Как да се справиш с ограничаващите си вярвания и да заживееш живота на мечтите си

Знаеш ли, в собствената ти глава е. Само тук са нещата, мислите, които те спират да живееш и постигаш в пълния си потенциал.

Когато се роди дете, то е като бяло платно, върху което рисуват родители, близки, приятели, обществото. И картината понякога не е особено приятна… В много случаи това дете се събужда на 20+ и разбира, че нещо не му достига. Започва да се обвинява.. или да чува думите – „ти не можеш“, „няма да се справиш“, „това не е за теб“, „задоволи се с малко“, „намери си нормална работа“, „бъди реалист“… Но какъв реалист и чия е реалността?!

“Моята?
Не! Това е твоята реалност – реалността на този, който изрича думите или е рисувал картината.”

Може би това дете си и ти.
И аз съм.

Да, има неща, които не контролираме. Не контролираш рисунката върху твоето платно като дете. Но контролираш нейната редакция. В пълен контрол си на това за изтриеш нарисуваното, да запазиш щрихите на уроците и сам да станеш художник на собствената си реалност.

След много от постовете ми по темата получавах въпросa – Как се справи с това?

Пиша този блог пост, за да споделя моя опит с рисуването на собствения ми живот. Да ти разкажа какво проработи за мен и може и за теб, защото нищо не е завинаги. Защото човешкото същество е с неограничен потенциал. Защото сме творци във всички аспекти. И защото само от нас зависи да променим себе си, живота си и дома си (разбирай света, в който живеем).

Ограничаващи вярвания - Nojici

Как се справям със страховете и ограничаващите убеждения

Няма да ти дам рецепта или формула, защото не я знам. Преди да прочетеш надолу трябва да ти кажа, че каквото и да чуеш се изисква работа, много работа със себе си, за да го внесеш в живота си то да започне да работи. Но това не трябва да те плаши. Това е моментът, в който ще рушиш, за да строиш на чисто. И никое важно нещо не може да се случи за ден :) Но колкото повече работиш за целта си, всеки ден, всяка минута, с всяка мисъл, толкова по-бързо ще се случва и резултатите ще са устойчиви.

 

1. Разбери къде се корени пробемът

За да се бориш с нещо, трябва да познаваш врага. За твоето съзнание това е мисъл, вярване или преживяване, което е запечатало образа си толкова дълбоко, че ти влияе всеки един момент, при всяка стъпка. Понякога не помним тези преживявания и задачата се усложнява. Затова трябва да намериш симптомите.

Ето ти пример. Моя приятелка имаше проблем с връзките. Една и съща повтаряща се история с различни лица. В един момент тя каза „Явно проблемът е в мен. Може ли да седнем заедно и да поговорим?“
Свикахме женския щаб за бързо реагиране и започнахме да анализираме симптомите. Всяка задаваше въпроси и мислехме заедно, стигахме все по-дълбоко до проблема. Отне няколко часа. Беше разговор по женски една вечер, с чаша вино и емоции. В един момент изплува дълбоко заровена картина от миналато – семеен скандал. Няма да ти разказвам подробности, а и не са важни за никой друг освен нея. Когато разгадахме проблема, тя трябваше да го реши, вече сама. Да установи мир със себе си и със семейството си. Което ме води до следващото нещо. Това лично на мен ми отне дълго време и много енергия. Но се оказа съществено за промяната.

 

2. Прости – на себе си и на всеки, който някога те е наранил

В съзнанието си пазим отпечатък на всичко, случило се през времето. Несполучливи връзки, обиди, лоши отношения, провали… you name it.
Този отпечатък е като батерия с негативна енергия. Като червей, който те яде и те кара да се предпазваш. Мозъкът ти се старае да те направи „науязвим“ (миналото лято писах точно по тази тема – Уязвимостта е качество на силните). А това е напълно невъзможно.

Затова, най-лечебният елексир е да простиш.

Как да го направиш, когато се чувстваш супер наранен? Когато все още те боли от думите… Просто е. Ти си повече от това! И не само. Другият също е повече от това. И най-вече – това е минало, което няма да се върне. Може би дори няма да видиш човека. Освободи и него, и себе си от примката на омразата, на огорчението, на тъгата и продължете напред.

Знаеш ли, странно е колко добре работи. Чувстваш се лек, все едно си свалил 100 кг от плещите си, все едно можеш да летиш. Чувстваш щастие. И си достигнал до състояние, в което изпращаш и на другия човек щастие и любов. А това зарежда самият теб с много положителна енергия.

Но как да простиш, когато с някои от хората дори не се виждаш?!
Ще ти кажа как го направих аз…

Спомних си за всеки, който някога ме е наранил с думи или действия. Преживях всяка случка с цялата и емоция от спомена отново. Усетих. И си организирах среща наум с всеки човек. В мислите си поговорих с него и казах „Прощавам ти!“. Но не само го казах. Чувствах го и го исках. Не само простих. Изпратих любов. И това промени мен. Това действие, пожелано от сърце, ме освободи от много горчилка, която ми беше абсолютно непотребна.

По същият начин простих и на себе си. Казах си, че се обичам и съм щастлива с човека, който съм, в тялото, което имам, дори да няма 6-pack…

Ограничаващи вярвания - Nojici

3. Потуши егото

Егото е един от моите най-големи врагове. Отне ми повече от 6 месеца да открия всички аспекти в живота ми, в които се проявява и да започна съзнателно да се боря с тях. Това е толкова огромна тема, че ще напиша отделен пост за егото.

Накратко, егото винаги ще те защити. То ще те спира всеки път, когато поискаш да постигнеш повече, защото… сега си ти е добре, тук, в зоната на комфорта. Какво ти трябва да се бъхтиш?! То ще ти казва, че си невинен, дори когато си виновен и ще ти замазва очите с оправдания.

НО ТИ НЕ СИ ТВОЕТО ЕГО! Ти си повече. Притъпи го и ще видиш същност, скрита под воала на егото, в която ще се влюбиш. И другите ще се влюбят в нея – истинската!

 

4. Вярвай в себе си и всичко, което правиш

Ето че стигнахме до мисълта „не можеш“, „не заслужаваш“, „няма да справиш“, „не си достаъчно добър“. Това са ограничаващи вярвания, с които, приятелю, ще трябва да се сблъскаш.

Те се появяват във всеки аспект от живота, в пълна готовност да го съсипят. С удоволствие ще прецакат връзката ти, ще те държат на едно и също положение на работа и ще отрежат крилете на развитието ти. А отвъд тях е всичко!

Аз се справям с това все още. Оказа се, че са много тези дяволити мисли…
И с всяка работя поотделно. И тук трябва първо да идентифицираш проблема. Много помага да си задаваш въпроса „защо“ на всяка стъпка. Давам пример:

Идва нов проект на работа. Видимо различен от всичко до сега. Започваш да си мислиш как няма да се справиш, колко е тежко и т.н.

Попитай себе си защо мислиш така. Вероятно ще получиш отговор от сорта на „защото е нов, непознат… не съм сигурен дали съм спсобен“

Защо?

„Защото не съм го правил до сега?“

Защо те е страх от това, че не си го правил?

„Защото не искам да напусна комфортната си зона“ – примерно.

Амо ако този проект е клюът към разтежа ти? Ами ако той е заключената врата, която води към мечтания живот? Няма ли да се напънеш сега?

Трбва да ти кажа ТИ МОЖЕШ!

ТИ МОЖЕШ ВСИЧКО! И всяка бариера и ограничение стои само в главатата ти. Няма бариери. ТИ си бариерата. И ако успееш да работиш със себе си и да пречупиш вярванията, тогава ще заживееш в нов свят, пълен с възможности. Тогава няма да виждаш пречки, а решения.
Тогава ще си от онези, другите – „късметлиите“, защото сам ще случваш събитията. Въпросът е искаш ли и готов ли си за това?

Тук те оставям да мислиш… :)

Ако искаш да чуваш моите мисли по всички тези теми долу горе всеки ден, последвай ме в Instagram. Тук обичам да пиша и да споделям за всичко, през което преминавам и за собствената ми борба с мислите, бизнеса или личния живот. И също така лежерни моменти с приятелите, семейството. Изобщо всичко :)

А в YouTube канала пък ще ме чуеш да говоря. Тук споделям уроците от бизнеса, how-to неща, пътувания, от време на време мода и diy. Изобщо, животът на едно момиче на почти 28 по пътя на създаването на бизнес и живот на изобилие и щастие, с всички позитиви и негативи.
Ще те очаквам там!

Преди да те оставя с мислите ти, ще линкна към няколко любими източници на поле за размисъл, защото самоанализът и „разговорите“ с мъдри хора за мен за основният ключ към промяната.

Подкастите на Тони Робинс и Робин Шарма. Аз ги слушам през app-a за подкасти на iphone. Слушам винаги, когато вървя до офиса и обратно. Общо около 50 минути на ден. Когато чистя в неделя или когато върша работа, неизискваща никаква мисъл, само физическо действие.
Този YouTube канал – Actualized.org, слушах много, когато работех върху егото.

И последно нещо.. горе споменах за женските разговори. Понеже не винаги можем да бъдем заедно си направихме ФБ група, където да си споделяме проблеми, въпроси и да можем да получим помощ от останалите момичета. За сега е малка, затворена онлайн общост. След време вероятно, особено когато сме повече, ще се събираме и офлайн. Целта е да си помагаме една на друга през всичко, през което преминаваме и да развием душевността си, да израстнем като по-добри хора, отговорни за живота си и за обществото. Ние сме се събрали няколко момичета и сме отворени да посрещнем още дами в нашата група. Ако ти се струва място като за теб, пусни заявка да те включим в групата :)

Ако тази статия ти е била полезна, сподели я с приятел. Това може да означава много за него :)

Written by Aneliya Magleva