Интелигентните Хора Нямат Проблеми. А Ти?

– Интелигентните хора нямат проблеми. – ми каза снощи Лука, сладоледеният алхимик, с който се запознах в Street bar-а на Витошка.

Не го познавах. Само го бях виждала да пие фреш след фреш една сутрин, пак там, докато аз пиех кафе с приятели. Впечатли ме външния му вид и перфекционизма във всеки детайл. По-късно разбрах,че това е философията му за живот.

Снощи пак бях там, в същия любим бар. Но този път интересният господин ни почерпи с по лъжичка ванилов италиански сладолед. Въпреки че не съм фен на този десерт, по-вкусен сладолед не бях опитвала.

Може би още по-впечатляващ за мен беше неговият начин да прави бизнес – с малкия жест, с лъжичката безплатен sample на продукта, както правеха и в Америка. Те много добре знаят, че тази малка инвестиция ще се възвърне в пъти.

Лука каза, че това, което дава, не е само sample и само сладолед. То е емоция, изживяване. Нещо, което те кара да се усмихнеш и провокира сетивата ти.

Покрай сладоледа се заговорихме с него и се оказа изключително интересен човек.
-Не съм нормален. – каза. Отговорих му, че тук рядко ще срещне някой “нормален”.

А кои бяха нормалните всъщност?!

Но докато си говорихме за сладоледа и живота, симпатичният италианец, който се чувствал много спокоен в София, сподели нещо за проблемите, което ми направи много силно впечатление.

Streetbar&Co Vitoshka

– Интелигентните хора нямат проблеми. – каза Лука.

А аз го погледнах неразбиращо. Всеки има проблеми!
– Нямат, защото те избират как да реагират на проблема. Да се фокусират върху това, че имат проблем или да се фокусират върху това, че има решение.

В единия случай стават нещастни, затварят се в себе си, светът им става черен, примиряват се.. В другия случай приемат предизвикателството и насочват цялата си енергия, за да се справят със ситуацията.

– Има два начина да си навлечеш проблеми. – продължи Лука – Единият е ти да възприемеш дадена ситуация като проблем. Другият е някой човек да ти създаде проблем. При втория случай, ако някой ти създава системно проблеми, знаеш какво да правиш.
Работата е там, че животът е странно нещо. Нещо се случва. Ти реагираш на случката. И всичко се променя – настроение, емоции, тон, всичко.

Вчера и аз се ядосах на “проблем”. Въпреки че вече се опитвам да управлявам емоциите вместо те мен, понякога се поддавам. Час – два в това настроение, просто понеделник…

Имах среща вечерта и излязох, но онова чувство на гняв и разговора в главата ми все още не бяха изчезнали. Тези емоции се проявяват и на физическо ниво. Излъчваш негативна енергия и негативни събития привличаш. За 10 минути щях да падна два пъти по стълбите. А това обикновено не ми се случва..

Опитвах се да туширам негативните емоции, които вече ми пречеха и съзнателно си повтарях, че този “проблем” изобщо не е проблем и реагирам пресилено.

Тогава се запознах с Лука.

Случайност? Не мисля!

След разговора с него преоцених ситуацията. Нима беше нужно да се ядосвам за нещо толкова дребно, което лесно мога да поправя? Нима беше нужно да влагам енергия в проблема вместо да се фокусирам върху решението?

Още вечерта, когато се прибрах вкъщи и бях успокоила ума и емоциите си, решението вече беше на лице.

За щастие не бях изхабила твърде много енергия в тревоги, и същата тази енергия трансформирах и насочих в позитивни и най-вече конструктивни мисли, които ми донесоха резултат.

Затова следващия път, когато се ядосаш или решиш, че имаш проблем, зарежи проблема.

Обмисли трезво ситуацията и се опитай да се фокусираш върху потенциалното решение.

Прогресът идва с движението, а изпитания като проблемите се случват, защото е време да надскочиш себе си и да отидеш на следващото ниво.

Винаги имаш избор как да възприемеш ситуацията – като неразрешим проблем или като възможност за прогрес. Всичко е в твоите ръце, и основно в главата ти! :)

Written by Aneliya Magleva