Екскурзия до Амстердам по женски: 5 полезни съвета за пътуване от София

Обичам да пътувам. И всяко пътуване за мен е сбъдната мечта. Ако сте гледали видеата в YouTube канала ми, вероятно знаете, че мечтата за пътувания и самолетни полети бяха една от основните ми движещи сили да направя бизнес, който да ми даде независимост. Мечтата за свобода и приключения ме води на много места в България и извън нея. Този път отиваме на екскурзия до Амстердам с момичетата и ще ви вземем с нас.

Амстердам. Градът на Червените фенери, на жените под наем, на тревата, на тесните къщи, мостовете и каналите. Гардът на лалетата, на пържените картофки, на бесните велосипедисти. Град, намиращ се в толкова подредена и чиста страна, че за един българин идва дори твърде перфектно и да си призная.. на моменти леко дразнещо. Град, събрал на едно място целия свят!

В тази блог публикация ще ви дам полезна информация за пътуването от София до Амстердам. Ще сложа и снимки, защото това е най-фотогеничният град, в който съм била. А във видеото ще усетите преживяването :)

Трябва да се похваля с това видео, защото ме отведе едно ниво по-напред в разказването на видео истории и съм много щастлива след 4 месеца, прекарани в учене от YouTube и видео курсове. Гледайте видеото в YouTube ТУК>>

А сега да започваме с важните неща!

Екскурзия до Аместердам

Как да стигнеш от София до Амстердам?

Вярвам, че има доста начини, но ние си избрахме най-бързия – със самолет. Някъде през февруари Оля от FlyCheapTrips ми се обади и ми каза „Видя ли бюлетина? Има билети до Айндховен и обратно за 80 лв. Отивайте да видите полетата с лалета!“

Затворих телефона и казах на момичетата „Отиваме!“

Купих билети за 4-те с Wizz Air. Взех дори и един Wizz Discount Club да си ползваме намаления за европейски бягства.

И не проверих нищо повече. Голяма грешка…

Дойде 20-ти април и заминахме. Полетът беше бърз. Прочетох една кратка електронна книга за консултантството и бяхме там. След като слязохме от летището се заоглеждах за шатъл. Попитахме група българки, които се оказаха много услужливи. Оказа се, че Амстердам е на повече от 100 км. от Айндховен и до там се ходи по два начина – със шатъл от летището или с градски автобус го гарата и от там с влак. Избрахме си шатъла. Не ни се рискуваше. Питахме някакви момчета от градския им транспорт къде спира автобусът и те посочиха паркинга до летището. Аз се втрещих леко. Помислих си, че нещо не е редно, но си зачакахме. Трябваше да дойде в 5. Започнаха да се трупат още хора, които не знаеха какво точно става, същите като нас. Всички насядали по тротоара, стояхме и хвърляхме погледи, пълни с надежда, но автобус нямаше. Леко започнахме да се притесняваме. А денят почти си беше минал. Но това вече нямаше значение. Исках само да не спим на улицата.

С около 20 минути закъснение дойде едно автобусче на паркинга (има една малка табелка, на която бише Airexpress bus, това е) и се качихме. Билетът струва 25 евро, имайте го предвид. Автобусчето пътува около час и половина – два, в зависимост от трафика. А в Холандия всички спазват ограниченията и няма бързаци с леви мигачи по магистралата.

На връщане взехме влак, защото не искахме да рискуваме със задръствания. Влакът тръгва от централна гара. А билет Амстердам-Айндховен си купувате от така наречения „офис“. Не от машините. Има хора, които работят на информация и можете да ги питате. Освен това има и служители в гарата, които ви помагат с ориентацията. Билетът с влак е 21 евро. А билетът от гарата в Айндховен до летището е 4 евро. Т.е. пак си става 25 евро и не те таксуват повече за шатъл, както на други места.

Съвет 1: Провери до кое летище летиш и как ще стигнеш до града. Ако кацаш в Айндховен, избери дали да вземеш автобус от паркинга на летището или да пътуваш с влак. 

Екскурзия до Аместердам

Градският транспорт в Амстердам

Пристигнахме на централна гара. Но сега оставаше да намерим трамвай 26, за да отидем до апатрамента, който си букнахме. Само вмятам, че за пътуване Google Maps е безценен. Дава не само пътища, но и упътвания за градски транспорт. Когато бях в Ню Йорк преди 6 години имах само с една хартиена карта и далеч не беше толкова лесно.

Оказа се, че има едно място, от което можеш да си купиш билет и невероятна опашка. Нямахме избор и зачакахме. След около 40 минути дойде нашият ред. Казаха ни, че трамвай 26 бил развален и се движел със закъснение. Страхотно! Какъв ден само..

Билетът за 1 час в градския транспорт струва 3 евро. Мисля, че никога не съм плащала повече за билетче.

Има и 48 и 72-часови карти, които са много удобни. Мисля, че бяха по 12 и 17 евро.

По-късно разбрахме, че в трамвая има кондуктор в една кабинка по средата, който продава билети и карти. Но на него не можете да платите кеш. Препоръчвам да имате поне 100-200 лв. в дебитна/ кредитна карта, за да можете да плащате с нея, ако ви се наложи.

Съвет 2: Купи си карта за градския транспорт за 2 или 3 дни, за да не фалираш с едночасови билетчета :) И сложи някакви пари в дебитна карта за всеки случай.

Кьокенхоф, лалетата и транспортът до там

Ако тръгнете към Кьокенхоф, за да видите лалетата, ще ви трябва отново влак до летище Шипол. Билетът е около 8-10 евро, а разстоянието не повече от 10 км. И от летището се взема автобус, който ви отвежда до парка. Когато ние отидохме, имаше километрична опашка. Чакахме около час и половина и затвориха парка под носа ни. Много неприятна история, но така и не видяхме лалетата.

Билети за там е добре да си вземете оналйн, но ако има много желаещи да видят парка, може и да не успеете да влезете, както се случи с нас.

Много късно се сетих, че Uber не е лоша идея предвид факта, че така или иначе давате доста пари за транспорт.

В Амстердам можете да си наемете и колело. Това не съм го пробвала. Но в този град определено трябва да се пазите от колоездачите. Те са по-опасни от колите. Последния ден вече сънувах звука на звънчето. Стресираха ме доста :D

Къде отседнахме в Амстердам

Когато пътуваме с момичетата, винаги избираме Airbnb. Обикновено сме сами в апартамента, в който отсядаме, но този път почти бяхме на гости. Домът ни за няколкото дни в Амстердам се намираше в IJburg. Това е един доста нов квартал, на брега на морето, много далеч от шума в центъра и тълпите туристи. Благодарение на това успяхме да видим и едно съвсем различно, модерно лице на града. Хостовете ни бяха Гай, Бернард и тяхното куче Терра. Техният дом и самите те допринесоха за хубавото ни усещане от това пътуване. Още с влизането в дома им, двамата бях много приветливи и дружелюбни. Говорихме си, обясниха ни правилата. А стаята беша обзаведена с много вкус и внимание, както и целият апартамент. Навсякъде имаше вази с лилави лалета. А всяка сутрин на кухненската маса ни очакваше закуска.

С момичетата делихме една споделена стая от този апартамент и спахме 4-те на две двойни легла, което беше малко неочаквано. Тук трябва да отбележа, че Амстердам е скъп и откъм настаняване. Този апартамент ни струваше около 250 лв. на човек за 3 нощи, т.е. 1000 лв. за стая от апартамент и общо ползване на баня, тоалетна и кухня с хол.

Трябва да спомена и още нещо, защото ви препоръчвам да отседнете при момчетата, ако избирате Airbnb в Амстердам. Те са гей двойка и не го крият. Аз доста си говорих и с двамата, супер готини хора са. И при тях видях много по-истински, честни отношения на любов и разбирателство, отколкото съм виждала при която и да е друга „нормална“ двойка. Те прекарваха време заедно, вечеряха на свещи, разхождаха се, говореха си и се слушаха един друг. Всеки знаеше през какво преминава другият и му помагаше. Не можех да повярвам на очите си. Замислих се колко е хубаво това, което имат те и как искам да си взема от него. Освен преживяването Амстердам, тези момчета ми дадохда и един добър житейски, нагледен урок.

Ако търсите по-бюджетно място, разбрах, че около Червените фенери цените са по-ниски, но аз не бих останала в този район. Вероятно има и хостели. Аз имам лоши спомени от единствения хостел, в който съм отсядала, в Ню Йорк и определно предпочитам да платя повече за комфорта си.

Съвет 3: Изберете място за нощуване далеч от Червените фенери и резервирайте поне месец и половина – два по-рано, защото цените се вдигат много бързо, а нощувките в града никак не са евтини.

Екскурзия до Аместердам

Какво да видите в Амстердам

Знаете, че не си падам по забележителности. В това пътуване обаче тръгнахме първо към Кьокенхоф и чакахме на километрична опашка, каквито винаги избягвам. Истински съжалих, че съм прекарала час и половина там и се сетих защо ненавиждам туристическите места. Точно защото всички са там.

Върнахме се в Амстердам и се заскитахме безцелно. Тук няма много ресторанти както в Париж и се наложи да ядем сандичи на крак, защото вече не се издържаше. След това се запътихме към Червените фенери. Във видеото има няколко кадъра от там, но на мен не ми харесва. Представях си т.н. „витрини“ по-изискано, а те са толкова гнусни… не мога да повярвам, че тези момичета стоят там и се продават. Но това е личен избор и няма да го коментирам.

Миризмата на трева се носи абсолютно навсякъде. Дори по едно време се зачудихме възможно ли е да се напушиш от това, защото тук там ни ставаше съмнително отпусното.

Екскурзия до Аместердам - площад Дам

Площадът Дам е едно от местата, които се препоръчва да се видят в града. Намира се в историческата част на Амстердам и е заобиколен от кралски дворец, готическа катедрала и музеят на Мадам Тюсо.

Екскурзия до Аместердам

Музеят Rijksmuseum е националният музей на историята и изкуствата в Холандия, който пази предмети от средните векове до сега. Тук се намира и известният надпис I Amsterdam, но е толкова претъпкан с хора, че изобщо не почакахме за снимка.

Екскурзия до Аместердам

Градините пред музея напомнят на тези пред Айфеловата кула в Париж и са много приятно място, където да поседнеш и да отпочинеш малко. А самата сграда е много красива и инстаграмърите ще я оценят :)

До Rijksmuseum се намира и музеят на Ван Гог. Видях, че понякога има интересни инсталации, дори представления вътре. Ако сте решили да ходите там, проверете предварително какво ще се случва в дните, по време на посещението ви в града.

Парковете в Амстердам са доста. Ние отидохме в един, който явно беше популярен. В неделя беше пълен с хора, които се препичаха по бански в тревата, други печаха барбекю, а трети играеха с топка или фризби. И разбира се, всичко това беше премесено с острия аромат на „холански цигари“.

Съвет 4: Проучете кои са интересните места за разглеждане според вашите лични интереси, за да си направите пътуването истинско преживяване и да не останете разочаровани.

До тук съм с популярните места, защото както знаете, не съм им голям фен. И със сигурност не обичам да чакам на опашка безкрайно дълго време.

Екскурзия до Аместердам

Храната в Амстердам

За мен храната е един от начините да изпитам мястото. Когато пристигнахме, попитахме нашите домакини за традиционен ресторант. Те казаха, че храната тук е смесица от много кухни и нещо традиционно са картофите, може би и наденичките. Изпратиха ни в турски ресторант за вкусна храна.

Съвет 5: Помолете хората от града да ви препоръчат ресторант или ястие, което да опитате. А може и да изгледате няколко YouTube влога, за да получите препоръка от местни. 

От храната в Амстердам не се впечатлих. Възможно е да не съм попаднала на правилните места или наистина да ги няма. Но не е като в Италия или Франция. По-скоро ми напомня на Щатите. Видях и доста хора с наднормено тегло. Оказа се, че за да спестяват време, купуват полуфабрикати от магазина. Имаше много заведения за бързо хранене. И нямаше много ресторанти. А където имаше ресторанти, пак сервираха „дебеларщини“ както се изрази един мой приятел наскоро.

Екскурзия до Аместердам

По-голямата част от времето си ние прекарахме в ходене и правене на снимки и видеа на естествената красота на града. Аз съм много впечатлена от красотата на тесните къщи и романтиката на каналите. Впечатлиха ме и дамите, които си бяха купили букети с цветя за вкъщи в неделя. Останах очарована от жените, които четяха книги пред входната врата или просто мервах случайно, и никоя от тях не беше с домашни дрехи. Някак аристократично студени са жените на Амстердам. По-късно в София прочетох, че те най-добре възпитавали децата си като пазят време за себе си и нещата, които обичат.

Не, не видях стрийт стайл. И нямаше някакво завладяващо чувство за този град. Не докосна сърцето ми. Остана само на нивото на аромат (на трева), сменящи се картини с прекрасни, но в един момент повтарящи се къщи, романтични мостове, милиони колелета и хора, които не бързат, а имат време за хартиените страници на хубава книга. Амстердам е красив по своя си начин. За мен не е любим град и едва ли ще се върна скоро там. Но определено е едно от онези места по света, на които трябва да отидеш и да усетиш сам. Един от онези градове, в който се влюбваш или просто не е „твоята чаша чай“.

Напишете ми в коментар, вие харесвате ли Амстердам и защо. Много ми е любопитно да чуя и други мнения за този град :)

А междувременно ще споделя още няколко снимки, които искам да ми напомнят за това пътуване :)

Екскурзия до Аместердам

Селфито е религия :) навсякъде и по всяко време. Този път на площада Дам.

Екскурзия до Аместердам

Бях гледала много снимки в Instagram от Амстердам и точно тези мостчета с тесните къщи на фон ме караха да искам да отида там. На живо не е толкова впечатляващо. Но не знам защо, на снимките ми изглежда някак приказно.

Екскурзия до Аместердам

За първи път на брега тази година! Имахме голям късмет с времето, беше топло и вятърът приятен. Но както е топло, става рязко студено и е добре да имате топла дреха. Същият този морски вятър ме накара да плача от студ в Швеция през декември.

Екскурзия до Аместердам

Тези магазини ги има нвсякъде. Ние си взехме по една близалка и бисквитки от любопитство, но това бяха доста зле похарчени 18 евро. Последния ден решихме, че не може да отидем до Амстердам и да не пробваме кексчета. Беше ни страх, признавам си и си разделихме по половин парченце на всяка. Ефектът дойде след час и половина и се изрази в рязко заспиване и най-спокойния сън. Дали ми харесва? Не. Но трябва да се пробват различни неща, за да ги изпиташ през твоя опит.

Екскурзия до Аместердам Това беше един много неуспешен опит за подскок в една глуха уличка, където се поснимахме на воля. Но тези скоци никога не ми се получават…

Екскурзия до Аместердам

За финал се върнахме отново в Айндховен. Този път имахме 2 часа за по кафе и бърза разходка. Не мога да не спомена тази раница, която използвам за пътуванията в Европа. Събира идеално количество багаж за 3 дни и е най-здравата чанта, която някога съм притежавала. Купих я от Америка преди 6 години и с нея бяхме на Ниагара, в Ню Йорк, Париж, Рим, Малмьо, сега Амстердам и на още безброй много пътувания в България. Всеки път, когато я погледна, си спомням за всички страхотни моменти.

Пътуването не е просто страст. Живот е! Поне мен ме кара да се чувствам жива :)

Преди да кажа чао, ще ви поканя в Instagram, където споделям историите докато се случват всеки ден. Там ще чуете и видите за оналйн бизнеса, за модата, за пътуванията, изобщо всичко, което е част от пътя на изграждането на бизнес и живот, който се чувствам щастива да живея.

А в YouTube канала ще намерите видеа за старт на онлайн бизнес и влогове от пътуванията или някои от работните дни :)

Written by Aneliya Magleva