Рецепта за Facebook Реклама: Какви са съставките и как да я сготвиш вкусно

Искаш да направиш Facebook реклама и да привлечеш нови клиенти, но тя не иска да работи за теб… Ако си нов във Facebook рекламата (или не съвсем), сигурно вече си влизал в рекламния панел няколко пъти, за да си „спонсорираш” публикациите с надеждата да достигнеш до нови клиенти и да направиш продажби.

Чувал си митове и легенди как някой е успял. Как едва ли не е тръгнал от 0, почти без пари и само с FB реклама направил бизнес за десетки хиляди, обикновено долари.

Историите са толкова много, че си казваш: „Влизам, правя рекламата и стягам багажа за топлите страни, защото ще ме завалят пари”.

Да, ама не. Какво се оказва.

Влизаш в рекламния акаунт. Всичко изглежда просто. Пишеш няколко интереса. Слагаш $10 бюджет. Избираш си пост. И воала – рекламата ти е готова! Сега само продажбите чакаме.

Уви, продажбите не идват. Хората даже не ти харесват рекламата. Или по-лошо – много им харесва рекламата, но никой не иска и да си помисли за покупка.

А да не дава Господ най-лошото – още с първата реклама да попаднеш на хейтъри. Те ти сриват и самочувствието, и мотивацията.

Да си кажа честно, последните много трудно можеш да елиминираш на 100%, но има начин да си подсигуриш минимален брой хейтъри. За това ще стане въпрос малко по-надолу в моята рецепта.

Та, след като обрисувах рекламния опит на повечето собственици на бизнеси, които искат да се възползват от евтината реклама във Facebook, е време да ти кажа, че в този пост ще ти покажа как сам да си сготвиш вкусна Facebook реклама. От тук ще разбереш какви са съставките и как да ги сместиш, за да се получи накрая реклама, която изпълнява 2 функции:

 • Популяризира бранда ти
 • Продава продуктите/ услугите ти

Ако се питаш от къде я знам тази рецепта, веднага казвам :)

Аз съм Анелия от Nojici (това ми е блогът) и извън свободното си време (почти целия ми живот 24/7) управлявам агенция за интернет маркетинг, вече повече от 2 години – CopySocial. А от 5 години работя в сферата на интернет маркетинга.

Между другото, ако още не си си свалил моята безплатна книжка за таргетиране във Facebook, кликни ТУК.

Затова съм рекламирала какви ли не неща – от сирене до енергийни картини. От мода до фитнес. От булчински рокли до шпакловка… всичко :) и съм понатрупала някоя и друга рецептичка за „вкусни” реклами :)

ЕТО КАК ПРЕВЪРНАХМЕ €30 РЕКЛАМЕН БЮДЖЕТ ЗА FACEBOOK В НАД 4000 ЛВ. ПРИХОД, САМО ЗА 5 ДНИ

И така, стига шеги. Време е да отида към сериозната част и да ти разкажа за компонентите на рекламата, които определят успеха и.

 Рецепта за Facebook реклама - как да я сготвиш вкусно

Рецепта за Facebook реклама: Как да я сготвиш вкусно?

За да направиш Facebook реклама, която хората харесват, и не само – за да направиш реклама, която продава, изобщо не е достатъчно само да влезеш в рекламния акаунт и да избереш няколко интереса.

Много хора ме питат: „по колко пари на ден трябва да инвестирам за реклама? $5-10 стигат ли?”

Работата е там, че същността на успеха в това начинание не се крие в парите, които плащаш на Facebook. Ако просто си ги заложиш на дневна база 5-те долара, Facebook ще ти ги вземе. Но резултат едва ли ще получиш.

Вместо това, моят съвет е да имаш стратегия и цел с всяка рекламна кампания. Точно от тук ще започне и моята рецепта:

   1. Определи каква е целта на рекламата ти – в рекламния панел ще видиш няколко типа реклама, сред които да избираш. Моята препоръка е ти да знаеш предварително. Това може да бъде продажба, привличане на трафик към сайта, популяризиране на страница, събиране на имейл списък или изграждане на доверие.Рецепта за Facebook реклама

   

   1. Определи компонентите, които ще включиш в кампанията – ако ще продаваш, със сигурност ще ти трябва продуктова страница в сайта ти (тук отбелязвам, че задължително ти трябва сайт на първо място). Аз винаги препоръчвам да се използва блог, защото този инструмент е незаменим в днешната конкурентна среда. Ще ти трябват и снимки. Може би видео. Facebook пиксел. И няколко текста, като за начало.Например, представи си, че продаваш аксесоари и си направиш нов модел колан, който искаш да представиш. Значи в случая ще трябва първо да представиш продукта си, преди да поискаш покупка. Имам предвид, че хората рядко са готови да купят веднага. В тази ситуация аз бих направила един блог пост със стилни снимки, които представят продукта в действие. И бих разказала историята – какво съм направила; защо; за кой е подходящ продукта ми; каква е добавената стойност; каква визия постигаш с него; какво усещане ти дава;

    От блог поста ще линкна към продуктовата страница, за да може, който е готов, да купи веднага. А който не е готов, ще го уловя с моя пиксел и ще му върна ремаркетинг реклама. Повечето продажби стават точно в ремаркетинг периода, затова и пикселът е толкова важен.Рецепта за Facebook реклама - как да я сготвиш вкусно

   

   1. Каква ще бъде офертата ти – хубаво е да имаш и някаква специална оферта. Да дадеш нещо повече. И това повече да бъде с лимитирано време на валидност. Това не винаги е ценова оферта. Може да бъде и нещо друго, например електронна книжка със съвети. Тук можеш да проявиш много креативност :) . Имай предвид, че за да предложиш нещо, което ще подтикне потенциалните ти клиенти да купят от теб, трябва добре да ги познаваш. Което ни води към следващата съставка:

   

   1. На кой продаваш – запомни – не всички са ти клиенти! Избери си онази малка група, която ще купи най-бързо и ще ти донесе най-много продажби. Ако не знаеш как се прави тази магия, аз съм разказала много подробно за таргетирането във FB Targeting Guide-а. Напълно безплатен е и можеш да го свалиш от ТУК. Върви с бонус – малък видео курс за ФБ реклама :)Тук се връщам на хейтърите и как да си спестиш максимално много от тях – когато си в намерил точния таргет маркет за теб и се „включваш в разговора”, който вече тече в главата на твоя човек, по правило той ще те хареса. Винаги обаче може да попаднеш на хора с лоши сърца и негативен поглед към хората и света, а именно хейтъри. Затова към тях се отнасяш без емоция и определено не им се връзваш на глупостите. Имам предвид, че не е хубаво да се караш с тях или да използваш други звучни думи от речника :)Връщам се към примера с коланите. Представи си мъжки колан от естествена кожа, ръчна изработка, позициониран във високия ценови клас. Кой ще си купи такъв колан? Може би всички мъже?Не. Истината е, че няма да си го купят всички. Ще го предпочете малка, подбрана група клиенти. Например, ако продаваш в България потенциални клиенти са: millennial мъже (25-40 годишни), които харесват мода и определени брандове, не само модни, които предлагат висококачествени продукти (това го научаваш след кратко проучване, за да опознаеш хората си); често пътуват; използват Instagram; ако знаеш за някой инфлуенсър в нишата, също го добавяш, за да изградиш образа на клиента си; Можеш да отидеш по-далеч и да помислиш къде точно живее, какво работи, от какво се интересува, как прекарва свободното си време, какъв е relationship статуса му и т.н.
    Рецепта за Facebook реклама - как да я сготвиш вкусно
    Всеки един от тези детайли рисува образа, на база, на който можеш да изпратиш послание. Например, ако се върнем на коланите – таргетираш мъже с всички изброени характеристики, които са необвързани. Тогава можеш да напишеш заглавие, което например казва: „Необвързаните жени си падат по мъже, които носят този аксесоар”. По този начин си сигурен, че посланието ще резонира на потребителя ти и той ще кликне. В блога ще обясниш как твоя колан ще помогне на нашия герой Иван да свали новото си гадже :)
    А това ни отвежда до:

   

   1. Заглавието – ако знаеш на кой пишеш и какъв проблем има той, ще знаеш и как да го напишеш. Заглавието е много важна съставка. Ако не привлечеш хората с добро заглавие, може да имаш най-страхотния блог пост, само че никой няма да го прочете. В уъркшопа засягаме много темата за копирайтинга, защото думите са огромна част от продажбения ти процес.Рецепта за Facebook реклама - как да я сготвиш вкусно

   

   1. Снимката – ако си мислиш, че ще минеш с колажчета с логото ти или stock снимки – от онези, които всички сме виждали, откажи се още сега. Вкусовете на потребителите стават все по-изискващи. А в социалните мрежи трябва да си социален, т.е. да показваш живия живот. Какво имам предвид – излез извън кутията. Помисли си за клиента си – как живее той и как твоя продукт ще участва в живота му. След това пресъздай такива моменти.Направи снимки с емоция. Емоцията е нещо, на което всички хора отвръщаме. И се забавлявай :)Аз обожавам да правя снимки за социалните мрежи. А към Instagram съм просто пристрастена. Даже на приятелите ми им писва на моменти… понякога трудно се пътува или говори с мен, защото ги тормозя да ме снимат, точно както си представям :) В началото е неясно и трудно, но правиш ли го, малко по малко тренираш мозъка си да вижда света през преживявания в снимки и да показва живия живот. Последвай ме в Instagram, за да получаваш моята ежедневна доза съвети за бизнес, social media marketing и уроците, които уча, само там и никъде другаде :)За обработка на снимки за FB реклама, и не само, често използвам Canva можеш да правиш дизайнерски снимки, които много ще повишат conversion rate на рекламата ти, т.е. ще намалят цената/действие. С нея можеш да получиш резултати като от Photoshop, без да ти е трудно и без да наемаш графичен дизайнер.Рецепта за Facebook реклама - как да я сготвиш вкусно

   

   1. Видеа – ако има нещо горещо в рекламата онлайн сега, това са видеата и ФБ никак не прави изключение. Много евтина, много истинска и много ефективна. Аз често снимам видеа с телефона си и ги обработвам пак там. За целта използвам iMovie. Става много лесно и бързо. Понякога снимам и с DSLR и обработвам с безплатна версия на VideoPad.

   

   1. Рекламното копи – колко вариации тества на рекламния си текст през последните 6 месеца?Много бизнеси правят грешката да пускат една и съща реклама отново и отново. Само че текстовете във Facebook рекламните много бързо омръзват на потребителите. В резултат на това цената ти се вдига, а интересът и продажбите падат. В CopySocial за клиентите си, ние сменяме рекламните текстове на всеки 3-5 дни и в рамките на 1 кампания тестваме различни послания и различни типове реклама. Онази, която е най-евтина и най-продаваща, подсилваме с повече бюджет, за да се възползваме максимално от момента.

    Ето ти няколко трика за привлекателен рекламен текст във Facebook, които можеш да тестваш веднага:

     Използвай емотикони в копито си
     използвай препоръки от доволни клиенти
     задължително им кажи какво да правят (купи, прочети, разгледай, научи…)
     създай чувство на спешност (обикновено оферта с ограничено време на действие)

    http://uniquenojici.com/wp-content/uploads/2017/05/Cintoo-Lookbook-13_grande.jpg

    Най-добрият начин да пишеш е като представиш предложението си като нещо, което хората наистина искат. Ако се върнем на коланите, на младия мъж едва ли му трябва още един колан. Но ако си търси жена и ти му кажеш, че с твоя колан ще изгради стила, който необвързаните жени харесват, веднага си го е поръчал.
    Има известна разлика между очевидната нужда и скритата нужда. Затова трябва да позадълбаеш навътре в съзнанието на твоя идеален клиент.

    Твоята реклама трябва да отговаря на следните 3 въпроса:

     защо някой изобщо трябва да кликне на рекламата ти?
     какви ползи ще получи човек, след като купи продукта ти или прочете блога ти?
     защо това, което предлагаш, е по-добро от всичко останало?

    Рецепта за Facebook реклама - как да я сготвиш вкусно

   

   1. А/Б тестове – винаги тествай, особено снимки и заглавия. Винаги едната комбинация се представя по-добре от другата и носи много по-високи проходи от продажба.

   

  1. А като кликнат на рекламата, на къде? – внимавай къде водиш твоя човек, когато го срещнеш във Facebook. Представи си, че се запознаваш с нов човек, говорите си и му казваш, че ще го заведеш на ресторант, а го водиш на павилиона за хамбургери в квартала. Няма да му стане приятно. Ще чувства излъган, а ти няма да си оправдал очакванията му.
   Това, което е видял в рекламата, трябва да види и на сайта ти. Ако нещо си му обещал, дай му го. Не го карай да се чувства излъган.

   

  Рецепта за Facebook реклама

  Да привлечеш нов клиент от Facebook е като да започнеш връзка

  Социалните мрежи са прототип на реалния живот. Когато в реалността се срещнеш с някой, имаш нужда от време да го опознаеш, преди да му кажеш, че го харесваш. И от още повече време, за да му кажеш, че го обичаш. Да не говорим за момента, в който вече той е неизменна част от живота ти.

  Представи си, че с Facebook рекламата си ти започваш твоя разговор с напълно непознат човек, който може да прерасне в харесване на страницата, в покупка, в препоръка. Много наивно е да очакваш някой да купи веднага. Но ако планираш стратегически рекламата си, това запознанство, което води до покупка, може да отнеме само няколко дни. И да се превърне в приятелство за цял живот :)

  Nojici - Как да превърнеш страстта си в бизнес

Written by Aneliya Magleva