Travel Vlog: 3 дни в Швеция през декември

От много време ми се искаше да пътувам някъде в западна Европа през декември, за да усетя автентичния коледен дух, който заразява. И тази година получих покана да гостувам на Виктор, мой приятел, който живее и работи в Швеция. Избрах си началото на декември неслучайно :)

В тази публикация ще ти разкажа за практичните неща около пътуването, а във видеото ще видиш и усетиш самото преживяване там. Има и второ видео в YouTube канала – „На сладки приказки с Ани и Вики”, където снимахме няколко минутки, докато си говорехме в едно уютно ресторантче на малкия площад в Малмьо.

Travel Vlog: 3 дни в Швеция през декември

А Виктор, за да знаете кой е вторият герой освен мен в тази история, е архитект по професия и музикант по призвание. Освен това рисува доста ексцентрични неща. Вики също се подвизава онлайн с 2 YouTube канала. Единият е Revit Experiments за архитекти и инженери. В него той дава безплатна, полезна информация за работа с Revit (софтуер за… архитекти :)). И музикалният му канал – Kuzev, в който качва музиката си. Тя е електронна, с фолклорни мотиви и мисля, че ще ти хареса :) Освен това, той много обича да пътешества и споделяме една и съща голяма страст. Само по отношение на модата не можем още да се разберем :D Като цяло, Вики е интересен човек, с който никога не може да ти бъде скучно.

След като те запознах с моя спътник и човека зад камерата, вече е време да ти споделя и полезните съвети около пътуването в Скандинавия и видеото от там:

Какво да вземеш предвид, когато ти предстои зимно пътуване в Швеция

За където и да тръгнеш, е хубаво да имаш поне бегъл план в главата си за организацията на пътуването. Като, до къде ще летиш, колко ще останеш, какъв багаж ще вземеш, как ще разплащаш, трябва ли ти вътрешен транспорт, ориентираш ли се по карта, включил ли си си роуминг и т.н. Започвам по ред. Този път пътувах сама и момичетата ги нямаше, за да са се сетили за нещата, които аз забравям.

Летището – аз пътувах до Копенхаген в Дания, защото двата града се намират на границата на държавите и ги дели един мост над морето, т.е. това летище ми беше най-близко. Когато минаваш от Дания в Швеция, ти проверяват документите на една от спирките на влака.

Вътрешният транспорт – в този случай беше влак, който хванахме от летището и ни отведе до Малмьо.

Роуминг – ако си абонат на Mtel, да знаеш, че роумингът ти не се активира автоматично. Това го разбрах едва в Париж през пролетта. А когато бях в Рим през есента, бях забравила да го активирам. За пътуването до Малмьо се сетих да го направя, но на *88 не стана. Добре, че минах покрай един от офисите, за да проверя и да ми го активират на място.

Пари – тръгнах да си обменям пари и се оказа, че в банките и чейндж бюрата няма шведски крони. Обадих се на Виктор и се оказа, че и той не ги използва. В Швеция си плащаш само с карти и локално мобилно приложение. Първо се чувствах малко странно без кеш, но като свикнах, се оказа доста освобождаващо.

Освен това, хубаво е да знаеш колко струват парите ти, за да не се окаже, че си се объркал и си изхарчил всичко. В Швеция 10 крони=1 евро.

Багажът – аз пътувах с WizzAir, с ръчен багаж. В момента ръчният багаж е до 10 кг. и малък куфар ще ти свърши идеална работа. За 3-дневните пътувания аз все още използвам една раница на adidas, която купих в Щатите, събира доста неща и не ми причинява дискомфорт при предвижването. Освен това, това е най-здравата раница, която буквално няма скъсване и ако се каниш да обикаляш в Европа за по 3 дни, особено, когато е по-топло, препоръчвам ти да си намериш удобна раница.

Travel Vlog: 3 дни в Швеция през декември

Стандартът на живот – хубаво е да провериш какъв е стандартът на живот в страната, до която пътуваш, за да предвидиш колко пари ще ти трябват. Аз обикновено имам екстра пари за всеки случай. А и, когато пътувам с ръчен багаж, отпада пазаруването за добро или лошо :)

Гардеробът – за мен е важно да запазя личния си стил, където и да ходя. Предполагам, че момичетата, които четат, ще се съгласят с мен :) Независимо, че пътувам и никой не ме познава, не бих се облякла с анцуг например. Просто не е моето нещо. Затова, когато събирам багажа си, макар и в последната минута, си предвиждам сетовете за следващите 3 дни и подбирам такива дрехи, които лесно се комбинират една с друга. Разбира се, трябва и да са комфортни. А когато дрехите са с обема само на раницата, не мога да си позволя да нося излишни неща. В Инстаграм можеш да видиш някои от сетовете в Швеция. А ако се върнеш назад, ще видиш и Рим, и Париж. За това пътуване, понеже е зима, дрехите ми имаха повече обем, но пък ми стигнаха идеално за 3 дни.

Виктор има една теория за 7-те дни – ако имаш дрехи за 7 дни, значи можеш да останеш колкото си искаш. Струва си да се пробва :)

Между другото, в раницата събрах и ботушите си :D

Още сме на тема дрехи и трябва да спомена, че времето в Скандинавия не е за подценяване. Аз бях видяла 3-4- градуса в прогнозата и си казах „супер, топло ще е”, особено сутринта, когато бързах и не си намерих ръкавиците и шапката. Оказа се голяма грешка. Добре, че Вики имаше една готина черна шапка, която носих. Първо ми беше странно, защото не е точно в мой стил… но ме стопли. А и след няколко дни с нея ми допадна и мисля да включа подобна в гардероба си.

Шалът и самолета – на мен винаги ми е студено в самолета и когато съм с малко багаж, винаги имам голям шал. Последният, който си купих, е огромен, мек и топлъл и е от индийския магазин в центъра на Пловдив. Препоръчвам винаги да имаш този аксесоар, с каквото и да пътуваш, защото е много практичен.

Ориентацията – добре, че татко ме научи да се ориентирам по карта, когато бях малка, въпреки че не ми се занимаваше. Когато пораснах, това ми спаси живота много пъти :D първият беше в Ню Йорк преди 6 години, когато още нямах смартфон с движеща се точка и хартиената карта беше единствената опция. Сега използвам Google maps почти постоянно. Върши ми идеална работа и за пътувания в България.

Отпусни се и преживей мястото – най-добрият ми съвет за всяко пътуване е, стъпиш ли там, забрави от къде си, кой си, какво не ти достига и се отдай на преживяването. Дръж очите си отворени за хубавото различно у хората, което можеш да донесеш тук и да променим и нашето място, защото България е хубава, но понякога поведението на българите не е добро. Когато пътувам, аз не купувам сувенири. Колекционирам преживявания, снимки, видеа, щастие… Пътуването ми до Малмьо ми донесе много щастливи моменти. Самият град е много красив, изключително уютен и по Коледа там цари истинско вълшебство. А основният виновник за преживяването е Виктор. Това, което не ти казах е, че с него доста си приличаме и се наслаждаваме на живота по много подобен начин. Затова и трите дни с него бяха страхотни!

Travel Vlog: 3 дни в Швеция през декември

Ако ти е харесал моят кратък гайд за Малмьо и ти се е приискало да отидеш там, планирай пътуването и си купи билети още сега. Съветът ми е да използваш гъвкави дати, за да не ти струва твърде скъпо самото пътуване.

А ако ти се ходи на нещо по-приключенско, можеш да следиш FlyCheapTrips на Оля. Тя е травъл агент, който е много запознат с това как да пътуваш изгодно и безопасно. Виктор последните дни ми говори за Танзания и започва ми се ходи там, за което Оля със сигурност може да помогне. Иначе в Европейския ми списък влиза южна Италия, за която тя направи безплатен маршрут наскоро и ми „продаде идеята” за пътуване до там :D. И може би Испания през февруари. Каня се да се върна и във Франция отново през 2018, защото в тази страна оставих сърцето си <3

А снимките от Швеция, заедно с още истории и впечатления са в Инстаграм >>

За да не говоря само аз, ще се радвам да се включиш с коментар и да споделиш – кое е мястото, на което ти остави сърцето си и коя е дестинацията, до която ще пътуваш първо през тази година? :)

 

Written by Aneliya Magleva