7 стъпки за успешен Etsy бизнес: съвети от една майка-предприемач

Преди няколко месеца, благодарение на блога, се запознах онлайн със Стели. Тя е от Варна, майка и един от малкото Pinterest специалисти в страната. А който се е занимавал с Etsy бизнес знае, че Pinterest е мощен трафик канал и инструмент за създаване на шопинг списъци.

Стели ми писа, че когато чете Nojici, има чувството, че го е писала тя, сблъскала се е със същите проблеми с тази разлика, че дълго време е работила на “нормална работа” и не се е осмелявала да напусне. Направила е страхотна стратегия – да използва времето на майчинството, за да започне своя бизнес. С времето се оказало, че и да си майка изисква много време, но въпреки това успяла да започне.

7 стъпки за успешен Etsy бизнес - съвети от една майка-предприемачВ момента Стели работи с чуждестранни клиенти и прави маркетинга им в Pinterest, независимо дали продават в Etsy или собствени онлайн магазини. Разказвам ви нейната история, за да ви вдъхнови и да покаже, че всеки може, стига да има желание да го направи. Нашият свят е изобилен, а времето, в което живеем премахва ограниченията.

Знам, че много майки и млади жени четат Nojici. Искам да ви кажа – бъдете смели момичета! Да си жена е страхотна привилегия, защото сме надарени с много повече сила, издържливост (на болка), емоция и креативност отколкото предполагаме. Ние се справяме с всичко и сме поели много екстра товари на плещите си. Защото знаем, че можем и защото можем да сбъднем мечтите си!

Просто се осмелете да направите първата крачка :) Емоцията на страха е същата като емоцията на вълнението. Единствената разлика е интерпретацията от страна на мозъка. По тази тема заснемам ново видео, което ще видите скоро в YouTube. Нужно е само да смените настройката си и страха ще бъде заменен от вълнение, за да се осмелите да сбъднете мечтите си :)

А сега ще ви оставя да прочетете съветите на Стели за успешен Etsy бизнес, който можете да правите от България с това, което умеете да творите :)

 

  1. Изберете какво да продавате

Етси е уникално място за продажба на два вида неща  – винтидж и хендмейд. Това ограничение е наложено от платформата, с цел да се разграничи от други платформи като ибей и амазон, където изборът е почти неограничен. Етси често отнася критики за това си ограничение, тъй като според повечето онлайн потребители, това ограничава и шансовете й за развитие и разстастване като онлайн платформа. Но така или иначе, това са правилата, които следва да се спазват от всички онлайн продавачи стриктно, тъй като неспазването им може да доведе до затваряне на съответния магазин и невъзможността му да се регистрира.

Въпреки това ограничение обаче, опциите са толкова много! Могат да се предлагат не само физически продукти, но също и дигитални – под формата на услуги или продукти на дигитален носител като снимки и други подобни. Важното тук е, не толкова продуктът / услугата да са уникални, колкото да бъдат много добре представени, така че, да бъдат желани от потенциалните купувачи. Според моите лични проучвания, най-добре в Етси се продават персонализираните неща, като например – тениски със щампи, чаши, детски бодита или всичко което би могло да е персонален подарък за някой. Така че, ако имате намерение да продавате хендмейд неща, моят съвет е да се опитате да ги персонализирате, така че да може да се изписва текст или име, които купувачите биха искали да купят. Естествено, важно е да се отбележи, че и конкуренцията в тези сегменти става все по-огромна, и все по изобретателна, така че проучете я предварително!

7 стъпки за успешен Etsy бизнес - съвети от една майка-предприемач

LockerRoom е пример за български бранд за дрехи, който се развива успешно в Etsy и продава българска мода на жени от цял свят. Тук можете да видите ключова дума CLOTHES в името на магазина, както и самия бранд. Когато се натрупа достатъчна популярност, клиентите ще ви търсят и по името на бранда ви. На корицата на магазина се вижда офертата, която те предлагат за своите клиенти в момента.

  1. Изберете внимателно името на магазина си

Добре е, когато избирате име за бранда си, то да бъде свързано по някакъв начин с това, което ще продавате като продукт. Например ако продавате тениски, измислете име което съдържа думата „тениска“. Така ще бъдете лесно откриваеми, важно е за целите на SEO или така наречените ключови думи /ако все още не сте запознати с термина SEO, инвестирайте време да проучите въпроса, и това време със сигурност ще ви се отплати, обещавам ви!/.

 

  1. Направете добра презентация на продукта си

Това включва да направите добри снимки, с добро качество, във всякакви възможни комбинации, така че клиентът да може да си го представи възможно най-добре. Снимките обаче, далеч не изчерпват добрата презентация. Какво имам предвид? Важното тук е доброто заглавие и описание, което да привлича купувачи. Изберете добри ключови думи /отново стигнахме до SEO-то!/ в заглавието, който да се повтарят и в така наречените „тагове“. Таговете са всъщност малката тайна на Етси, което я различава от други подобни платформи. Те представляват вътрешно, вградено SEO във вашия продукт. Тяхната цел е той да изпъкне над огромното разнообразие от подобни други  продукти. Имате право на 13 тага и аз горещо ви съветвам да използвате абсолютно всички. Това ще увеличи трафика към вашия магазин и продукти осезаемо!

 

  1. Направете добра визия на магазина си

Това означава първото впечатление, което ще създадете у потенциалния купувач, щом „влезе“ във виртуалния ви магазин. Тук роля играе графичният дизайн – лого и корица на магазина ви. Те се забелязват първи и съвсем не е нужно да сте графичен дизайнер, за да се справите с професионалната визия на магазина си. Достатъчно е да ползвате програма като Canva /има и други подобни, ако не умеете да работите с Фотошоп/, които са разработени за целта. Само се регистрирайте в онлайн варианта и безплатната версия ви предоставя възможност да създадете дизайн, специално „оразмерен“ за целите на Етси магазина ви. Разбира се, дизайнът не се отдава на всеки и ако не искате да губите време и в това, може да си наемете някой, който да го направи вместо вас.

7 стъпки за успешен Etsy бизнес - съвети от една майка-предприемач

  1. Определете цените прецизно

Всъщност, по мои наблюдения, повечето продавачи не определят правилно цената си. Това обаче не е толкова фатално. Най-простият метод за определяне на цена е да направите проучване сред конкурентите си.  Като в Етси може да се види на каква цена се продават подобни артикули, но не и на каква цена са продадените. И все пак, ако срещате затруднения с определянето на цената, просто изчакайте и наблюдавайте как ще реагира пазара и трафика ви. Ако не сте удовлетворени, вижте следващата стъпка!

 

  1. Използвайте маркетинговите настройки, зададени в marketing tool от настройките на магазина си.

Това е друга „тайна“, достъпна в Етси. Разгледайте какво се предлага като опции в тази настройка. Имате възможността да „пускате“ разпродажби или промоция с безплатна доставка. Можете да избирате процент на отстъпка – 10%, 15%, 20% и така нататък. Потенциалният купувач ще вижда старата и новата цена и това е супер трик, защото хората винаги обичат да спестяват докато пазаруват. В тази настройка има възможност и да предлагате купонна система – колкото повече купувачът пазарува от вас, толкова повече отстъпка да получава. Може да заложите тази опция така, че след всяка покупка, купувачът да получава съобщение, в което да бъде уведомен при следваща покупка от вас каква отстъпка би получил. Това ще създаде чувството, че клиентът е специален за вас, което е винаги добре дошло за вашия бизнес! Нещо също много важно да се отбележи, е че Етси подпомага този процес като организира „групови“ разпродажби, към които може да се включите. Избират се специални дати, като например черен петък и други празнични дни, които виждате в специален календар, създаден от Етси за целта. Вие решавате дали ще се включите, но определено би било във ваш плюс, тъй като Етси ще показва магазина ви с предимство.

 

7 стъпки за успешен Etsy бизнес - съвети от една майка-предприемач

julie_weaves е страхотен пример за Instagram маркетинг на Etsy магазин. Тя е изградила стил, който идеално презентира в грида си, както и във всеки пост. А последователите и са много ангажирани със съдържанието, което споделя. Жули е французойка, текстилен дизайнер.

 

7 стъпки за успешен Etsy бизнес - съвети от една майка-предприемач

Това са резултати от търсене на същия бранд в Pinterest. Съдържанието е споделено от потенциални клиенти, които са запазили нейни продукти в своите бордове. На практика клиентите си събират вдъхновение в Pinterest и подготвят шопинг листове. Освен това спомагат за органичното разпространение на съдържанието на бизнеса в мрежата.

  1. Маркетинг в социалните мрежи

Последна точка от текущото ръководство, но съвсем не последна по важност :) В днешно време е невъзможно без социалните мрежи да достигнете до повече хора, дори да не сте им фен. Регистрирайте си фейсбук страничка с логото и корицата на бранда си, ако предпочитате инстаграм, направете го там. Лично аз вярвам, че най-подходящ за Етси магазини е Пинтерест. Той е малко познат в България, но си заслужава да се запознаете с него :) Качвайте смело продуктите си, покажете ги на хората, „хванете“ клиентите си и ги отведете директно в Етси магазина си.

В заключение ще отбележа, че съвсем не е лесно да бъдете успешен продавач в Етси платформата, конкуренцията наистина е огромна и е на много добро ниво, все пак е от целия свят. Това е сериозно занимание, но определено си заслужава да се възползвате от възможностите, които ви предлага и да инвестирате сериозно време в създаване на успешен магазин. Много хора вече го правят, само от България има регистрирани около 2500 магазина.

 

Благодаря на Стели, че сподели тези съвети за стартиране на Etsy бизнес с нас! :)

Като човек, който се рекламира с (Интернет) бизнеси от години, съм напълно наясно, че за да изградиш бизнес се изискват много време и усилия. А възможностите в момента са наистина безкрайни. Този живот няма да ми стигне да пробвам дори и 1% от тях :D

Затова, мили приятели, ако имате буден дух в себе си, който не ви задържа на едно място, ако не ви кефи да сбъдвате чужди мечти и усещате, че времето е дошло, действайте!

Както и преди съм казвала, не ви съветвам да напускате работа веднага. Започнете да правите своите неща в свободното време и събота и неделя. Ставайте 2 часа по-рано и работете за мечтите си. Няма да е лесно, но това ще бъде проекта на живота ви. И си струва!

Мечтайте на едро, изберете си направление, направете стратегия и следвайте стъпките.

Ако искате да виждате какво правя аз с моя бизнес и живот всеки ден, за да вървя по същия път, последвайте ме в Instagram.

А ако търсите how-to стъпките и уроците за онлайн бизнес, както и други интересни видеа, тях ще намерите в YouTube.

Със Стели (Стилиана Стойчева) можете да се свържете не email: stilruseva@abv.bg

Споделете тази статия с приятели, които може би също ще се вдъхновят да последват мечтите си с вашта помощ :)

Written by Aneliya Magleva