Ето как превърнахме €30 рекламен бюджет за Facebook в над 4000 лв. приход, само за 5 дни

Тази история е написана около Коледните рекламни кампании, които направихме във Facebook за нашите клиенти. Сега вече е краят на месец май и онова, което видяхме, че работи тогава, все още печели нови клиенти и продажби с пълна сила. От тази статия ще научиш каква е печелившата стратегия, благодарение на която привличаме нови клиенти от Facebook и осъществяваме продажби за наши клиенти в най-различни ниши.

Тази стратегия работи еднакво добре за физически и дигитални продукти, услуги и изграждане на brand awareness. Почти няма продукти и бизнеси, които да не могат да се възползват от нея.

А ето я и историята след Коледа…

Коледното пазаруване отмина и милиони левове се изхарчиха за какво ли не. Ние също активно участвахме в него. Бих казала не от страната на пазаруващите обаче, а от тази на продаващите. Продавахме различни продукти за наши клиенти в агенцията и забелязахме някои много учудващи резултати. За щастие с толкова различни ниши, в които рекламираме, имахме възможност да тестваме и абсурдни сценарии. Една от тези истории ще ви разкажа в този пост.

Ако си собственик на малък или среден бизнес и си пробвал Facebook, успешно или не, със сигурност ще искаш да прочетеш тази статия.

Не, няма да ти разказвам за advanced стратегии, пикесли и разни други термини, в които още се объркваш. Искам да обърна по-голямо внимание на бизнеса и маркетинга, които идват преди Facebook рекламата и да ти дам две идеи:

  • Как да преодолееш ужаса от неуспешна и непечеливша реклама
  • Как да рекламираш така, че да си възвърнеш инвестицията многократно

Напоследък се срещам с много собственици на бизнеси, които срещат един основен проблем – инвестирали са хиляди левове във Facebook реклама и нищо положително не се случва. Стигнали са до извода, че вината е в тях и са предприели стъпки за обучение. Обучили са се и са пробвали отново. Но пак нещо не се получава. Продължават да губят пари.

Къде е проблемът?

“Facebook май не работи за мен. Сигурно е време да се откажа и да си намеря работа…”

Връщам се малко назад във времето. 2 години назад, когато стартирахме агенцията с “розови мечти”.

Да, точно толкова бизнес знания имахме тогава – нула. Вярвахме, че нещата ще ни се случат, владеейки добре Facebook маркетинга.

Не се получи. И положението изобщо не беше “розово”.

Истината е, че когато започнеш да правиш бизнес, ти не просто продаваш продукт или услуга. Трябва ти бизнес мислене и бизнес стратегия.

Да си собственик на бизнес, и този бизнес, за да стане успешен, изисква повече умения от тези на тесния специалист в дадена ниша и много повече от продукт.

Но какво да се прави, всички грешим. И много от стартиращите бизнеси попадат в капана на “аз напускам работа и ще правя бизнес”. И ние попаднахме там. Падахме. Ставахме. И да ще ти кажа истината – беше много болезнено преживяване.

Когато стартираш, ясно е, че си “one”, най-много “two-man show”. Нямаш бюджет за почти нищо. В повечето случаи нямаш и знания…

Но да се откажеш ли?

Не, разбира се! Просто инвестирай в себе си!

В днешно време, през Интернет, можеш да продаваш и “въздух”.
Можеш да продаваш продукти и услуги, които не притежаваш и да печелиш от ресурса и времето на други хора. Можеш всичко. Иска се само да инвестираш умно в себе си.

 

Ето как превърнахме €30 рекламен бюджет за Facebook в над 4000 лв. приход само за 5 дни

Защо говоря толкова много за бизнес, а постът уж е за Facebook реклама?

Защото преди да влезеш в Ads панела, трябва да си подредиш бизнес пъзела.

Преди да те объркам още повече, ще ти разкажа историята, заради която кликна и влезе в Nojici.

През декември бяхме затрупани от какви ли не Коледни кампании. Но с последната решихме да направим генералния тест за това “продава ли Facebook всичко”.

Отговорът е – ДА, продава, и то по всяко време.

Малко по-рано през декември направихме още една лудост – продавахме тениски за майки и деца без създаден бранд, без сайт, на много висока цена, само заради теста на абсурдите. Продадохме 3 комплекта и избихме инвестицията в сезон, в който тениска е последното нещо, което ти се носи.

Казахме си “добре, този бизнес ще печели отлично, но ще продължим с него, когато времето се затопли”. И продължихме с лудите тестове.

Историята, която следва, се разигра в периода между Коледа и Нова година.

Сещаш се, голямото ядене, пътуванията, безгрижността, нула мисли за работа, а какво остава за отслабване и спорт.

Един от нашите клиенти е голяма фитнес верига и през целия декември промотирахме Коледната им кампания. Точно в този мързелив период, последната седмица на месец 12-ти, решихме да направим нещо абсурдно – последната Facebook реклама за Коледната кампания, в периода, в който последното място, в което ти се ходи, е фитнесът. Но ей така, за спорта, със сигурност резултатът щеше да е поне break even, така че нищо не рискувахме.

Тогава вече си бях в Сливен и докато шервах видеа с буреносен вятър от родния град, седнах до камината и направих the “Last Call Christmas Camp”.

Резултатът беше феноменален. Аз изобщо не очаквах нещо подобно и искрено се изкефих на статистиката.

Ето как превърнахме €30 рекламен бюджет за Facebook в над 4000 лв. приход само за 5 дни

Ето как превърнахме €30 рекламен бюджет за Facebook в над 4000 лв. приход само за 5 дни

Заложих бюджет от €30 и времетраене 5 дни (27-31.12), а самата кампания беше с послание, което напомня, че наближава крайният срок, в който хората могат да се възползват от офертата.

Оптимизирах рекламата за website conversion и заложих като conversion goal страницата, която потвърждава за успешно направена покупка.

Какво означава тази статистика за мен?

Означава, че Facebook ще ми покаже точно колко ми е струвал всеки клиент, който е направил покупка през сайта, за да се възползва от промоцията и аз мога да преценя дали кампанията е печеливша или не.

Направих самата реклама с релевантни снимки, които “хващат окото” в news feed и таргет групата ми се идентифицира с хората от снимките (във фитнес нишата хората се идентифицират не с тези, които приличат на тях, а с онези, на които искат да приличат). Обработих ги на Canva и добавих малко CTA (call-to-action) текст, за да засиля ефекта.

Тук много важно беше копито (рекламният текст) за кампанията, защото снимката привлича вниманието, а текстът кара хората да кликнат на линка и да проверят какво имаш за тях в сайта си. Ако е достатъчно атрактивно и вярват, че ще промени живота им, те ще купят.

Ето ти една малка тайна – хората купуват поради 2 основни причини – за да избегнат болката или за да привлекат щастието. Това е. Покажи им как да го направят и ще осъществиш продажба.

С трафика левъриджнах върху усилията от предните седмици и направих ремаркетинг кампания, която върна стари посетители пак в сайта, т.е. аз знам, че те са една стъпка по-близо до покупка, защото вече са били “затоплени” и не се налага тепърва да ги уча, че спортът е здраве и готино тяло.

Какъв е продуктът, който продаваше тази реклама?

Продуктът е абонамент за фитнес за 2 последователни месеца.

Колко струва продуктът, който продавам с тази кампания?

Членство варира между 100-120 лв. за 2 месеца. Друг е въпросът, че част от клиентите си купуват годишен абонамент, чиято стойност е над 300 лв.

Аз нямам достъп до статистиките за продажби на клиента, но мога да направя много груба сметка за приходите само от тази рекламна кампания, и в най-песимистичния им вариант те надвишават 4000 лв.

На картинката по-долу виждаш статистика от самата кампания. Над 40 продадени абонаментни карти с цена за придобиване на един клиент от €0.71. Т.е. с всеки похарчени 1.5о лв. в тази реклама, ние сме печелили най-малко по 100 лв. приход за клиента (за всеки от 42-та нови клиенти, завършили покупката в сайта).

Facebook реклама - фитнес

Какво направи тази Facebook кампания толкова печеливша?

Има комплекс от причини, които направиха тази кампания толкова печеливша. И ако сега си мислиш, че това са някакви “Facebook магии” или е защото правим реклами от 4 години и си знаем работата, веднага ти казвам, че не е така. Да, това е голяма част от нещата (маркетинг мозъкът), но бизнес мозъкът също се беше постарал преди това.

Това е кампания, която е обмислена предварително. Сайтът на клиента беше брандиран (разбирай, имаше рекламен банер, но не и конкретна лендинг страница) с нея и ние имахме информация около 10 дни преди старта на кампанията, за да можем да се подготвим с конкретна стратегия, съдържание за Facebook, рекламни текстове и блог публикации.

За този клиент блог публикациите са инструмент, с който даваме полезна информация и създаваме доверие. Но те имат и друга функция – от една страна продажбена, а от друга, с тях събираме интересуващи се от темата хора, на които предлагаме оферта с ремаркетинг.

И ти можеш да помислиш как да включиш блог публикации в маркетинга си, защото могат да ти донесат много ползи дългосрочно.

Успешната Facebook реклама следва добре обмислена стратегия.

В тази игра вземат участие 2 страни, понякога е една, но моля те, бъди “шизофреник” и мисли като двама различни човека (или екипа).

От едната страна стои собственикът на бизнес. А от другата стои маркетологът.

Ето как превърнахме €30 рекламен бюджет за Facebook в над 4000 лв. приход само за 5 дни

6-те ключа за печеливша Facebook кампания

1. Готов пазар, който вече потребява продукти и услуги като твоите – много хора мислят, че стартирайки бизнес трябва да имаш идеален продукт. Не. Трябва да имаш идеален клиент!
Най-добрата стратегия е да продаваш нещо, което хората вече искат, а не тепърва да създаваш нужда.
Правили сме и двете, и повярвай ми, моля се всеки нов клиент да е в комерсиална ниша. Защо? – защото резултатите идват бързо и на много по-ниска цена. Не казвам, че само това трябва да се прави, но така се печели по-лесно.

2. Добър продукт – не прави продукта за себе си. Направи го така, че идеалният ти клиент да иска да го има. Тогава продажбите няма да те затруднят.

3. Атрактивна оферта – помисли какво може да дадеш в повече или “как да извървиш допълнителната миля”. Това не винаги означава намаление. Тук можеш да бъдеш много креативен.

4. Работеща продажбена фуния – на всички клиенти казвам, че да имат продаващи, добре функциониращи сайтове е много важно. Ако искаш да продаваш онлайн, инвестирай в сайт. Тази инвестиция ще ти се отплати многократно. И помисли за “пътуването” на потребителя през фунията ти – от къде влиза и къде излиза. Искаме да напусне с покупка, нали? :)

5. Добра Facebook реклама – ако си свършил предните действия, тук няма да ти е много трудно. Казах ти – снимка, която привлича вниманието и текст, който приканва към действие. При писането на текст има и доста копирайтинг умения, които увеличават продажбите, но това се учи.

6. Увеличаване на продажбите – сега е времето да върнеш онези от посетителите, които още се чудят “да литна или да не литна”. Те са on the fence и се чудят дали да купят, или да изчакат. Трябва да ги накараш да си извадят портфейла и да купят точно от теб, точно сега. И да им дадеш добра причина да го направят веднага.

Сега разбираш ли къде е ключът за пещерата?

Facebook маркетингът не е магическо хапче. Той не прави сам нещата. Иска се и нещо повече, за да се постигне масивен успех, както се случи с тази реклама.

Сигурно вече си се хванал за главата и се чудиш от къде да започнеш…

Е, аз го предвидих :)

Затова написах кратък гайд, който ще ти помогне да определиш идеалния клиент, който най-скоро би платил за продукта ти и да го таргетираш с реклама във Facebook.

Искаш ли Facebook да започне да работи за теб?

Тогава си свали гайда още сега и запрятай ръкави!

Няма да те лъжа. Написала съм го подробно и ще ти отнеме поне 30 минути да го прочетеш и няколко часа, за да направиш нещата, които ти казвам вътре. Но тази инвестиция от няколко часа ще ти се отплати многократно!

!!! Гайдът НЕ е достъпен за сваляне в момента. Следи Nojici или ми пиши, за да разбереш кога ще го пуснем отново.

 

Written by Aneliya Magleva