Реалистично-предизвикателните цели, които най-накрая проработиха за мен

Края на годината е и всички социални мрежи, в частта с онлайн бизнес и личностно развитие, традиционно гърмят от целеполагане и разни подобни неща. Да си призная, искрено се дразня на този американски модел за поставяне на цели. Излишните неща ми идват в повече от работещите и цялата помпозност на изкуствения инстаграм живот също. В този ред намисли, аз все повече се старая просто да запечатвам и споделям интересни моменти от дните си там. Иначе времето ги изтрива от паметта ми… Както и да е, този пост не е за инстаграм.

Случвало ли ти се е да не харесваш реалността, в която живееш?

Да си казваш „колко искам тази кола, чанта, онова пътуване… този лайфстайл..”, но докато го мислиш, да ти се струва далечно, сякаш в този живот ти просто ще си бъдеш обикновен човек, на обикновена работа, ще преживяваш обикновени житейски събития… А случвало ли ти се е да определиш реалистичен доход, който искаш? Колко често този доход, особено заплата, е надвишавал 2000 лв. на месец?

Питам те, защото каквото искаш, това получаваш. Не си мисли за Закона за привличането обаче. Аз ще ти разкажа за нещо съвсем различно, което, от сега ти казвам, свързано е с работа.

Много анализирах напоследък мислите си, действията и резултатите от тях. Говорих и с момичетата по въпроса, с Виктор също изписахме доста чат по темата. Не мога да не си призная, че през времето съм пожелавала реалистично малко от живота. Просто защото настоящата ситуация не ми е позволявала да мисля за повече. А нима целите и мечтите трябва да се влияят от настоящата ситуация? И себе си, и теб питам.

Оказа се, че и момичетата са направили същото. Дадох си сметка, че нещо трябва да променя. За да получа повече, трябваше да повярвам, че заслужавам повече. И да се настроя на честотите на живота, който искам, не на този, който имам.

Поставяне на цели - Nojici

Ти си Дизайнер на живота си – представи си онова, което искаш, за да го получиш

Преди четях повече книги за личностно развитие и такава личност развих, че се оплетох във всички how -to стъпки, които изпълнявах. Всички книги казваха сутрин, когато се събудя, да визуализирам идеалния ден в детайли. Казах си „правя го”. Проблемът беше, че веднага, щом се събудех, заспивах отново. И като цяло нищо не излезе от тази работа. Ако не заспях, веднага се отнасях в други мисли и така отиваше поне час. Трябваше ми нещо като за мен и очевидно аз трябваше да стигна до него.

В началото на 2017 си поставихме цели с Деси. Реалистично предизвикателни. Хем имаха почва, хем ни изкарваха от зоната на комфорт с много. Целите бяха за 1 година. Краят и е и сме ги постигнали. Много съм щастлива, защото това са плодовете на нашия дългогодишен труд и определено имаме за какво да изпием по чаша шампанско.

Видях, че заедно можем да постигнем всичко. Ние сме страхотен екип!

Но се опитах да направя reverse engineering на процеса и да го дам за общо ползване, защото това целеполагане и ъпгрейда му от последните месеци работи идеално.  Та този пост е за това – да ви разкажа как си поставям реалистично-предизвикателни цели за добра основа и как разширявам реалността си, за да премина на следващо ниво.

Мисля, че ще ви свърши работа във всеки случай и независимо от положението ви в момента.

Особено за нас, жените, дори изследванията сочат, че ни е по-трудно да сме успешни, защото светът ни все още се управлява от мъже. Трябва да се доказваме, да бъдем куп неща в едно – да правим бизнеси или да градим кариера, да се развиваме личностно, да учим, да сме съпруги, майки, бизнес дами, експерти в работата си, да помагаме на другите, да сме част от общността, да сме добри комуникатори, да пазаруваме, понякога да готвим, да спортуваме, да се обличаме добре, да четем книги, да чистим, перем и т.н… и забележете, да останем нежни и женствени. Много дами ще се припознаят и със сигурност могат да кажат колко трудно е да се наложиш в тази джунгла, докато изпълняваш задълженията на жена и междувременно правиш бизнес или градиш кариера. Затова е важно да си имаме стратегия за лукс и разкош, за които сами да можем да си платим, за да ни вдъхновява тази идея всеки ден. А това важи и за мъжете, но най-често се измерва в коли :)

Ето какво проработи за мен, за да мога да си поставям разумни, но достатъчно високи, за да ме развиват и мотивират, цели и да се чувствам щастлива и удовлетворена от живота си.

Поставяне на цели - Nojici

3 стъпки за моите Реалистично-предизвикателните цели, които най-накрая проработиха за мен

  1. Къде си и къде искаш да си след 12 месеца

Първото и най-важното нещо е честност. Бъди честен към себе си, и дори да не ти харесва, много точно определи къде се намираш в живота, работата, обществото… и къде би искал да бъдеш. След това съвсем реалистично определи, за период от 12 месеца, колко можеш да се развиеш и на каква цена. Всичко си има цена, няма да се заблуждаваме – пари, време, личен живот, приятели… винаги плащаш по един или друг начин. И си запиши. В моите цели аз бях записала колко искам да печеля, колко клиенти искаме да привлечем, колко хора да наемем и накъде да развия бизнеса или да започна развитието на нещо. Бях написала, че искам да развия и още един бизнес, но по това перо се провалих. Не успях да стартирам, защото не бях готова за това и пришпорвах събитията. Важно е и през времето да си даваш реалистична обратна връзка и ако има нужда от промяна, да останеш гъвкав, за да преосмислиш целите си спрямо обстоятелствата. В живота се случва всичко и самото целеполагане не бива да те ограничава или да ти носи усещане за прегаряне. Напротив, трябва целите ти да те вдъхновяват. Това им е ролята. Ако по-скоро те депресират, значи нещо не е наред и е хубаво да преосмислиш плана. Имай предвид, че отказа от нещо не означава, че си се провалил. От друга страна, фокусът само в една посока доказано носи по-качествени и бързи резултати.

Овен реалистичния поглед върху възможностите и желанията ми, аз разграфих целите си по месеци, за да не се вкарам в изкуствено състояние на прегаряне. И затворих тефтера.

  1. НЕ си чети целите всеки ден

В книгите пишеше постоянно да си четеш целите, за да не ги забравиш. Ами да, ако си написал куп глупости, няма начин да ги запомниш. Имай предвид, че това са едногодишни цели, което ги прави относително дългосрочни. Лошото на това да ги гледаш всеки ден е, че започваш да живееш за тях, а не в това е смисълът на живота. Постигането на всяка цел ще ти донесе около 2 минути радост. По-късно ще спреш да им се радваш изцяло. Но пътят до там е нещото, което е истински важно. Именно по пътя към твоето щастие учиш всички важни уроци и срещаш всички прекрасни хора. Зарежи предприемаческите глупости. Пътувай към целта си, но в колата гледай през прозореца, смей се, пей и се радвай на живота.

  1. Мини на следващо ниво

Надявам се до сега да разбра най-важното – целите са си цели, но да живееш носи истинския смисъл на всяко действие. Освен целите, хубаво е и да мечтаеш и да има нещо по-голямо зад целта. Например, моите мечти винаги са свързани с пътувания и мода. Освен това, аз винаги съм обичала лукса, макар че семейството ми не е богато. Още от 9-годишна исках повече… исках всичко! Спомням си момента, в който се прибирах от училище и трябваше да си ходя с автобуса. Не ми харесваше. Казах си, че ще имам прекрасен живот и ще направя каквото трябва, за да го постигна. С времето намерих още хора, които са си обещали подобни неща на същата възраст :) Вие вече познавате Виктор – той е един от тях.

Поставяне на цели - Nojici

Какво означава да разшириш реалността си?

Може би го чух за първи път от Кийосаки, но не го разбирах. Това е ментална игра. На практика означава първо да приемеш, че заслужаваш нещата, които искаш и след това да повярваш, че можеш да ги имаш. Тези неща обаче, обикновено изглеждат невъзможни за настоящия ти живот. И е хубаво да разширяваш стъпка по стъпка. Ще ти дам пример със себе си.

Аз стигнах до момента, в който зациклих на работа и започнах да губя щастието от бизнеса си. Оказа се, че във всички трудности, аз съм забравила какво беше моето голямо „защо”. Направих си няколко дни сесии със себе си, буквално разговори със себе си вечер, писане в тефтера, въпроси и отговори, за да разбера коя съм аз сега, какво искам да живота, какви са ми очакванията, след като постигнах първите си цели, накъде вървя и т.н. Представи си, че си се изгубил в гората и всичко около теб изглежда еднакво. Накъдето и да тръгнеш, се заплиташ все повече. Тези въпроси за теб играят ролята на компас + карта за изход от ситуацията. Когато се ориентираш къде се намираш и накъде искаш да отидеш, много по-лесно и бързо стигаш до там.

Моите „защо” се оказаха много лични и напълно човешки неща – пътувания, мода и блогване. Оказа се, че всяка стъпка всъщност ми е продиктувана от желанието да пиша в блога, да имам допир с изкуството мода и да пътувам.

Много по-лесно ми беше да се върна в релсите и да се стабилизирам, когато разбирах себе си по-добре. Но каква беше следващата стъпка. Разбрах, че за състоянието си сега, бях достигнала тавана. И ако не променях мислите и вярванията си, нямаше да мръдна по-нагоре.

Тук отношението към парите играе много важна роля. Но това е дълга тема и е за друг пост.

Трябваше да разширя реалността си, но не знаех какво да направя. Говорихме с момичетата, говорих и с Виктор. Опитах няколко неща, и нищо… Започнах да гледам влогове. Търсех интересни жени, които да последвам. И случайно намерих една – собственичка на PR агенция в Австралия, която влогваше. Видях нейните outfit of the day с прекрасни дизайнерски рокли и чанти на Chanel, Gucci, Dior… видях нейния closet, в който се влюбих, както и ежедневието и, пълно с много работа, интересни проекти, полети, пътувания, мода, срещи с вдъхновяващи хора… и си казах „ето го!” Ето го визуалния ми пример за живота, който искам да имам. Това е моето следващо ниво.

Сега ще направя кратко пояснение, особено за мъжете. Класически Chanel, за чантата говоря, струва около $4000. Това е нещо, което всеки истински фен на модата иска в гардероба си и е луксозна стока. Да, етикетът вдига цената и безумно. Но освен всичко, тя е инвестиционна стока. Да, не се шегувам :) Цената на чанта Шанел не пада, тя може да върви само нагоре.

Аз живея в България. Държава, в която средната заплата е 1000-1200 лв. и определено чанта Шанел за $4000 не е част от моята реалност. Въпреки че много я харесвах, аз не вярвах, че ще я имам. Някак… не вярвах, че някога ще стана толкова успешна и ще печеля толкова, че да похарча маса пари за чанта без да остана на улицата.

Поставяне на цели - Nojici

А това е Анжела, австралийската PR агентка, за която споменах :)

Но не чантата е целта. Когато мога да си позволя тази чанта, аз ще мога и още много други неща. Тя е само част от лайфстайла, който искам. Образът на Анжела, PR агентката от Австралия, много ми помогна да повярвам, че аз също мога да построя тази действителност за себе си с правилните убеждения и посока на работа. Помогна ми, защото това е жена, много подобна на мен самата, но малко по-голяма и с по-стар бизнес, на 7 години. Да, това няма да стане утре, нито след месец. Но защо не след година… :)

Дадох ви този пример само за илюстрация на разширяването на реалности. Вероятно вашите реалности ще включват съвсем други неща в себе си. Но въпросът е в това ясно да видиш картинката в съзнанието си. Да си представиш всичко, да го усетиш, да видиш себе си в този лайфстайл, за да дадеш на мозъка си посока. Ясна картина, към която се стремиш. Защото чантата Шанел за мен означава много успешен бизнес преди това, много нови клиенти, служители, много пътувания… тя не е просто чанта. Сигурна съм, че много хора няма да ме разберат. Виктор също още не проумява защо по дяволите трябва да се похарчат толкова пари за чанта, но не ме съдете. Много мъже харчат за безумно скъпи коли и аз все още не разбирам защо, но го приемем :)

Важното е да откриеш луксозните стоки, които на теб истински ти харесват и да повярваш сам за себе си, че ти също заслужаваш този живот и можеш да го имаш. Разбира се, това може и да не проработи за теб, но си заслужава теста :)

И така, приятели, това е всичко по темата за поставянето на цели. Накрая искам само да добавя да бъдете нежни и внимателни със себе си, да се грижите за физическото, психическото и душевното си здраве. Бъдете честни, най-вече пред себе си, обичайте и бъдете положителни хора. И никога не се отказвайте от мечтите си! Да, можете да се страхувате и да си представяте как се проваляте, но можете да си представите и как успявате и разширявате реалността си всеки път. Въпрос на избор е. Моят избор е да вървя въпреки страха и да го превръщам в крачки, защото вярвам, че само Аз съм дизайнер на собствения си живот. И именно това е смисълът зад Nojici.

Аз ще продължавам да пиша в блога, Facebook и Instagram и да разказвам във видеа в YouTube за всичко, през което преминавам, защото вярвам, че така помагам на много хора да вървят напред въпреки своите страхове. Знам, че когато видиш човек като теб да постига целите си, ти също започваш да вярваш повече в себе си и да правиш реалност от идеи. В това е смисълът :)

А сега посей в мозъка си семената на мечтите и след ден-два седни насаме със себе си, за да си поставиш целите за следващите 12 месеца :)

пуловер – ZARA

дънки – LTB & Levi’s

риза – Tom Tailor

шапка – Ирина Сардарева

чанта – COACH

Written by Aneliya Magleva