Как да таргетираш следващия си най-добър приятел

Казват, че професията ни деформира с времето. А какво става, когато истински обичаш работата си?

При мен се случи това – започнах да забелязвам сходни неща между маркетинга и личния живот. И те са си напълно логични и точни, защото тази наука е базирана на човешката психика. Различното е, че дадох моите маркетингови имена на традиционни неща. Днес искам да ти разкажа как да таргетираш следващия си най-добър приятел. В превод на нормален език, това е моята система, която ми помогна да срещна точно хората, които исках да имам в живота си. Мечтаех си за такива като мен, вярващи, че всичко е възможно, упорити до болка мечтатели, които не се отказват, не мрънкат, не обвиняват държавата, а запрятат ръкавите и работят, за да променят нещата, които не им харесват.

А сега трябва да ти споделя и защо ми беше нужно да таргетирам бъдещите си приятели.

Историята е започва така… Аз учих във Варна. Там срещнах страхотни хора или по-скоро университетът ме срещна с тях. Правихме много неща заедно, забавлявахме се, имахме и общи проекти, дори и общи мечти се прокрадваха. Вярвах, че това са приятели за цял живот. Татко винаги ми е казвал “Ани, приятели няма!“, а аз упорствах с “Не, тате, не си прав. Ти не си открил истинските!“. И бях права. Само, че ти никога не можеш да намериш истински приятел, невъзможно е. Приятелството не е вещ, не го намираш. Приятелството се изгражда!

Как да таргетираш следващия си най-добър приятел

Но приятелство се и руши. И двете ги преживях. Сигурно и на теб се е случвало. Думите, думите… те изграждат и създават, защото са нашият инструмент на мислите. Думите разрушиха част от моите приятелства, които смятах за вечни. Но думите ми оставиха и едно безценно приятелство. От Варна си тръгнах с огромно разочарование и някаква липса в сърцето. Така се случва, когато осъзнаеш, че си се заблуждавал. Тези стари приятели останаха там, в миналото. Не бяха правилни, но това го разбираш късно и по трудния начин. И не напразно съдбата и живота са те разделили с неправилните. Една врата се затваря, защото ще се отвори нова, нали знаеш? :)

С други, пак приятели от миналото, спрях да се виждам умишлено. Оказа се, че в един хубав момент аз бях продължила напред, а те стояха в своята комфортна зона и повтарящо се ежедневие. Аз говорех за идеи, а те ми казваха, че това, което си мисля, никога няма да се случи. Разбрах, че не ми помагат. Напротив, прекарвайки времето си с хора, които не вървят напред, ти вероятно също ще спреш развитието си и до никъде няма да стигнеш. Знам колко е трудно да кажеш край на приятелства, които си считал за важна част от живота си. Такива от детството, от училище или от университета, които си считал за истински. Но знаеш ли, те са изкуствени. Те са случайни. Ти не си искал да срещнеш тези хора, а нещо изкуствено ви е събрало. А човек е социално животно и общува, създава връзки. Но ако не таргетираш правилно, резултатът от тази комуникация може да бъде катастрофален.

Как да таргетираш следващия си най-добър приятел

Когато осъзнах как стоят нещата и че изкуствена среда ми е създала грешното впечатление, че имам истински приятели, аз реших да променя това, което не харесвам, вместо да се примиря. Само да вметна, изкуствената среда ме срещна с най-добрата ми приятелка, т.е. в това правило има и изключения :)

Как да таргетираш бъдещия си най-добър приятел

Как да таргетираш следващия си най-добър приятел

Тук ще ти споделя как аз го направих, идвайки в София без нищо. Пак започнах от нула, на чисто, някак спокойна. Имах възможност да създавам. Да създам живота, който исках, все едно рисувам с четка на бяло платно. Знаех, че сега аз сама държа юздите на живота си и отговорността да построя точно този, който исках, е моя.

Това са най-важните стъпки, които следвах, за да разбера какво искам от живота и какви хора искам да има в моя, съответно, какъв човек искам да бъда аз.

1.Кой си ТИ и какво можеш да дадеш на хората?

Самооценката, обективната обаче, е най-доброто нещо, което можеш да направиш за себе си. Отговори си честно:

 • Кой съм аз?
 • Каква е професията ми?
 • А какво е призванието ми?
 • С какво мога да допринеса, за да направя този свят по-хубав?
 • За какво мечтая?
 • Какво наистина искам да правя?
 • Каква е страстта ми?
 • С какво мога да помогна на хората?
 • Какъв човек искам да бъда?

Хората казват, че ти си средното между 8-те души, с които прекарваш най-много време. Помисли кои са те и наистина ли искаш да бъдеш тяхното средно. Ако не са подходящи, остави ги в миналото. Ти не си им полезен. Те на теб също. Останете ли заедно, само ще си изгубите времето.

2. Къде искаш да стигнеш?

Всяко пътуване има начална и крайна точка. Ако не знаеш къде отиваш, никога няма да стигнеш там. Затова, преди да започнеш с изпълняване на стъпките, помисли:

 • Какъв искаш да станеш ти след известно време?
 • Как ще изглежда животът ти тогава?
 • Къде ще работиш?
 • Какви места ще посещаваш?
 • С какви хора ще се срещаш?

Нарисувай тази картина в главата си. Тя е проекцията на крайната ти цел и е много важна. Представяй си, че вече си там. Аз го правех около година, преди да стигна там, накъдето бях тръгнала. Да, не става за ден, два, пътуване е, но си струва!

3. Какви хора искаш да има в живота ти тогава?

Преди няколко години си говорихме с мой приятел и обсъждахме любовта и партньорите за цял живот. Аз ужасена си представям как всичко може да се случи, животът е странно нещо, необяснимо, не си позволявах да изпитвам емоции, за да държа нещата винаги под контрол. За уточнение, аз толкова обичам свободата си, че отлагам сериозното обвързване, даже леко ме е страх… и в този момент казвам “Ами представи си, че се омъжа за хамалин! Ужас!!!! Какво ще правя тогава?!” – представям си картинката и ужасът е изписан на лицето ми. Тогава моят приятел ми каза “Няма как да стане. Няма как да се влюбиш в такъв човек, защото няма как да го срещнеш, нито да те впечатли, за да се влюбиш в него“. Замислих се и това ми се видя много логично. Ако таргетираш правилно, ще срещаш само хората, които искаш да имаш в живота си. Таргетирането работи като магия. Казвам ти от опит. Сега в моя живот имам точно хората, които толкова търсех. Всяка вечер си представях, че ги срещам и се молех да стане по-бързо. Липсваха ми преди да ги познавам. Много е странно. Те са ми сродни души. Аз съм единствено дете, но сега имам няколко братя и сестри. Защото те не са приятели. Те са семейство! Семейството, което ти сам избираш да имаш.

Как да таргетираш следващия си най-добър приятел

А ето и какво можеш да се запиташ, за да ти е по-лесно да изградиш образ на таргетирания си най-добър приятел:

 • Как изглежда?
 • Какъв е стилът му на обличане?
 • Какво работи?
 • Какво обича да прави, когато не работи?
 • Какви са целите му?
 • В какво вярва?
 • Чете ли книги? (за мен това беше много важно)
 • Какви са ценностите му?
 • Как прекарва времето си?

Можеш да измислиш и още въпроси. Това са основните, на които аз си отговорих тогава. И сега, пак според тях преценявам новите хора, които срещам. Те са моят личен таргет. Този филтър ми помага да се обграждам само от хората, които бих искала да са близо до мен. И няма компромиси.

4. Къде да ги намериш?

Как да таргетираш следващия си най-добър приятел

Направи проучване къде ходят хората, които то искаш да срещнеш. Те може да не са в твоя град. Моят случай беше такъв. Аз се преместих в София, за да открия хората. Търсих млади предприемачи, хора с идеи и мечти, такива като мен. Рядка форма луди, които вярват в доброто и ще работят, за да променят настоящето. Дойдох тук, проучих събитията и започнах да ходя на всяко едно, което се случваше в града. Така попаднах и в 9 Academy, където срещнах невероятни хора. Сега продължавам по същия начин с тази разлика, че и аз от време на време организирам по някое събиране в града.

Затова, проучи в интернет къде ходят твоите хора, остави срама вкъщи, отиди и се срещни с тях. Това е начинът.

Хората, с които се обграждаш, са хората, с които ще изградиш бъдещето си. Приятелствата са като сградите. Може да останат с хилядолетия или да паднат след първата зима. Затова, изкопай дупката, постави правилната основа и изграждай тухла по тухла. Не става бързо. Бавно става, но пък може да е завинаги.

И още едно много важно нещо, преди да поискаш, давай. Депозирай в банковата сметка на доверието. Давай от сърце и каквото можеш, за да помогнеш. Бъди човек!

Как да таргетираш следващия си най-добър приятел

Тази проста система, вдъхновена от рекламата, ми помогна да изпълня живота си със смисъл и стойностни хора. Сам човек нищо не може да направи, нали знаеш? Сам си слаб. Но имаш ли подкрепата на правилните хора, вие сте като тайфун заедно. Енергията е невероятна. А какви идеи се раждат… Тези хора те вдъхновяват. Карат те да се усмихнеш дори да ти е тъжно. До теб са, когато минаваш през ада. Истински се радват, когато успяваш (а това е много трудно). С тях можеш да говориш за сериозни неща или да си говорите глупости и да сте супер щастливи, че прекарвате времето си заедно.

Аз съм щастливка. Вече имам такива приятели! А сега можеш да го направиш и ти. Тези хора ще променят живота ти!

Снимки: Лора Дудушка и Теди Борисова

 

Written by Aneliya Magleva