Трябва ли да си търсиш работа наистина? Ето как да продаваш уменията си онлайн сам

Наскоро си бях в Сливен за 2 дни. Да се прибереш в родния град винаги е хубаво. Някак забавяш темпото и дишаш по-леко. Виждаш, че има и друга реалност, осен тази на „давай, можеш още”. Първите няколко часа бяха точно такива, спокойни, лежерни и радостни. До следобеда в събота, когато една много тежка действителност ми удари мощен шамар. Истинското лице на живота в България, извън София и хората със знания, за които няма адекватна работа. И още повече – адекватно заплащане.

Пиша този пост с огромната надежда и вяра, че ще стигне до теб, ако си умен българин, в България или чужбина, който иска да работи, има знания и умения, но го спират обстоятелствата или средата. Ще ти напиша писмо, което искрено вярвам, че може да промени живота ти! В този блог пост ще счупя мита, че трябва да си търсиш работа, за да печелиш и ще отворя една различна перспектива, благодарение на която аз създадох бизнес и продавам уменията си, без да работя на трудов договор. Отново благодарение на нея, повечето ми приятели и познати продават най-различни неща онлайн и печелят достатъчно, за да се чувстват удовлетворени и щастливи. И ще ти кажа как ти също можеш да го направиш. Повярвай ми, приятелю, не е трудно, нито трябва да владееш свръх сили, за да го постигнеш. Аз ще ти дам инструментите. От теб се изисква да предприемеш действие.

Хубавата работа и добрата заплата… ТИ можеш повече!

Когато бях в Сливен се видях с моя позната. Стана съвсем случайно. Пихме кафе, говорихме си за нещата,които са се случвали напоследък и тя сподели историята, заради която си казах „Анелия, крайно време е да напишеш този пост”. Тя е на 29 години, интелигентна млада жена, която е избрала да живее в родния град и работи като застраховател. Гаджето и също е на около 30. Владее Photoshop и английски и в момента учи програмиране. И двамата са страхотни хора с умения, които всяка компания би купила. Но не и в Сливен. Гаджето на моята приятелка от 5 месеца си търси работа в родния град и удря на камък. Най-високата възможна заплата там е около 700 лв. и вероятно трябва да си поработил поне 2-3 години на едно място, за да я получиш. А стартовата… е, на момчето с толкова умения са предложили 350 лв., за да прави и поддържа WordPress сайтове, да качва съдържание и междувременно да управлява Facebook страници. 6 дни в седмицата. Когато го чух, не можех да повярвам на ушите си. Нито на наглостта на „работодателите”… казах и „Кажи на приятеля си да не си търси работа изобщо! С тези умения ще изкарва много повече от тази заплата всеки месец като продава услугите си през интернет” и изпратих 3 начина, които сега ще споделя и с теб.

Преди да съм ти казала къде можеш да продаваш услуги, трябва да ти кажа отново, че не е нужно да владееш някакви невероятни умения, за да печелиш като продаваш на хора по цял свят онова, което можеш най-добре (или по-добре от другите). Може да се научиш да работиш перфектно само с една функция на Photoshop, да пишеш статии само в една ниша или куп други неща, и това да ти печели стотици долари всеки месец. А колкото по-добър ставаш, и по-търсен и популярен в тези сайтове, толкова по-високо заплащане ще получаваш. Но в момента не сме на етап скалиране, а в самото начало. И моята цел е да ти покажа, че независимо къде живееш, можеш да печелиш онлайн от онова, което така или иначе продаваш и в момента за заплата или се каниш да си търсиш работа с уменията си.

Какво можеш да продаваш онлайн?

Спомням си ситуацията преди около 6-7 години, когато се заговори за пари от интеренет. Хората си представяха как компютрите им се превръщат в банкомати и те си стоят на плажа с коктейла, докато компютъра печата богатството. Това обаче не е реалността. Трябва да приемеш идеята, че Интернет е средата, която те свързва с твоите потенциални клиенти и ти продаваш уменията си, за да печелиш. Парите от Интеренет в този смисъл не са нищо мистично и този модел на работа на възможен и постижим на 100%. Казвам ти го в случай, че ти се стори странно и невъзможно това да се превърне в твоят начин на живот и работа.

Сега сигурно трябва да ти кажа, че можеш да работиш от където си искаш (плажа, кафето, вкъщи) и твоят офис е лаптопа ти. И да ти нарисувам една красива действителност на свобода, за да ти продам идеята да печелиш от собствения ти онлайн бизнес… но ще ти кажа истината. Ключовата дума е РАБОТА. И тя никак не е по-малко от тази от 9 до 5. И трябва да си готов да я свършиш, за да вършиш напред. Ще има дни, в които няма да ти се занимава. Клиентите ще те изнервят и какво ли още не. Но приятелю, ти ще работиш от който град си искаш и ще печелиш повече от средна заплата. Ако си готов за това пътуване, да започваме…

Nojici: Трябва ли да си търсиш работа наистина? Няколко начина да печелиш от това, което умееш, онлайн

Какво можеш да продаваш оналйн?

На практика всичко. Тук обаче, аз ще засегна само нещата, които ти можеш да правиш, т.е. услуги и handmade продукти.

Ето няколко лесни за изпълнение услуги, които можеш да продаваш онлайн:

 • Да пишеш статии
 • Да правиш лога (Photoshop)
 • Да правиш рекламни банери (Photoshop)
 • Да правиш корици на книги (Photoshop)
 • Да обработваш снимки (Photoshop)
 • Да правиш малки сайтове
 • Да пишеш продуктови описания
 • Да правиш елементарни видеа
 • Да консултираш хората по тема, в която си експерт
 • Да преподаваш език или нещо друго, в което си добър
 • Да правиш продуктови или други снимки
 • Да правиш музика
 • Да превеждаш текстове
 • Да проверяваш текстове (proofreading)
 • Да правиш картички
 • Да изготвяш тренировъчни и хранителни режими
 • И т.н.

Списъкът е на практика безкраен и ти можеш да си избереш едно нещо, което дори и да не владееш перфектно сега, да започнеш да продаваш и да ставаш все по-добър. Аз лично съм продавала много от изброените в списъка неща, а останалите са продавали мои приятели и със сигурност, от опит, знам, че това работи.

Но има и още нещо.. може да не продаваш услуга, а продукт. Знам, че в България има хиляди супер талантливи хора, които правят невероятни неща. В София и Пловдив има много handmade базари, където се предлага тази продукция, но в Сливен и Шумен едва ли… затова трябва да ти кажа, че можеш да продаваш това, което правиш с ръцете си, онлайн, в България и навсякъде по света. Аз не съм продавала мои handmade неща, но и в момента рекламираме и продаваме ръчно изработените продукти на други българи с услугите ни в агенцията.

Имай предвид, че не е нужно да си безработен, за да продаваш услугите и продуктите си онлайн. Можеш да ходиш на работа и да започнеш този малък онлайн бизнес в свободното си време. В началото той ще ти докарва по няколкостотин лева екстра на месец, а ти ще решиш кога си готов да го превърнеш в основен източник на доходи :)

Ето и няколко примера от моята практика и не само, които могат да те вдъхновят.

 • Детски играчки
 • Ранички и чанти
 • Шалове и шапки
 • Бижута
 • Аксесоари
 • Дрехи
 • Картички
 • Сватбени аксесоари
 • Домашна козметика
 • Картини
 • И т.н.

И тук списъкът може да продължи дълго, но изброявам най-масовите неща, с които можеш да се захванеш и ти.

Време е да ти кажа къде можеш да продаваш това, което знаеш, правиш или създаваш. Сайтовете са предимно за продажби в цял свят и всичко, което ще ти трябва, е да поназнайваш английски. Разбира се, добрият английски е голямо предимство и според мен е хубаво, ако не го владееш, да се захванеш с подобряването на нивото му.

Nojici: Трябва ли да си търсиш работа наистина? Няколко начина да печелиш от това, което умееш, онлайн

Къде можеш да продаваш услугите си онлайн?

Преди време, когато агенцията още не беше популярна в България и почти нищо не изкарвахме, направих профил в един сайт, където срещу $5 продаваш много мъничка услуга. Ако клиентът поиска повече, цената се повишава. Аз направих услуга, в която казах, че ще направя таргетирането на рекламата на клиента във Facebook срещу $5 и срещу $25 ще му напиша и рекламни текстове. Така продадох и първата си услуга на чужденец, който си купи пълния пакет и видях, че тази система работи.

 • Fiverr – това е сайт, в който продаваш малка услуга срещу $5 и правиш ъпсели с добавки към тази услуга. Ако например решиш да продаваш рекламни банери, можеш да си направиш 10 шаблона и срещу $5 да продадеш един от тези банери на клиент. Ще ти отнеме около 10 минути да изработиш продукта, ако си си планирал добре нещата. Срещу $25 можеш да му направиш 7 различни банера. А срещу $50 – 7 банера + 3 gif банера, например.
  Можеш да продаваш всичко на този принцип. Аз имам приятел, който продава изработката на корици за електронни книги през Fiverr и вече си има редовни клиенти, които се връщат отново и отново. Важно е да показваш на хората отношение. Разгледай сайта ТУК>>

 

Колко трябва да продаваш, за да изкараш една средна заплата от 700 лв.(приблизително $400) във Fiverr?

Винаги трябва да си знаеш целите и да си правиш математиката. Ето какво казва тя:

400/5=80 (трябва да продадеш 80 малки услуги, за да спечелиш $400)

Т.е. по 2.6 услуги на ден

или 400/25=16 (трябва да продадеш 16 големи услуги, за да спечелиш $400)

По ~1 услуга на всеки 2 дни

 

 • Upwork – аз никога не съм продава тук, но мои приятели го правят успешно. Този сайт е по-скоро за услуги на по-високо ниво, които са по-сложни за изпълнение. Заплащането в повечето случаи е на час и се определя от теб. Ако например си Photoshop експерт и можеш да направиш всичко с програмата, или поне много, то тогава спокойно можеш да напишеш, че таксуваш $30+ на час.Разбира се, Photoshop не е единственото нещо, с което се изчерпва Upwork. Можеш да продаваш всичко, включително и консултантски услуги. А ако си търговец по душа, можеш да намериш някой, който е експерт в нещо и да му продаваш услугите тук. Ти няма да вършиш реалната работа и ще печелиш от маржа. Единствено комуникацията с клиента и изпълнителя ще бъде при теб. Аз имам приятел, който продава видеа, без да може да ги прави, точно на този принцип. Но това да продаваш чужди услуги е съвсем друга тема и се отнася по-скоро към ниво скалиране. Сега няма да я засягам. Влез в Upwork, за да видиш какво се предлага и можеш ли да продаваш услуги и ти. За Upwork ТУК>>

Колко трябва да работиш при заплащане $30/час, за да спечелиш $400?

400/30=13,33 часа

Сам можеш да сметнеш какво можеш да получиш и какво получаваш като заплата сега. Съответно, доколко си струва да си губиш времето на тази работа и не е ли по-рентабилно да инвестираш в уменията си, за да станеш високо платен специалист, продаващ онлайн.

В тези мрежи е много важно да вършиш работата си много качествено, защото клиентите ще ти оставят ревюта, на база на които ще поръчват и бъдещите ти клиенти. Всяко ревю ще играе ролята на препоръка от стар клиент и ще печели доверието на потенциалните нови, за да те наемат.

И не забравяй, ако решиш да започнеш с твои услуги, първо прочети няколко истории и гайдове как други хора продават успешно. Не е нужно да откриваш топлата вода, когато можеш директно да си напълниш ваната и да се потопиш вътре.

Разбира се, няма да те завали дъжд от клиенти, веднага щом се регистрираш и ще трябва да положиш усилия, за да развиеш профила си и да подобряваш услугата си. Но кажи ми честно, особено след като видя цифрите, струва ли си да инвестираш в себе си, за да живееш удовлетворен и щастлив от живота, който водиш и парите, които печелиш?

Няма да те убеждавам. Аз знам моя отговор. Сега е време ти да бъдеш честен сам със себе си и да избереш посоката в живота си.

От къде можеш да научиш нови неща?

Аз научих всичко, с което в момента си печеля прехраната, от онлайн обучения. Започнах с тях преди около 5 години и до ден днешен са любимата ми форма на обучение. Освен тях си купувам и професионални книги от Amazon Kindle и ги използвам винаги, когато сядам да пиша. Интернет изобилства от информация, има и експерти във всяка област и на практика можеш да научиш всичко и да започнеш да продаваш услуга онлайн.

Обученията, които аз съм си купувала, са на известни експерти в нишите, които ме интересуват и всички са от порядъка на $500. Тук е мястото да ти кажа, че от Fiverr можеш да си купиш обучения “на черно” за $10-15, които обикновено струват стотици долари. Има и още един сайт, от който за малко пари можеш да си купиш качествени обучения. Казва се Udemy и има обучения на всякакви теми. Разгледай го ТУК>>

Nojici: Трябва ли да си търсиш работа наистина? Няколко начина да печелиш от това, което умееш, онлайн

Къде да продаваш handmade продуктите си?

 • Etsy – това е най-известният сайт за продажба на всякакви ръчно изработени продукти от хора по цял свят. Може дори да шиеш гоблени и да плетеш терлици и да продадеш и тях тук. Една рускиня стана богата, защото продаваше плетени одеалца в Etsy. И много други хора спечелиха много от продажба на готини неща в сайта. Трябва да ти спомена, че имаме много успешни български търговци в Etsy, особено в сектор „Мода” и ако решиш да продаваш тук, задължително намери Фейсбук групата на българите в Etsy и както споменах  по-горе, прочети как са постигнали успех другите хора, за да минеш по-бързо по трънливия път. Разгледай Etsy ТУК>>

Има и други начини, но за сега ще те оставя с тези, за да помислиш какво би могъл да продаваш ти и къде. Не забравяй да си направиш проучването добре и да имаш стратегия за действие. Нали знаеш какво казва моят любим Сун Дзъ:

 „Онзи, който има стратегия, но няма тактика, ще спечели войната, но по-бавно. Онзи, който има тактика, но няма стратегия, е обречен да чуе шума на погрома”.

Успехът и провалът, както и качеството на живот, са резултат от нашите действия и желанието ни да бъдем повече в този живот. Аз отдавна избрах пътя на собствения бизнес онлайн и след като тествах куп неща и видях кое работи, вече спокойно мога да посъветвам и теб.

За финал ще ти кажа, че не е нужно някой да определя съдбата ти. Не е редно някой да определя доходите ти. И особено много не е редно някой да се подиграва с личността ти, уменията ти и експертизата ти като ти дава смешно заплащане. Ти си повече от това! Ти МОЖЕШ много! И ако ти липсва частицата вяра в себе си, аз съм тук, за да ти напомня да я извадиш от дълбините на съзнанието и душата ти. Не те карам да се събудиш. Карам те да запалиш пламъка и да повярваш в себе си и в това, че нямаш ограничения. Щом аз мога, ТИ също можеш!

Присъедини се в групата за бизнес на Nojici във Facebook, където можеш да питаш всичко, което те вълнува и да се включиш в разговора ТУК>>

И ме последвай в Instagram, за всяка история, дневна доза вдъхновение или съвет, когато нямам време да пиша в блога от ТУК>>

 

Nojici - Как да превърнеш страстта си в бизнес

 

P. S. Не забравяй да споделиш с приятел, на който тази статия ще бъде полезна сега! :)

Written by Aneliya Magleva