Да ушиеш класическа пола или 7 стъпки да постигнеш целта си

Време е и Nojici годината да започне. Преди това, честита 2015 г., нека бъде успешна и да сбъднете поне една мечта. В аванс преди следващия пост, нямам търпение да споделя, че аз също тръгнах по пътя на няколко мечти и тях ще преследвам в година 15. Нооо, за това следващият път :)

През ваканцията си бях в Сливен, а това за мен (вкъщи) е най-вдъхновяващото място. Винаги когато се прибера, правя поне по една дреха. Сега направих 3. Днес ще ви разкажа за полата. Бях се уговорила с баба да я направя с нейна помощ, по кройка, с точност до последния милиметър. Сделката беше такава, защото си харесах един от нейните платове и тя ми постави условие —> Урок №1 за тази година – за да постигнеш целите си трябва да дадеш нещо, да жертваш нещо или да си платиш цената. В моя случай трябваше да жертвам принципа, че шия по усет и да го направя по правилата на баба.

7 стъпки да ушиеш класическа пола и да постигнеш целите си

Сигурно вече се чудите какво общо имат полата и постигането на целите. Сега ще ви споделя какво открих съвсем случайно за процеса на планиране и постигане на целите:

Стъпка №1 – трябва да знаеш какво искаш да постигнеш, т.е. да си имаш цел – моята цел беше да направя класическа права пола. Виждах я. Исках я. Нямах търпение да я облека. Но имах проблем. Не мога да кроя и съм твърде своенравна, за да спазвам правила. Трябваше да измисля нещо и казах на баба, че имам нужда от нейното експертно мнение.

Стъпка №2 – намираш някой, който е по-добър от теб за определена работа и го молиш да работи с теб – в моя случай човекът беше баба. Но, за да постигнете целите си ще са ви нужни много хора, различни, всеки със своите експертни умения. Важно е да разберете точно какви хора ви трябват, за да ви доведат до крайната цел. Кийосаки казва, че не е нужно, и е невъзможно, да знаеш и можеш всичко. Затова трябва да се обградиш с хора, по-добри от теб в различните области и да ги убедиш да работят с теб или за теб.

7 стъпки да ушиеш класическа пола и да постигнеш целите си

Стъпка №3 – наблюдаваш процеса, за да разбереш как се случват нещата – ако си като мен, когато става въпрос за правене на Nojici дрехи, си доста наблюдателен, понякога дори малко досаден. Но това е много важно за мен :) Така прекарах заедно с баба около 2 часа в мерене, кроене, рисуване с креда по плата и най-накрая рязане – любимото ми :)).

7 стъпки да ушиеш класическа пола и да постигнеш целите си

7 стъпки да ушиеш класическа пола и да постигнеш целите си

Стъпка №4 – преди всичко да е готово, на междинен етап, проверяваш дали е тръгнало да става това, което си представяш – в моя случай това означаваше да съединя парчетата с карфици и  да пробвам първия прототип на полата. Оказа се, че с баба сме отпуснали повече плат от необходимото и бяха нужни леки корекции.

—> Вижте Nojici дрехите, които направих с голяма доза вдъхновение за сватбата на моята приятелка Силвия:))–> http://bit.ly/Silvia-is-getting-married 

Стъпка №5 – връщаш се назад и поправяш стореното :) Почти невъзможно е да се работи без грешки, а и е излишно. Да грешиш е може би най-хубавото нещо, защото получаваш безценен опит. Ще ме разберат личностите с етикет “Активисти”, които случват нещата без да чакат много. Процесът при тях е “проба-грешка”, а казано на дигитален език – тест и оптимизация. Работи. Аз го практикувам с удоволствие :)

7 стъпки да ушиеш класическа пола и да постигнеш целите си

Стъпка №5 – сглобяваш пъзела – след поправката на грешката, вече си една стъпка по-близо до целта. И най-хубавото, научил си си урока. Време е да съединиш частите и да продължиш напред :) При мен това означаваше карфици–> бод тропоска–> зашиване :)

Стъпка №6 – втори прототип – вече сме съвсем близо до целта. Вторият прототип е много по-добър от първия, изглежда като целта, но има нужда от доизчистване (подгъв и цип в моя случай). На този етап вече усещаш “пеперуди в стомаха”, защото си почти там… и нещо, което е било единствено плод на въображението ти, сега може да се пипне. Съществува!

Стъпка №7 – целта постигната – ето го и моментът. Толкова мислене, идеи, дълга работа и хора. С общи усилия твоята мечта се сбъдва. Ти си щастлив, направо си на седмото небе. Щастливи са и хората, които са ти помогнали, защото са направили това, в което са експерти. И са свършили работата си отлично.

7 стъпки да ушиеш класическа пола и да постигнеш целите си

Надявам се вече да не се чудите какво е общото между полата и постигането на целите:) С времето и аз, хаотичната, се убедих, че за да постигнеш целите си, трябва да планираш. Оказа се много полезно занимание, задължително дори. Седемте стъпки за постигане на целта всъщност са свързани с предварително планиране. Но да намериш хората, които са по-добри и по-знаещи от теб, е дори по-важно. В добавка, важно е да се обградиш с такива хора и в живота си, защото те, амбициозните, тези, които не спят и не си губят времето пред телевизора, са тези, които ще те карат да вървиш към своя Еверест, и да го постигнеш! Ще се похваля, че след години търсене, аз най-накрая срещнах такива невероятни хора в 9 Academy. И за това предстои да ви разкажа много скоро :)

P.S. Последна стъпка – добави личния си почерк!

Не можех да позволя дреха, която е Nojici, да бъде толкова “учебно” направена. Старата кройка на баба си беше супер, но липсваше индивидуалност, липсвах аз там. Ето защо промених кройката директно върху полата и направих и нея уникална, както всяко нещо с етикет Nojici:)

Урокът – каквото и да правите, оставете частица от себе си в него! :)

7 стъпки да ушиеш класическа пола и да постигнеш целите си

7 стъпки да ушиеш класическа пола и да постигнеш целите си

7 стъпки да ушиеш класическа пола и да постигнеш целите си

Written by Aneliya Magleva