Как да създадеш продукт за $, който можеш да продадеш за $$$$

Днес, 1-ви април, изобщо няма да се шегувам с теб, а ще ти разкрия една маркетинг тайна, която ще ти позволи за създадеш продукт за 10 лв. (но винаги залагай на високо качество) и да го продадеш за 1000 лв. Цените са примерни, за да усетиш контраста.

Докато си рефрешвах фийда, защото е петък, топло е, птички пеят, аз работя от вкъщи и така ме помързява… виждам следния пост:

Christian Louboutin have released a range of new ‘nude’ flat shoes

And you won’t believe why they are angering customers…

Christian Louboutin nude flats

Кристиан Лоботин е пуснал колекция от дамски пантофки в телесен цвят. Тези симпатични обувки са разгневили хиляди хора по целия свят. Защо?! Не е първият, който го прави, нали? Какви ли не обувчици в бежово-кафявата гама заливат света от години и не всяват смут.

Защо обаче пантофките в телесен цвят на Лоботин обиколиха световните модни медии и предизвикаха спорове в социалните мрежи?

Ето тук идва маркетинговия гений, за който исках да ти разкажа и как да превърнеш една идея в идея за 1 милион долара. Причината не е в името на марката, въпреки че и това ще помогне в продажбите. Но тези обувки ще се продават като топъл хляб, защото има нещо много човешко в тях.

Каква е причината този обикновен продукт да се продава независимо колко е висока цената му?

Може би ще кажете материалът или дизайнът, или марката. И ще сте прави. Но това не е всичко. Отговорът е емоция и принадлежност. Тези обувки обединяват и разграничават расите по света по едно и също време. Карат всеки да се чувства удобно в собствената си кожа като отделна личност и част от цялото.

Това вече не са само обувки в телесен цвят. Те са продължение на твоето тяло.

Christian Louboutin nude flats

Каква е реакцията на хората спрямо такъв продукт

Както може да се очаква, и това се търси от самото начало, хората или ги харесват, или ги мразят. Няма средно положение. Със сигурност ще има обвинения в дискриминация от едните, другите пък ще кажат, че това е обединение на хората, а не разделение. В крайна сметка няма значение какво точно ще кажат. Важното е, че ще говорят за този продукт. А колкото повече говорят, толкова повече други хора разбират за него и се включват в дискусията. Тези, които най-много мразят обувките, най-разпалено ще разказват и пишат за тях. Ще намерят 16384948 причини да не ги харесват, яростно ще ги мразят по всички възможни начини и така ще покажат продукта пред стотици, хиляди, дори милиони хора.

Част от тях също ще мразят обувките. Но друга част ще ги поискат. Колкото по-голямо е търсенето, толкова по-висока е цената. С тази кампания, това вече не са обувки. Те са обувки с душа, с история, с принадлежност, с фенове… накратко обувки с добавена стойност.

За финал, какво можеш да си откраднеш от тази идея и да го приложиш при твоя продукт?

  1. Помисли какво може да предизвика емоция при хората. Има няколко емоции, от които ние много силно се влияем. В този Facebook пост в Nojici съм написала кои са те. Избери едно нещо от всички възможни.
  2. Помисли какъв може да бъде продуктът, който да свържеш с тази емоция. Може да е всичко.
  3. Това може ли да предизвика любов и омраза в хората едновременно?
  4. Каква ще бъде историята и лайтмотивът, които ще използваш. Историята може да бъде разказана само от 3 поста в социалните мрежи. Не е нужно да пишеш роман.
  5. Кой ще произведе продукта?
  6. Колко ще ти струва?
  7. Кой ще бъде в екипа ти, за да направите кампанията реалност?

Мисля, че това видео ще ти хареса: “Как да работиш в България и да печелиш като чужденец”

В днешния свят една идея може да те направи милионер. Но не е важна само идеята. Продуктът, изпълнението и основно екипът са основите. Затова, преди да се втурнеш в разказването на историята, бъди предприемач и помисли за всички компоненти на кампанията.

Това беше петъчното вдъхновение. Сега имаш цял уикенд на разположение, за да измислиш нещо гениално :)

Аз мисля хапна сладолед на Витошка и да се вдъхновя от тълпата хора. Вероятно ще ме намериш някъде там и можем да си поговорим за идеи :)

За още полезна информация, последвай Nojici във Facebook и Instagram :)

Written by Aneliya Magleva