Как да си намериш квартира в София в 3 лесни стъпки

Налагало ли ти се е да търсиш квартира в София?

Е, значи си запознат с деветте кръга на ада, през които преминава всеки наемател, който мечтае да си намери перфектното местенце… но в повечето случаи се задоволява с каквото има, просто защото му писва да гледа обяви, да ходи на огледи и да се среща с луди хазяи.

Това е и моята история през последните 7 години. Наемаш апартамент, защото е спешно и после се опитваш да създадеш уют с подръчни материали. Не се получава… Един ден онази мушичка започва да жужи в главата ти и да ти казва “търси си нов дом”. И тогава става страшно…

Само мисълта за брокери, безкрайно търсене, десетки неуспешни огледи и всякакви луди, на които попадаш може да те откаже. Да не споменавам безбройните куфари багаж, любимите ти чаши и чинии, които няма как да оставиш, цветенцата, за които от толкова време се грижа с любов и внимание и всички малки дрънкулки, които се оказват съкровище, което ти се иска да заровиш някъде.

Казваш си “абе.. май ще издържа още малко”.

Но ситуацията става напечена и няма как повече. Ще трябва да се търси.

Точно това ми случи това лято, след като от 2 години всеки месец се местя.

Трябваше ни ново жилище. Около два пъти по-голямо от старото и запретнахме ръкави.

В този кратък гайд ще ти разкажа за всички мъки и неволи и как да си спестиш повечето от тях. Чети до края, ако ще наемаш квартира в София, защото за 2 месеца събрах ноу-хау, което ще ти спести пари и време.

квартира в София

Как да си намериш квартира в София в 3 лесни стъпки

Започвам с това, което да не правиш…

Когато живях във Варна, беше много лесно да наемеш квартира без брокер. Купуваш вестник с обяви и се превръщаш в кол център за няколко дни. Ако имаш късмет, попадаш на готини места и хора, ако не.. знаеш. Аз съм била и в двете ситуации.

В София обаче е различно. Още с първата квартира беше замесен брокер и волю неволю трябваше да си платим, въпреки че звъннахме по обява.

Като всеки уважаващ себе си българин, който си прави всичко сам, и ние решихме да си пробваме късмета без брокер и ухотно да изхарчим комисионната, която бихме платили.

Около 2 седмици се ровихме из нета и стояхме в разни Фейсбук групи, само за да разберем, че така няма да стане и си губим времето. А времето, поне за нас, беше твърде ценно, защото щяхме да изгубим повече, отколкото струва комисионната.

Затова звъннахме на познатия ни от Опит 1 брокер и решихме да му стоварим цялата работа. Той да търси и ние само да преглеждаме. Отидохме на среща, договорихме се и вече бяхме в играта. Затова първа стъпка, която препоръчвам е:

1. Намери си брокер, на който можеш да разчиташ

Оказа се, че ролята на брокера е много повече от това да го играе хостеса за десетки апартаменти, повечето от които са пълен ужас (ако брокерът само се опитва да ти вземе парите).

Той трябва ясно да разбере какво искаш, да има база от апартаменти и хора (други брокери, с които работи) и да бъде търговец, т.е. да договори най-добрите условия за теб. Ако ти договори наем с 50 лв. по-ниско например, ти си избиваш комисионната доста бързо и човекът си е заслужил парите.

На повечето огледи идват брокери и те защитават интересите на наемодателя. Затова е важно твоят брокер да защитава твоите интереси. Така или иначе ще платиш комисионна на някой, най-добре е да намериш човек, на който да разчиташ.

(Ако не си попадал в тази ситуация, комисионна ще платиш дори и да наемеш квартира от брокера на наемодателя. В този случай той взема 100%. Ако работи с колеги си я делят. Ти при всички положения плащаш.)

Твоят брокер трябва да ти бъде нещо като адвокат и да преговаря в твоя полза.

Да си призная, в началото се държах като Тома Наверени и тормозех нашия брокер. Да не говорим за десетките пъти, в които ме чу да казвам “Ние приключихме тук (на излизане от поредния апартамент)”. Човекът си имаше желязно търпение, след като разбра, че няма да може да ни продаде нещо с мотива “спешност”. А ние този път бяхме решили, че ще наемем точно апартамент, какъвто искаме, независимо колко време ще отнеме търсенето. И не се задоволихме с каквото дойде.

По какво да познаеш добрия брокер?

 1. Трябва да те попита какво точно търсиш и да си записва
 2. Трябва да организира комуникацията (при нас беше Фейсбук чат)
 3. Трябва да ти прати поне 2-3 оферти, които отговарят на критериите веднага (след това поне 4-5 на седмица, защото предлагането не е мега голямо като стесниш таргета)
 4. Не трябва да те притиска да вземеш решение
 5. Трябва да преговаря в твоя полза
 6. Трябва да подготви договор и да провери собствеността на имота
 7. Трябва да провери дали всичко е наред, след като се нанесеш (обикновено в чата или по телефона)

Много важно: имай предвид, че цената на имота, която ти казват първоначално е желаната цена. Реална е около 50-100 лв. по-ниска. Цената е обект на преговори, така че твоят човек трябва да е добър в това.

квартира в София

2. Внимателно обмисли точно какво търсиш

За да получиш това което искаш, трябва да знаеш какво точно искаш.

Дори да ти звучи отнесено или напудрено, това е абсолютен факт. Ще разпознаеш твоя апартамент, ако първо си определил точните критерии.

Аз месец и половина търсих с доста мъгляви критерии и накрая реших да използвам визуализация.

Седнах и супер детайлно си представих моят нов дом (защото дори и квартирата става дом). Вече ситуацията беше станала напечена, защото нашият брокер заминаваше на море след 2 дни и трябваше да останем още в старото жилище без климатик. Тук е мястото да благодаря на моя добър приятел Velizar_V, че ни даде ключове от апартамента си, за да работим и живеем на хладно докато той беше в Щатите. Буквално ни спаси здравето и лаптопите. Благодаря ти, Вили, че си толкова страхотен приятел <3

Та моята визуализация още на следващия ден ни заведе в апартамент, който изглеждаше досущ като този от въображението ми, дори беше на 4-ия етаж, както си го представях.

Е, животът не винаги работи така, както му наредиш.

В този ден имахме още един оглед и в крайна сметка избрахме второто жилище. Усетихме го като наше.

Между другото, когато си на оглед, обърни основно внимание на това как се чувстваш в жилището. Ако ще прекарваш по-голямата част от времето си там е много важно “да го усетиш”. Аз работя от вкъщи и за мен този критерий беше с огромна тежест.

Между нас да си остане, не казвай на брокера “не го усещам”. По-добре му кажи, че е мрачно и неприветливо :)

квартира в София

3. Къде искаш да живееш и колко си готов да платиш за това

В София изборът на квартали е огромен и ако тепърва ще се местиш тук, добре проучи кой квартал къде се намира.

Ние си бяхме избрали няколко, което направи таргетирането по-тясно, изборът по-малък и главоболията не толкова много.

Жилищата в някои квартали са по-скъпи от други, а паркирането в центъра е кошмар. Затова трябва да си помислиш и с какво си готов да направиш компромис.

Аз нямах намерение да правя компромис с климатика и усещането, докато локацията на 3 км. от центъра ми беше ОК (защото търсихме Лозенец и център в началото).

Бюджетът също е важен. Ако очакваш да наемеш 3-стаен за 600 лв., бъди готов за персийски килими, мебели от 80-та (най-късно) и баня, в която ти се струва, че хигиена е последната дума, която я определя.

Ние решихме да платим повече, но да ни бъде комфортно и приятно, все пак 90% от времето си прекарваме в работа и сън, а и двете ни се случват в това ново вкъщи.

И така, ако ще се местиш, приятелю, чака те доста работа.

Накратко, помисли:

 • какво точно търсиш
 • къде го искаш
 • колко ще платиш за удоволствието
 • и дали ще си спестиш време и нерви като наемеш брокер. А в София моят опит показа, че без брокер е кауза пердута.

И така, ако и ти си търсиш дом, пожелавам ти успех и стискам палци, защото няма да е лесно. Прояви търпение и следвай желанията си – твоето жилище те чака някъде там. Ще го откриеш! Или пък то ще те намери :)

След като отметнах едно от най-големите си главоболия, вече дишам по-леко и ми се освободи енергия. Затова се връщам към блогването. Подготвила съм готини неща, които са част от живота ми напоследък и го промениха към много по-добро. Затова и с радост ще ги споделя :)

Става дума за йога, енергия, здравословно хранене и предприемачество. Изобщо, какво повече ти трябва, за да си щастлив?! :)

Усещам, че някой ще се пошегува с мен и ще ме пита “Ани, а гадже намери ли си?”

Затова си казвам веднага – не, гаджето е като апартамента – търси се по критерии и иска време и търпение :D

<– ако мислиш, че тази статия може да помогне на твой приятел, сподели я :)

Written by Aneliya Magleva