Как да си избереш булчинска рокля в 5 стъпки – опитът на една “булка” за един ден

Преди седмица-две една от моите приятелки ми каза “Бих се омъжила, само за да се видя в булчинска рокля. Мъжът не е много важен, но роклята…”

Първо всички се разсмяхме, но след няколко минути се замислих… Нужно ли беше да се омъжвам, за да се видя в булчинска рокля?! Ами ако това детско желание за роклята ме накара да взема прибързано решение? Ами ако сбъркам?

Трябваше да измисля нещо. Досега никога не бях мислила за РОКЛЯТА от този ъгъл, но новата перспектива будеше съмнения и нови страхове…

Когато бях малко момиченце обожавах булчински рокли. В Сливен имаше само 2-3 магазина през 90-те, където ги продаваха. Изящни, величествени, разкошни… можех да прекарам цял ден пред тези витрини.

Разбира се, не исках да издавам малката си тайна. Затова всеки път, когато приближавахме магазините, бавно и с много търпение придърпвах мама и я водех натам. После заставах пред стъклото и се взирах в красивите рокли докато мама не прекъснеше унеса ми. “Хайде, Ани, време е да тръгваме!” – казваше тя. И аз с неухота тръгвах, но знаех, че ще се върна пак и пак ще им се любувам.

Мислех си, че мама не разбира какво правя. Разбира се, лъжех се. Мама знаеше, но никога не ми каза, че няма време да погледаме витрината. Тя винаги има време за мен <3

Но не ме разбирайте погрешно. Аз не исках да се омъжа. Исках роклите! Всички рокли. Исках ги в стаята си. Исках да ги обличам. Да танцувам с тях. Да си направя безброй снимки…

Такива са те – магически!

С годините тази детска страст започна да изглежда странно. Изгуби се и детската ми невинност, с която стоях пред витрината. Онова чисто и искрено чувство на почитание се скри, защото “какво щяха да си помислят хората?!”

Спрях да се любувам на булчинските витрини и трансформирах страстта си в страст към модата. Но понякога ми липсва онова щастливо, изпълнено с възхищение към света, момиченце…

То не е изчезнало все пак, там е :) и за да го открия отново отидох в булчинския салон и за първи път се осмелих да облека прекрасните рокли. Не ми трябваше повод. Исках роклите. След 25 години най-накрая можех да усетя какво е чувството да облечеш тази рокля. И това да не бъде заради мъж, а заради мен. Заради детската ми мечта!

Прекрасно е да сбъдваш мечтите си!

Казвала съм много пъти, че обичам работата си :)

Покрай агенцията понякога правя безумни на пръв поглед неща, които носят много приключения във всеки мой ден. Едно от тях беше да облека булчинска рокля и да изпитам върху себе си това, което рекламирам.

Еххх, хубаво е да работиш това, което обичаш! :)

Все пак, с този пост искам да помогна на бъдещите булки, защото почерпих добър опит от пробването на рокли. Тук ще ти разкажа какво трябва да вземеш предвид преди да отидеш в салона, за да откриеш ТВОЯТА рокля.

Как да си избереш само една булчинска рокля. И тя да бъде ТВОЯТА!

булчинска рокля

1.Помисли какъв силует искаш да има твоята рокля

Разбира се, няма как да я усетиш преди да пробваш. Всяко момиченце мечтае да е принцеса, но принцесата не е задължително твоята рокля. Не я усетих и като моята. Освен нея има и други. Основните са русалка, гръцка богиня, бохо, Гетсби, холивудски шик или класически сатен. Някои не искаш да пробваш още в началото. Те просто не са твоето олицетворение. Роклята ти не трябва да е роля, а да си ти самата в нея. И също, за мен би било важно да се чувствам комфортно в тази рокля, след като предстои да прекарам цял ден в нея.

Булчинска рокля - Прицеса

Силует “Принцеса”

булчинска рокля

Силует “Русалка”

булчинска рокля

Силует “Гръцка богиня”

Булчинска рокля - Русалка

A-Line с дантела и гол гръб. напомня ми The Great Getsby

Булчинска рокля

Наричам я “Холивудски шик” и също ми напомня Getsby стила на 20-те, епохата на джаза, на Шанел и истинските джентълмени … и я обожавам :)

Някои са тежки и откровено неудобни. Да, красотата искра жертви. Всичко зависи от това докъде ти си готова да направиш компромис с комфорта.

Принцесата е красива, но и тежка. Аз бих си направила само няколко снимки с нея. А и корсетът доста стяга… it’s not my cup of tea както се казва :)

Русалката не ми допадна. Някак ме стягаше и ограничаваше движенията ми

A-Line е далеч по-удобна. С нея ти е по-леко и комфортно.

А тези в холивудски шик и Гетсби са ми любими. Те са богато украсени, леки, подчертават извивките на тялото. Движенията ти в тях са свободни и непринудени. Минусът е, че нямат кринолин. В началото той ми се виждаше излишен, но след няколко минути в роклите осъзнах, че с него се движиш без притеснение, че ще настъпиш роклята си и ще паднеш.

Не пробвах бохо. Предполагам, че този стил също щеше да ми допадне.

Друг любим силует се оказа Гръцката богиня. Мама казваше, че обичам да нося дрехи от типа “гол гръб без предница”. Е, тази е точно такава. Колан, подчертаващ талията. Дълбоко деколте и още по-дълбок гръб. Лека материя без шанс за настъпване. Пола, която величествено се спуска до земята и красив шлейф. Определено е модел, с който бих прекарала един важен ден :)

Булчинска рокля

Булчинска рокля

2. Деколтето

Помисли какво деколте искаш да има твоята рокля.

Аз нямам голям бюст, затова каквото и да сложа, няма голямо значение, защото нищо не ми тежи. Но ако си в обратната позиция, тези без презрамки едва ли ще са ти любими. Аз си харесах дълбоките деколтета или тези, които са с деколте около врата. Удобни и стилни са.

Булчинска рокля

Класическо принцеско деколте с удобни презрамки

Булчинска рокля

Право деколте, определено не е моето

Булчинска рокля

Дълбоко изрязано и остро – то визуално издължава врата и прави силуетът ти по-елегантен. Едно от любимите ми :)

Булчинска рокля

Затворено деколте – изключително стилно и много удобно

Булчинска рокля

Има и такива, които скриват и показват…

3. Материята и колко си готова да инвестираш

Булчинските рокли варират в много големи ценови диапазони. Обикновено стартират от около 500 лв. и цената им зависи от материята и колекцията.

Разбира се, по-скъпите са много по-хубави.

При мисълта, че ще прекарам един ден в тази рокля, аз бих предпочела качествена материя, с която се чувствам комфортно и разбира се, която е красива.

Сатенът отпадна автоматично при мен. Но пък дантелата… :) Като цяло ми харесаха леките материи, без много плат. Ще усетиш разликата, веднага щом облечеш роклята. Тази например е ръчно направена дантела и много ме впечатли.

Булчинска рокля

Булчинска рокля

4. Каква ще е темата на сватбата ти

Ако сега се омъжвах, сигурно щях да организирам паметно парти. Може би градина, светлини, много цветя, танци… бохемиан :)

Но пък ти сигурно имаш различна представа за твоя празник. Роклята ти трябва да е част от цялата тема. Ако организираш градинско парти, едва ли ще е много подходяща обемна рокля с кринолин.

5. Було, диадема или фасинатор

Обожавам шапките на Ирина Сардарева, но фасинаторите ми бяха малко далечни… За този експеримент взех няколко от красивите булчински фасинатори и се отправих с тях към Булчински салон ARETI, от където са и всички прекрасни булчински рокли.

Още първият фасинатор, който сложих, ме накара да почувствам, че това е моят аксесоар. Екстравагантен, впечатляваш, изумително красив – това бих носила в сватбения си ден. Сложих и диадема, но ми е някак твърде наивна. Просто не е моето нещо. А було дори и не пробвах. Не го усещам. Съветът ми е да пробваш всеки от трите и да разбереш кой те кара да се чувстваш себе си.

булчински фасинатор

булчински фасинатор

булчински фасинатор

булчински фасинатор

булчински фасинатор

А фасинаторът се връзва прекрасно и с ежедневна визия, включително и скъсаните ми дънки :)

Представих си се като екстравагантен стилист или както съм си сега, луд собственик на маркетинг агенция. Просто този аксесоар и шапките… това съм аз :)

фасинатор

булчински фасинатор

Но пък Деси е очарователна с тази диадема :)

булчинска диадема

А Йоанка се влюби в булото и в… първата рокля, която пробва. Тя дори не искаше да я съблече. Щеше да се разплаче, че трябва да се раздели с нея :)

булчинска рокля и було

И за финал, няколко добри съвета:

  1. Отдели време да проучиш моделите, силуетите, колекциите и дори дизайнерите
  2. Помисли дали искаш богато украсена или по-семпла рокля
  3. Започни търсенето и пробите поне 6 месеца преди сватбата си
  4. Отиди с приятелка, защото за чуеш първото “Аааахххххххх”, това е безценно :)
  5. Снимай се с роклите, защото в момента на пробването емоциите са много и бързо забравяш как изглеждаш с всяка рокля
  6. Намери салон, в който хората ще са готови да ти помогнат и няма да скъпят времето си. ARETI са магьосници в това отношение :)
  7. Търси роклята, която ще допълни характера ти и няма да се чувстваш като актриса в театъра с нея
  8. Помисли колко комфорт си готова да жертваш
  9. Намери си гримьор, който ще те направи красива – това не всеки го може. Аз съм била при много гримьори, но когато Йоана направи грима ми, буквално ахнах.
  10. Намери страхотен фотограф – и с много фотографи съм работила, но човекът, който улавя емоциите ми и се навива на всяка дивотия, е Лора :)

На привършване ще ти кажа, че твоята рокля е тази, която усещаш. Тя е като любов от пръв поглед – виждаш се в нея и онемяваш. В ARETI и с фасинаторите на Ирина аз се влюбих твърде много пъти… дано поне като открия моя мъж се влюбя само веднъж… :)

иначе, рокли мога да сменя и няколко. Обичам предизвикателствата :)

Преди да завърша този пост, искам да благодаря на всички хора, които го направиха реалност..

Първо са прекрасните ми приятелки, с които направихме един петък следобед незабравим спомен <3

булчинска рокля

булчинска рокля

Булчински салон ARETI, които ми предоставиха избор от над 120 различни рокли и аз като една Везна, бях много объркана и исках всичко, но с помощта на Вили отсяхме моите няколко :)

Ирина Сардарева, която осигури всички красиви фасинатори и превръща много мои налудничеви идеи в красиви шапки :)

Йоана Биджева, която е виновницата за най-красивия грим

и невероятната Лора Дудушка, която не прави снимки, а улавя истински емоции, които си струва да бъдат споделени :)

Благодаря ви, прекрасни дами, че ми подарихте тази емоция! <3

Снимки: Lora Dudushka Photography

Written by Aneliya Magleva