Как да се храниш с чиста и здравословна храна, когато нямаш време за нищо

Чувствал ли си се хванат в капана на нездравословната храна, когато нямаш време и се храниш с fast food или живееш в заблуда, че се храниш със здравословна храна, а всъщност не е така..

Онази от улицата или от ресторанта с “М”, чиято ужасна миризма се усеща от километър… или банички, дюнери, бургери, дълбоко изпържени и всякакви подобни ужасии, които са привидно вкусни, засищат те и вкарват толкова токсини в организма ти, че не само надебеляваш, а и се разболяваш.

Мислиш си “няма как, нямам време да готвя, а и чистата храна е скъпа (скъпа е така наречената био храна повече заради маркетинга, отколкото заради качествата и), трябва ми енергия бързо” и намираш куп други оправдания, за да си купиш поредния fast junk.

Лошата храна е като наркотик или цигари. Ужасна е, но успява да измами тялото ти, че е хубава и вкусна. Така те пристрастява, че не знаеш как да спреш…
Но ако искаш да направиш нещо смислено със живота си, трябва да си здрав и… все пак, успешният предприемач и човек може да е само този, който е жив!
Когато разбрах, че само си мисля, че се храня здравословно и не разбирах причината да не мога да сваля килограми, започнах да чета повече по темата за храната. Разбрах, че само съм се заблуждавала и храната, уж здравословна, е била пълен боклук, който ме разболява.
Тогава промених начина си на хранене и всичко се промени.
Стресът рязко намаля, килограмите започнаха бавно, но завинаги да изчезват, чувствам се все по-силна и здрава, рядко настивам, а сериозните ангини, бронхити и т.н., които често ми гостуваха, не съм виждала от поне 3 години.
Промяната на начина на хранене не е лесна, но е възможна!
А готвенето… аз наистина не обичах да готвя (не че сега обичам, но когато го възприема като изкуство, чувствата ми към процеса готвене са различни :) ).
Всъщност нямам много време за готвене, но намерих начин да го правя бързо и да е здравословно и вкусно.
Отнема не повече от 10 минути на ден, като тази вечеря за трима…

Have you felt caught in the trap of unhealthy options of food because you are out or you don’t have time to cook? 🍳 I know.. I have been there. Eating bad, gaining fat, feeling sick an hungry.. Bad food is like drugs or cigarets. You get addicted and you don’t know how to stop. But if you want to be successful in business you need to improve your health first because the successful entrepreneur can only be the alive one.. 💪When I changed the way I eat, everything changed.👉 I can think faster, stress is less, my self confidence is up. And I feel healthy and strong. The tweak is not easy but it’s possible. And cooking… I don’t have time. But this meal took only 10 minutes to be prepared. Do you have 10 minutes for your health and success? 😊 🍴Master chef @desislavacherkezova 🍳

Снимка, публикувана от Unique Nojici (@aneliya.maglev) на

Имаш ли 10 минути за здравето си (общо половин час на ден за готвене)? :)

Как да се храниш с по-вкусна и здравословна храна в 3 лесни стъпки

 Как да се храниш с чиста и здравословна храна, когато нямаш време за нищо

 

Стъпка 1: Разбери коя храна е здравословна, но и истинска и намери място, от което да я купуваш

 

Дълго време вярвах, че всеки зеленчук е хубав. Грешах. Онези от веригите, красивите и излъскани, тровят организма ти с токсини. Вместо да те карат да се чувстваш добре, те имат точно обратния ефект.
Млечните продукти също се оказаха карта капан. Може би година купувахме мляко сирене и кашкавал от големите хранителни вериги, защото седмичното пазаруване там ставаше бързо и лесно. Аз тренирах като луда и не свалях нито грам. Не разбирах защо става така. А уж и храната ми беше хубава…
Тогава, в една книга прочетох за изкуствените млечни продукти, които тровят тялото ти. Реших да и дам шанс и спрях всичко млечно. Започнах да свалям и чувствах ума си по-бистър.
Реших, че проблемът е бил в млякото. Не беше.
Проблемът беше във фалшивото мляко.
Преди няколко месеца на Женския пазар открихме млекарна, където маслото и киселото мляко са същите като това, които баба правеше. И сиренето е истинско. От тях не дебелея и не се чувствам зле. Млекарната се казва Ракево и се намира на Женския пазар. Ако искаш да си купиш истински млечни продукти, силно я препоръчвам.
От този пазар си купуваме и всеки друг плод и зеленчук, ядки, чайове, подправаки, дори кафе. Вече около година сме там в събота и пазаруваме за цялата седмица.
Това спестява много време от пазаруване и си подсигуряваме хубава храна. А и когато се запознаеш с търговците и се държиш приятелски, винаги получаваш най-хубавите продукти :)

 

Стъпка 2: Движи се

 

Home workout in my home office💪 success is the end result of what you do today. Make sure you do the right things! ⭐💪✈

Снимка, публикувана от Unique Nojici (@aneliya.maglev) на

Храненето е 70% от свалянето на килограми и горенето на мазнини, но не е всичко. Тялото ти има нужда от движение.
Ако искаш да си в добра форма, и най-вече да си здрав, не трябва да си на диета или да спортуваш за малко. Трябва това да стане начин на живота ти.
В началото винаги е трудно със спорта, но с времето свикваш и започва да ти харесва.
Не ти е нужен фитнес или нещо по-специално, за да тренираш.
Аз ходих около година на кросфит, но вече повече от година тренирам вкъщи с един канал в YouTube – XHIT Daily.
Освен това ходя пеша колкото се може повече. Обичам да се разхождам по старите софийски улици, въпреки че вече ги знам наизуст. Това е моята налудничева форма на медитация в движение.
От скоро ходя и на йога. А тя е толкова страхотна! Промени живота ми, въпреки че бях мноооого скептична. Тя прави тялото и съзнанието ти по-свободни и релаксирани. Стресът рязко намалява, защото спираш да се тревожиш за нищожни неща. Виждаш живота по-цветно и по-ясно. Изобщо, йогата е нещо невероятно, което влезе точно навреме в живота ми.

 

Стъпка 3: Образовай се на тема здравословна храна, здраве и движение

Как да се храниш с чиста и здравословна храна, когато нямаш време за нищоИзточник: Harvard Medical School

Ако не знаеш кое как влияе на тялото ти, никога няма да можеш да вземаш адекватни решения спрямо храната и здравето си.
Аз дълго време смятах, че напълнявам от месото или микро количествата мазнини (дори не знаех, че има полезни и вредни мазнини), които консумирам.
Познай какво направих?
Спрях месото и всичко мазно, разбира се. Ядях само плодове и зеленчуци, пиех вода и кафе, пушех цигари и тренирах, вярвайки, че така ще отслабна бързо.
Беше ужасна грешка.
Мама ме беше предупредила да не правя глупости, но аз съм твърдоглава, докато не си счупя сама главата. Няколко месеца по-късно тя ми взе кръв за рутинни изследвания и беше ужасена от резултатите. Критично ниски нива на хемоглобин.
Така, когато поставих здравето си в опасност, се върнах към месото и започнах да се обучавам по темата за храната. Спрях и цигарите.
Разбрах, че всяка “диета”, която сляпо бях следвала, само е стресирала тялото ми, за да ми се върнат още повече килограми след края и.
По-лошо – с всяка такава небивала глупост, аз съм унищожавала мускулите, а мазнините са продължавали да си бъдат все там, дори да стават повече.
Проблемът с диетите е, че тялото се стресира и мисли, че си в смъртна опасност. Опитва се да издържи докато трае тази опасност и за да те предпази от бъдещо такова положение, започва да складира мазнини, които ще използва като храна и енергия, когато скоро пак попаднеш в смъртна опасност (тялото счита, че скоро пак ще си в тази ситуация).
Затова и след края на диетите, много често килограмите се връщат двойно (т.н. йо-йо ефект).
Стресът е една от основните причини да качваш килограми, дори и да не ядеш нищо.
Това включва стрес на работа, стрес вкъщи, стрес от телевизора, стрес в градския транспорт… всеки стрес. Тялото ти го възприема така, все едно те гони мечка. За да те запази, складира мазнини, защото “времената са несигурни”.
Всъщност не те гони мечка. Просто колегите на работа те стресират или нещо друго се случва. Но за тялото, ти си в смъртна опасност и ще те защити на всяка цена. В този момент всички останали процеси се забавят, разбирай всичко, което не е животоспасяващо, защото така тялото възприема стреса. Един от процесите, който се забавя е метаболизмът. А, ако той е бавен, килограмите си се трупат.
Решението е да намалиш стреса максимално, преди да е унищожил здравето ти.
В заключение ще кажа, че съвременният свят ни дава всичко, но и ни взема много. Най-ценното, което големият бизнес ни взема е здравето и не е нужно да чакаме докато се разболеем, за да вземем мерки.
Успехът и щастието са пряко свързани със здравето.
В последните си мигове Стив Джобс казва:
“Знаете ли кое е най-скъпото легло? Болничното…
 
Ако имате пари, можете да наемете някой да кара колата ви, но не можете да наемете някой, който да “вземе” заболяването ви, което ви убива.”
Грижи се за най-ценното, което имаш! Успешни могат да бъдат само тези, които са живи, за да постигнат целите си!
Ако темата за здравословното хранене и здравето ти харесва, ще направя поредица от статии и видеа, в които ще разкажа за всичко, което знам и как аз успях да сваля килограмите, които ми пречеха и да бъда по-здрава и по-щастлива.
Напиши ми в коментар – харесва ли ти темата за здравето и храната и искаш ли да знаеш повече.
Ако този пост ти е харесал, сподели го с приятелите си, за да достигне до повече хора :)
Written by Aneliya Magleva