги правя в последния момент. А багажа си приготвям около 12-1 вечерта преди полета. И много често съм на косъм да си изпусна самолета, защото пак съм игнорирала аларамата.

В същия неорганизиран тон, към нашата женска групичка от 4 за спретнаната набързо екскурзийка се присъедини още една приятелка и станахме 5 българки в Рим. Въпреки че не всички пътуваме по един и същ начин и някои обичат забележителности, други обичат малки улички, успяхме да балансираме нещата така, че да няма сърдити. Защото, това е един от капаните на многолюдните пътувания, няма как да сте на едно мнение винаги.

The girls only trip to Rome 🥂I already love this city ❤️#travelers #travelgirls #rome

Публикация, споделена от Unique Nojici (@aneliya.maglev) на

Какво ми се стори по-специално в Рим

В първия момент, в който стъпих в Рим на летището, си казах „страхотно е!”. Времето беше топло за разлика от София, хората бяха приветливи и следващите 3 дни бяха обещаващи. Във втория момент, когато пристигнах в града, си казах „ужас!”. Рим не ми хареса на пръв поглед. Беше мръсен. Имаше простряно пране навсякъде. А около гара Термини, в близост до която беше и нашият апартамент, имаше куп бездомни, много боклуци по земята и ми се видя страшно. Тук е моментът да ти кажа, ако тръгваш към Рим, не си вземай апартамент в близост до гарата. На нас не ни се случи нищо лошо, но кварталът не е приятен. Ние бяхме се озовали в техния студентски квартал.

Първоначалният ми шок и лошо настроение изчезнаха веднага, след като опитах храната, виното и кафето. Полакомихме се и си поръчахме по една пица и по една чаша вино. Тук не спестяват от количество. Пиците бяха огромни, а чашите препълнени. След като хапнахме и пийнахме, вече бяхме готови за приключения и се гмурнахме в града, без цел и с някаква много бегла посока.

Екскурзия до Рим - Nojici

Екскурзия до Рим - Nojici

Няма да ти говоря за забележителности, защото не мога да понасям тълпите от туристи, които се движат като стадо и се опитват да си направят селфи пред всеки камък. А и с тези в Рим всеки е доста добре запознат. Аз минах много набързо само през част от забележителностите и така и не стигнах до Ватикана. По-скоро искам да ти разкажа за няколко неща, които лично мен ме впечатлиха и заради тях бих си купила билет за Рим отново.

Преди да започна, трябва да ти кажа, че билетите до Рим и обратно ни излязоха по 50 лв. на човек, благодарение на Оля. Оля е травъл агент, който преди няколко месеца се вдъхнови и направи FlyCheapTrips, където е споделен травъл агент и услугата и става много по-достъпна за повече хора. От раждането на идеята до сега, ние работим с нея и именно тя е човекът, който ме запали по пътуванията. Отново Оля е човекът, благодарение, на който купувам евтини билети за цялата групичка и можем да пътуваме повече. Ако обичаш да пътуваш или планираш да започнеш, задължително хвърли едно око на сайта и и се абонирай, защото FlyCheap ще ти спести куп пари от билети.

Връщам се в Рим :)

Екскурзия до Рим - Nojici

Първото нещо, което забелязах още на летището, беше нещо, което дори не съм предполагала. Красивите мъже!

Момичета, мъжете в Рим са като модели! Личи си, че модата е в кръвта им и отделят време и внимание за себе си. Аз не можех да повярвам как е възможно всички да изглеждат добре. И всеки следващ беше по-хубав от предишния. А външната им красота много добре се допълва с отношението им – изключително общителни и забавни. По-късно разбрахме, че са много привързани към майките си, което никак не е типично за българите. А италианките, поне в Рим, не бяха красиви. Дори чухме мнения, че са твърде еманципирани и потискат мъжете, заради което самите италианци се прехласват по чужденки. С момичетата взехме тежкото решение, ако не си намерим гаджета българи, да се преместим в Италия :D

Интересното там е, че италианците не се опитват да постигнат много. Работят съвсем обикновени неща и са доволни от това. Като цяло водят много лежерен живот, спокойни са и не искат твърде много. Дори хората, които събираха боклука, изглеждаха доволни от работата си. И те също бях красиви. Това определено е нещо, което много ме изненада. Никой, с който говорих, не беше чувал за това, че може да прави онлайн бизнес или че може да работи сам, от компютъра си, от където си поиска. Някои никога не бяха напускали Италия. И никой не говореше английски. Но пък са се научили доста добре да боравят с Google Translate за спешни случаи.

Ако отидеш в Рим, веднага ще забележиш, че всички коли са блъскани. Тези хора карат ужасно зле, паркирането им е пълна трагедия, колите им са съвсем малки и на никой не му пука. Освен малките коли, моторчетата също са много популярен начин за предвижване, както и велосипедите. Градският им транспорт е удобен, но трябва да внимаваш на какво и от къде се качваш. Ние прекарахме 2 часа по автобуси и трамваи последната вечер, защото се объркахме и се озовахме в другата част на града, гладни и изморени.

The taste of Italian morning ☕️🍘#italianbreakfast #morning #coffee #muffin

Публикация, споделена от Unique Nojici (@aneliya.maglev) на

Храната, кафето и виното

Много ми хареса всичко, което опитах – пица, лазаня, салата, брускети, паста, кестени, сладолед… всичко беше невероятно, независимо от мястото, от което го купувах. А кафето и капучиното…мммм, в тях се влюбих! Виното също беше хубаво, но аз имам още какво да опитвам там.

Трябва да спомена, че като френските кроасани няма никъде по света. Само в една пекарна на Нишава вкусът леко се доближава :)

Екскурзия до Рим - Nojici

Модата

Италия е известна модна дестинация, но не очаквах чак толкова хубави неща да видя. В някои от уличките изобилстваше от малки ателиета, които правеха концептуална мода. Имаше други с невероятни аксесоари. И една мнооого дълга улица с кожени чанти и обувки. Ето тук оставих сърцето си. В Рим можеш да си купиш качествени кожени изделия на много по-ниски цени отколкото в България и си струва да отидеш там заради шопинга. Не само кожа, тук буквално има всичко. С момичетата планираме да направим и едно шопинг пътуване до Италия. Първото ни беше само за разузнаване :)

От тук аз си купих африканска дървена огърлица със змийска кожа и съм много доволна от тази покупка :)

Екскурзия до Рим - Nojici

Екскурзия до Рим - Nojici

Екскурзия до Рим - Nojici

Трастевере

Много туристи в Рим така и не разбират за Трастевере. Това е техният център. Тук италианците излизат и се срещат. Има барове, ресторанти, магазинчета, дори и гадателки на карти Таро :)

Корсо

Това е улицата с магазините, която свършва на Пиаца дел Пополо и има куп пресечни малки улички, които също си струва да разгледаш. За съжаление ние стигнахме до нея чак през последния ден и нямахме време да разгледаме добре ноколо. Но пък си купихме разни неща :) На площада пък ни намери един много интересен италиански градски герой, който пееше и свиреше, за да спомогне легализирането на тревата. По спомен се казваше Мимо Поетта и е много колоритен образ. Именно след срещата с него се изгубихме в градския транспорт и прекарахме 2 часа там, в които се смях толкова, колкото никога през живота си… явно песента му оказа влияние :D

Екскурзия до Рим - Nojici

Като цяло хората са приятни и дружелюбни, местата са красиви и има какво да се види. Тук трябва да вметна, че в Рим никак не е скъпо. Цените се припокриват с тези в София, дори има неща, които са по-евтини. Аз не съм правила точна сметка, но при нас това пътуване излезе около 600 лв. на човек с билети, нощувки и всичко, което сме си купили. Ние не сме се ограничавали и сме хапвали само навън. А и храната е един от начините да опознаеш всяко ново място :)

Екскурзия до Рим - Nojici

Екскурзия до Рим - Nojici

А за 3 дни можеш да си вземеш само sample, колкото да разбереш дали искаш да се върнеш пак. Аз определено ще се върна в Италия. Следващия път ще бъде на място, на което няма толкова туристи и е по-автентично. Дали препоръчвам Рим? Да! Препоръчвам го с две ръце :)

Отиди и преживей Вечния град по твоя си специален начин, както на теб ти харесва и го остави да ти се покаже по най-добрия начин. А после ще очакваме да споделиш впечатления :)

Междувременно трябва да ти споделя, че направих малко промени в Ножици и го превръщам в блог, който да вдъхновява хората да променят живота си така, както ще се чувстват щастливи (Empowering people to inspire change.) Това ще включва отново уроци за бизнес (защото трябва да печелиш достатъчно, за да си удовлетворен и щастлив), истории от моите лични успехи и провали, истории за бизнесите, по които работим, истории от пътуванията ми и много важно, истории за личния стил, за да ти помогна да използваш дрехите като изразно средство в твоя полза.

Всичко това ще бъде Ножици, защото всичко това съм аз и това мога да ти дам!

Ако искаш да го получиш, влез в групата на Ножици за бизнес от ТУК

И ме последвай в Instagram ТУК, за да не пропускаш нищо :)

И не забравяй да разгледаш FlyCheapTrips, ако искаш да пътуваш с изгодни самолетни билети.

Nojici - Как да превърнеш страстта си в бизнес

 

Written by Aneliya Magleva