Как да убиеш страховете и да започнеш да живееш, истински

Страхът парализира. Той убива мечтите. Кара те да се чувстваш нищожен, неспособен, абсолютен загубеняк, който се оставя по течението, защото го е страх… а от какво всъщност те е страх?

Защо стоиш и се чудиш дали да скочиш? Може би те е страх да не паднеш… А знаеш ли, че може и да полетиш?!

Приятелю, всеки има страхове. И ти имаш, и аз имам. Всякакви са. Като започнем от най-обикновен като страха от високо и стигнем до сериозна бариера като страха от провал.

Страховете са естествен механизъм на живота, за да ни държи в пространството на сигурността. Комфорта. Мястото, където всичко е някак подредено… абе не ти харесва всъщност, но пък нали си имаш всичко… другото е алчност.

А знаеш ли какво има отвъд страха ти?

Няма нищо. Има едно празно пространство, където можеш да градиш всичко, което си пожелаеш. Основно можеш да изградиш себе си. В това пространство няма правила, няма бариери, няма “не” или “не можеш”. Там няма нищо и има всичко, защото няма страх!

Как да убиеш страховете

Моят най-голям страх беше страхът от високо (поне така си мислех докато не стигнах следващото ниво и трябваше да убия the Big Boss). На 21 реших да отида на бригада в Щатите и разбира се трябваше да се кача на самолет, който се движи предимно на високо… и аз в него.. в корема на голямата птица, която случайно може да си удари крилото, да падне стремглаво надолу и да се разбие на някоя скала или пък, ако имам късмет, да падне в океана, та да има шанс да оживея… да, ама нали не мога да плувам…

и така, тази картинка с фатален край ми се въртеше на repeat в главата безброй много пъти. Качих се на самолета със страх, но жаждата за приключения беше по-голяма. Казах си, какво пък толкова, ще го живея този живот, дори и да е кратък (ако самолетът падне :D). Искам преживявания. Сигурността е съществуване. Рискът и предизвикателствата са живия живот и аз го искам!

И така се качих на самолета. Той набираше все по-висока скорост на пистата, а моят корем се беше свил от ужас. И изведнъж се отлепи от земята. Всичко стана много леко и хубаво. Летяхме! И беше невероятно :)

Отидох до Щатите и назад жива и здрава. Самолетът не падна, не се счупи нито едно крило, не ми се наложи да плувам с акули… изобщо, спокойно и хубаво пътуване. Само едно убийство стана по време на това пътуване… убих страха от високо. Ако не го бях направила никога нямаше да разбера, че аз обожавам летенето със самолет. Оказа се, че толкова ми харесва, че бих летяла всеки ден или поне всяка седмица :)

Поуката от тази история, приятелю, е само една – единственият начин да убиеш страха е да се изправиш срещу него и да бъдеш смел, защото ти си по-силен от страха! И знаеш ли, още нещо интересно – страхът не съществува! Случайно да си го виждал да се разхожда около Народния? Ами не, защото е само в главата ти!

>> Как начинът ми на обличане ми помогна да преодолея страха от отхвърляне и да живя за себе си вместо за другите (кликни тук) <<

А и ако те е страх, какво е най-лошото нещо, което може да се случи – нечий живот виси ли на косъм от смъртта? Ако отговаряш с НЕ, значи смело можеш да отидеш на война с всеки страх, който те дърпа назад!

Как да убиеш страховете

Страхът от високото не беше единствен. Преди няколко месеца спрях цигарите. Завинаги. Оказа се, че горчат, миришат ужасно и са нещо изключително неприятно, което ти става навик. Реших да убия навика и спрях. Минаха се дни, месеци… колкото повече време минаваше, толкова по-омразни ми ставаха те. Само че всяка нощ сънувах, че изпушвам няколко цигари наведнъж и когато сутрин се събуждах, с облекчение разбирах, че е било кошмар.

Оказа се, че ме е страх да не пропуша отново.

Подсъзнанието ми ме тормозеше и се опитваше да ми покаже колко съм слаба. Аз обаче твърдо отказвах да пуша. Сънищата не спираха. До една вечер, в която взех цигара и я запалих. Беше толкова отвратителна на вкус, че ми стана лошо. След тази цигара сънищата спряха. Вече и този страх не ме преследва, защото се изправих пред него и го убих.

Но най-страшния страх, който преживях, беше страхът от провал.

Когато реших да напусна работа, да оставя сигурната заплата и сигурния живот, за да следвам мечтите си, се изправих пред the Big Boss, познат още като страха от провал. Бях разказала на всички какво ще правя и много пъти чух “а какво ще правиш, ако не стане” или “ти си напълно откачила” или “върви си намери сигурна работа най-накрая“. В тези думи прозираха страховете на много хора. Всеки, който не вярваше в мен всъщност не вярваше в себе си.

Само че тези думи започнаха да ми влияят. Започнах да усещам онова треперене “под лъжичката” и да си мисля “ами, ако се проваля…”. Този страх започна да ме преследва, да ме парализира, караше ме да полудявам. И един ден просто изключих слуха си за всички, които ми казваха, че ще се проваля. Изключих го и за онова вътрешно гласче на несигурност, което никак не ми помагаше. Помислих си – кое е най-лошото нещо, което може да стане, ако се проваля? Имам ли деца, съпруг.. някой, за който да се грижа, освен себе си? Не – беше отговорът – дори гадже нямам! Тогава, ако падна, само аз ще се ударя. После ще стана, ще се изтупам и ще продължа да вървя по пътя, защото имам мечта! А и в крайна сметка, застрашен ли е нечий живот? Не! Тогава върви напред, Анелия! – си казах. И тръгнах.

Провалих се толкова много пъти, че в един момент спрях да ги броя. Имаше период, в който нямаше успех. Всичко беше провал. Аз дори не очаквах друго. Само че стриктно си учех уроците от всеки един провал. В един момент всичко спря… Аз започнах да се чудя къде са ми провалите и как така изведнъж стана лесно. Все пак бях свикнала с тях. Мислех си, че има нещо скрито. Стоях и си ги чаках, а те не идваха. Явно бях минала през всички…

Оказа се, че бях победила и страха от провал. Нямаше го. А и как ли да го има, след като се провалих безброй пъти и тъпо и упорито следвах пътя си. Кой страх би издържал на такава лудост?!

Как да убиеш страховете

Когато разбрах, че съм победила Mr Big, се озовах в празното пространство – там, където няма нищо и има всичко. Там имам криле и мога да летя, мога да направя каквото си поискам, защото не ме е страх. Там съм аз, моите мечти, моите ценности и цели и знам, че мога да направя всичко, което поискам. И ти можеш. Само убий страховете!

Във втора част на темата за страха ще ти дам стратегията си за преодоляване на страховете стъпка по стъпка. Ако я следваш и победиш поне един малък страх, ще можеш да победиш всеки друг!

Междувременно харесвай Nojici във Facebook и Instagram, за да получаваш първи всичко ново :)

Ако мислиш, че този пост може да помогне на твой приятел да преодолее страховете си, сподели го :)

Written by Aneliya Magleva