Leadership SUM-IT: И Ти ли си изпечен лъжец?

“Ти си лъжкиня” – крещеше резултатът от въпросника на Кови “Вдъхвате ли доверие”. Всичко очаквах, но не и че лъжа. Та аз съм честен човек. Този тест е абсурден!

Смутена от резултата леко си прегънах листа, за да не ми се виждат точките, погледнах другите участници, и те правеха същото. Тогава чух гласа на лектора, Гери Маркова. Тя каза “Оказа се, че аз съм голяма лъжкиня!’. Всички погледнахме към нея, някак по-спокойни, че в залата сме се събрали само лъжци. Но пък с чиста съвест… Тя разказа своята история, за отдадеността си в работата и за резултатите от един тест. Тя, собственик на бизнес, открива, че доверието на служителите и към нея е ниско. Защо?!

Само да вметна, този шок, че хората ти нямат доверие води до самообвиняване, депресия или автоматично обвиняване на другите. Това са симптомите. Ако започнем да търсим лечение за тях и да им слагаме “лепенка”, не можем да излекуваме причината. А понякога тя е обикновена и неочаквана. Има причина днес да правим това, което правим. В историята на Гери, тя е успяла да идентифицира проблема и да го пребори.

Вероятно ти имаш същия проблем. Също като нея, мен и всички в залата. Вероятно и ти си изпечен лъжец… (до края на тази статия ще знаеш дали рогата или ореола ти принадлежат)

Обратно към историята на Гери… оказало се, че нейните служители и нямат 100% доверие, въпреки че прави всичко за тях. А в това всичко влиза и да ги покрива пред клиентите. Например, закъснели са с изпълнението на проект поради не съвсем уважителни причини. Тогава тя звъни на клиента и вместо да поеме вина и отговорност, покрива служителите си, хвърляйки вината в друга посока. Към доставчиците например. Доста често срещана ситуация, нали?

Leadership SUM-IT Доверието. Гергана Маркова

Къде е разковничето. Тя спасява своите хора, но те я чуват да лъже. В резултат доверието към нея спада.

А дали и при теб е так? Не е нужно да имаш фирма, за да провериш. Случвало ти се е например, твой приятел да звънне и ти да си измислиш, че си болен, че имаш друга работа или че току що си се разбрал с друг човек, и в същото време блажено да си пиеш сам виното вкъщи.

На мен се е случвало. И не само това. Оказа се, че ситуациите, в които изричаме “малки невинни лъжи”, за да не нараним чувствата на другите са много. Но по-интересното е, че е адски трудно да спреш да лъжеш. Те просто ти се изплъзват…

Е, ако и ти си в същото положение, аз вече започнах да се боря със зависимостта си от малките лъжи. Причината, че искам да спра е, защото искам да бъда свободна и честна със себе си. Едната лъжа води до друга, а така влизаш в ужасен кръговрат, от който не можеш да се измъкнеш.

Leadership SUM-IT

Преди да споделя стъпките, трябва да ти кажа точно какъв е проблемът. Казва се Почтеност. Ето я и дефиницията от въпросника на Кови:

“Именно за почтеност мислят повечето хора, когато става въпрос за доверие. За много от тях “почтеност” означава “честност”. Макар че включва честност почтеността е нещо много повече. Тя е способността за интегриране. Прилагането на теорията на практика. Съответствие между вътрешно и външно. Да имате куража да действате съобразно вашите ценности и убеждения. Интересно е, че най-сериозните нарушения на доверието са нарушения на почтеността.”

След като вече разясних ценностите, ето и как започнах да се боря със зависимостта от малките лъжи и всеки път, когато си спестя поне една и кажа истината, даже и да не е приятна, ми става някак си по-леко на душата.

  1. Признах си, че имам проблем и че изричам системно малки лъжи по всякакви поводи.
  2. Поисках да го променя.
  3. Предприех действия – винаги, когато ми идва да излъжа, за да смекча нещата, се опитвам да казвам истината. Не успявам на 100%, но това е наистина труден процес и емоционален преход. На преден план излиза страхът, че ще нараниш или загубиш някой, а това е силна емоция, заради която сме склонни да правим компромиси със себе си.

Ако искаш и ти да спреш да изричаш малки лъжи, пробвай с горните 3 стъпки.

Доверието е ценност. На лекцията за доверие, на която разбрах, че съм изпечен лъжец, лекторът, Гергана Маркова, каза нещо много интересно. “Депозирайте в банковата сметка на доверието, защото то много лесно се губи. Но колкото е по-голям депозитът, толкова по-добре за теб“. Като цяло смисълът е да бъдем добри,отзивчиви, честни и почтени хора. Има една приказва “Дръж се с хората така,както би искал те да се държат с теб“. Това обяснява доста неща и дава поле за размисъл.

Leadership SUM-IT

Като млади хора често искаме почти невъзможни неща, мечтаем да променим света… но хапката е твърде голяма. Обезсърчава ни. Истината е, че голямата промяна започва от малката вътрешна промяна на мен и теб. Ако искаме по-добра държава за живеене, с по-мили и щастливи хора, ще променим първо себе си. След това ще разкажем какво и как сме направили, ще научим някой да го направи за себе си. И той ще се промени. Ще разкаже и на другите.

Бъди промяната. Тя започва от теб и мен!

Тези неща за доверието чух за първи път в края на март, след като дълго, много дълго отказвах да прочета “7-те навика на високо ефективните хора” на Стивън Кови. В момента я чета, след като Leadership SUM-IT и основно Гери ми отвори очите и аз видях ползата. Разбрах, че имам доста работа върху себе си. Освен лекцията за доверието, бях и на лекция за емоциите в рамките на същото събитие. Както казва една приятелка, аз бях емоционален инвалид, но и върху това работя вече година. Интересното е, че емоциите не ни правят слаби, както вярвах до преди това. Напротив, показват кои сме, привличат хората около нас, или ги отблъскват. На база на емоциите дори продаваме. Емоциите са енергия и ако знаеш как да я канализираш и използваш, можеш да бъдеш какъвто си искаш. Едно е важно, използвай това знание в положителен аспект! :)

Ето и няколко готини момента с приятелите, които камерата е хванала :)

Leadership SUM-IT

Leadership SUM-IT

Leadership SUM-IT Aneliya Magleva and J. Milanoff

Leadership SUM-IT

Малко нетуъркинг по време на Leadership SUM-IT-a

В следващия пост ще разкажа за емоциите и какво си взех от лекцията на Светлана Маркова, което още тогава нареждах като блог пост в главата си, за да го споделя и с теб.

Преди да ти кажа “до скоро”, имам още едно полезно нещо за споделяне. Тъй като Leadership SUM-IT, събитието, което доста ми отвори очите за нещата, върху които имам да работя, вече мина и няма как да отидеш и да си вземеш от него за себе си, ще ти разкажа къде да намериш организаторите и поне един лидер-лектор всеки месец, напълно безплатно. Казва се Leader Talks. Случва се веднъж месечно и под формата на въпроси и отговори по един успял човек в България разказва за пътя и трудностите към успеха. Давам линк към Facebook страницата. Съветът ми е,когато пуснат събитие веднага да си запазиш безплатен билет, защото свършват много бързо.

И така,толкова за доверието и личностното развитие. Ако смяташ, че този пост може да помогне в развитието на твоите приятели, сподели го в социалните мрежи :)

В Milanoff.com моят fellow blogger и добър приятел Митко Миланов написа много подробно какво представляваше Leadership SUM-IT (кликни ТУК, за да прочетеш статията). В края на статията ще са ти полезни цитати на част от лидерите, с които се срещнахме на speed leading за 6 минути и можехме да им задаваме всякакви въпроси.

Leadership SUM-IT Svetlin Nakov

Speed Leading за 6 минути със Свелин Наков и още 14 лидери

Leadership SUM-IT

Ето ги и всички герои :)

А Гери Маркова, дамата която отвори толкова много въпроси не един, а цели два пъти, е управител на Марков колеж. Всеки месец там се провежда безплатна лекция “Малката разлика в мисленето, която променя реалността (ни)“. На 6 април бях там и беше много интересно. Гери ще ти разкаже нещо, което няма как да намериш безплатно в интернет. И това нещо ще преобърне представите ти за теб, хората и света. Заслужава си да инвестираш час и половина време. Място можете да си запазиш на сайта на Марков колеж.

А Nojici можеш да последваш във Facebook и Instagram, за да си up-to-date с всички готини неща за бизнес, личностно развитие и личен стил, които имам да ти разкажа

Written by Aneliya Magleva