3 типа бизнес, които можеш да започнеш от нула, ако не разполагаш с бюджет

Искаш да стартираш бизнес, да имаш нещо свое, да нямаш шеф и да живееш по твоите правила? Но може би нямаш голям бюджет, объркан си и като цяло не знаеш какво да правиш.. така ли е?

Ако искаш да стартираш свой собствен бизнес, да започнеш на чисто и да създаваш за себе си, този блог пост ще ти помогне.

Преди няколко седмици попитах един от най-лоялните си фенове, Миро, който виждам във всеки лайк, стори и съобщение, защо ме следва. Ето какво ми разказа Миро.. за това как едно изречение, което съм казала в едно от YouTube видеата ми, е променило начина му на мислене и той се е осмелил да последва мечтата за собствен бизнес. Днес, повече от 3 години по-късно той работи страстта си като прави аксесоари за хора, които обичат да пътуват в Addicted to thrill.

С Миро не се познаваме, освен онлайн, в чата. Разказа ми как се е запознал с Велизар на събитие на Юли Тонкин. Тогава искал да започне бизнес. Направил проучване и разбрал, че за неговия продукт ще има търсене. Но нямал капитал и се върнал в родния си град.

Малко по-късно (през 2016 г.) попаднал на мои видеа за онлайн бизнес. В едно от тези видеа аз казвам, че за да стартираш онлайн бизнес не са ти нужни много пари и гениална идея. Трябва ти клиент. Това преобърнало майндсета му и видял, че нещата не са толкова сложни, колкото мисли.

В този момент, почти без пари той създава прототип на друг продукт, който сам може да изработи. Продава го 15 пъти и от тогава насам се занимава с това, развива нови продукти и работи по своя онлайн бизнес.

Nojici - как да стартирам бизнес от нула

Ето, виждаш, че не е трудно да започнеш. Но за да стигнеш по-бързо натам, накъдето си се запътил, ти трябват няколко много важни неща – Продукт, клиент, стратегия, вяра и действие. В тази статия ще ти споделя кои са 3-те типа бизнес, които можеш да започнеш веднага, от нула и без бюджет и сравнително бързо да видиш резултати.

Но преди това…

Много хора се лутат в търсенето на идея за бизнес. Търсят бързи пари. Това почти никога не е добра идея, да не кажа и никога. В Nojici и CopySocial си говорим само за устойчиви и сериозни неща. Тук няма схеми за бързи пари и който се надява да ги намери, това не е мястото.

Ако все още не си го направил, свали си гайда „Как да превърнеш страстта си в бизнес“ от ТУК>>

Но да се върна на тамата. Ако нямаш много бюджет, имаш 3 опции за стартиране на собствен бизнес:

 • Продажба на УСЛУГИ – така продаваш нещо, което вече продаваш на работа и за него ти плащат заплата.
 • Продажба на ЧУЖДИ услуги или продукти – ако си добър в продажбите, можеш да си партнираш с хора, които произвеждат продукти или услуги и да работите заедно.
 • Продажба на твой ПРОДУКТ – най-добрият вариант за теб, ако искаш да продаваш продукт и нямаш бюджет, е да продаваш нещо, което ти сам можеш да правиш.

3 идеи за стартиращ бизнес с минимален бюджет

Как да започнеш бизнес с услуги

Преди 5 години (сега е 2019 г.) от Estee Lauder ни поканиха на едно парти с Деси. Отидохме и беше страхотно. Urban среда, като в Ню Йорк. Прекрасно облечени, елегантни жени. Вино. Музика. И ние, на последния етаж на кулите до Мол България. Градът беше под краката ни. Казвахме си наздраве с тази гледка, в тази обстановка и решихме, че ще направим бизнес, който да ни даде този лайфстайл. Изискан, елегантен, с красиви дрехи, далечни пътувания и незабравими преживявания. Там, на онова парти, сключихме негласен договор да сбъднем мечтата си. И се върнахме в реалността.

Няколко месеца по-късно аз трябваше да напусна работа. Тогава пред нас стоеше изборът дали да си търся нова работа или да последваме мечтата си. Избрахме второто. Нямахме никакви пари и си споделяхме гарсониера в Дианабад. Нямахме капитал. Само знания и умения, които бяхме придобили. Можехме да пишем, снимаме и рекламнираме във Facebook. Това и работехме. Решихме, че ще започнем да продаваме същото нещо, което продавахме на работа.

Направихме си сайт, Facebook страница и започнахме да действаме и по всички възможни начини да търсим клиенти. Нещата се случваха доста бавно тогава. Но в един момент всичко заработи. Клиентите не само ни намираха, но получавахме много препоръки и имената ни станаха разпознаваеми. И всичко, благодарение на качествена услуга, упорита работа и социални мрежи.

Социалните мрежи са много основополагащи не само за успеха, който постигнахме, но и за работата ни в момента. Сега същите тези социални мрежи ни помагат да популяризираме и развиваме втория си бизнес – CopySocial Академия, само 5 години след онова незабравимо парти.

Ако тепърва искаш да започнеш бизнес и искаш да използваш социални мрежи, за да привличаш клиенти, задължително следи страниците на CopySocial и Nojici във Facebook и Instagram, за да не пропуснеш пускането на нашия интерактивен гайд + видео материали „От идея до разпознаваем бранд онлайн“, който през първите няколко дни ще бъде на НАМАЛЕНА цена.

Ако искаш да започнеш бизнес с услуги, помисли:

 • какво би могъл да продаваш като услуга
 • кои са хората, които имат нужда от тази услуга
 • кои са конкурентите в твоята ниша
 • как ще блеснеш пред конкурентите си, за да спечелиш клиента
 • какво трябва да чуе твоят потенциален клиент, за да реши да работи с теб
 • как ще се представиш онлайн
 • как клиентите ти ще разберат за теб (т.е. как ще се рекламираш)
Nojcici - как да стартирам бизнес

Как да продаваш услугите на други хора и да печелиш от посредничество

Преди няколко години имах среща с един приятел. Той се занимава с имейл маркетинг. Беше казал, че ще напуска работата си в международна компания, за да прави свой бизнес. Беше по-разумен от нас с Деси да си осигури пари преди да напусне (гледай това видео в YouTube на темата за това как да си осигуриш сигурност преди да напуснеш работа). Когато го видях, очаквах да ми каже, че ще прави имейл маркетинг. Но той ме изненада…

Беше си направил Upwork профил, където започнал да продава Explainatory videos (обяснителни видеа) на сложни продукти и услуги, на международен пазар. Втрещи ме!

Казах си наум, а после и на глас, с въпрос към него – „Как се научи да правиш анимация за толкова кратко време?!“

„Не съм“, каза той. „Намерил съм екип от супер експерти, които правят мега яки видеа и ги продавам. Имам партньорство с тях и когато имаме проект, те си дават цената, аз слагам комисионна за мен и продавам. Моята работа е да комуникирам с клиента и да се грижа всичко да е наред.“

Тази информация ме зашемети. Това беше малко повече от година, след като ние започнахме бизнеса си. Знаех си още тогава, че има нещо в мъжете, което ги кара да успяват по-бързо в бизнеса. Открих го наскоро (гледай това видео, за да чуеш 5-те причини мъжете да правят бизнес по-бързо от жените).

Моят приятел ми даде една нова перспектива, която ние с Деси веднага взехме и добавихме в агенцията. Благодарение на контактите и изградените ни взаимоотношения с клиенти, започнахме да продаваме услуги на други хора през агенцията. Имаше случаи, в които ние печелим много повече отколкото човека, от който купуваме услугата. Просто сме я продали много по-изгодно. Затова толкова често ви повтарям, приятели, че да се научиш да продаваш е едно от най-важните умения, които трябва да придобиеш (гледай видеото за продажби тук).

Как да продаваш услуги на други хора?

 • Намираш екип/ човек, който е перфектен в изпълнението на своята услуга (или продукт)
 • Намираш клиенти, които имат нужда от тази услуга
 • Опознаваш идеално услугата и ползите от нея, за да можеш да я продадеш на твоя клиент
 • Грижиш се клиентът ти да е доволен през цялото време и комуникацията да тече отлично
 • Печелиш своя дял комисионна. А той ще бъде разликата между цената, която ти плащаш за услугата на доставчика и цената, която таксуваш клиента за нея. Ти печелиш от разликата
Nojici - как да стартирам бизнес

Да продаваш продукт, който сам можеш да произведеш

Сещаш ли се за историята на Миро, горе?

Нека ти разкажа още една, на Рая.

Рая била по майчинство (гледай видеото Как да стартираш бизнес по време на майчинство – не е само за жени по майчинство :)), когато започнала да прави красиви бебешки неща с ръцете си. Правела ги за собственото си дете и много и харесвало. Мъжът и също помага за сътворяването на тези красоти. В един момент детето пораснало и пред нея вече стоял въпросът – какво да прави?

Започнала Bambuki. Ние се запознахме с нея в самото му начало. А днес, благодарение на социалните мрежи, това е един от най-разпознаваемите брандове за ръчно изработени бебешки играчки и аксесоари в България.

Nojici - как да започна бизнес от нула

Социалните мрежи могат да се окажат безценни за успеха ти. Именно по тази причина направихме CopySocial Академия – за да помогнем на всеки стартиращ бизнес да използва инструментите на онлайн средата по най-добрия начин и да спечели от тях.

И също така, понеже Академията още не е отворила врати за есенния пример, на 5-ти октомври предстои първото издание на CopySocial Collective – семинар за онлайн бизнес и личностно развитие в София. Ако тези теми те интересуват, задължително запази своя билет преди да са свършили, защото има САМО 60 места!

Как да започнеш собствен бизнес, предлагайки продукти, ако не разполагаш с голям бюджет?

 • Помисли какво можеш да правиш сам (и какво обичаш да правиш, защото това е много важно)
 • Кой би платил, за да има твоя продукт и защо
 • Къде прекарва времето си твоят идеален клиент онлайн и офлайн
 • Как да достигнеш до него
 • Какво трябва да му кажеш и покажеш, за да купи от теб

Тези неща може би ти се струват сложни сега, но не се тревожи, всичко е трудно преди да стане лесно!

Ако си сериозен в намерението си да имаш собствен бизнес, ако имаш изгарящото желание да сбъднеш мечтите си в сърцето си, не оставяй НИЩО да те спре!

Този път не е лесен. Няма да станаш милионер бързо. Няма да започнат пътуванията веднага. Но знаеш ли… ще получиш много повече, отколкото някога си си представял! Ще получиш най-добрите уроци, от най-добрия университет – Живота. В един момент ще имаш бизнеса, ще имаш и парите, но ще имаш и НОВО СЕБЕ СИ, което вижда света по-различен начин. Ще получиш човек, който се бори за мечтите си, който осъществява и създава. Ще бъдеш добър пример за децата си (гледай това видео в IGTV за историята на една майка-предприемач). И Животът ще ти дава все повече!

ПОМНИ! От Живота ще ПОЛУЧИШ точно толкова, колкото ПОИСКАШ и реципрочно на това, което ДАДЕШ.

Затова БЪДИ добър човек. Давай отлично качество и продавай смело това, което имаш. Защото то може да промени живота на хората, за които е предназначено!

Както аз на два пъти в тази статия ти споменах за CopySocial Академия. Да, аз искам да ти продам идеята да се включиш в нея, според етапа на твоето развитие, защото ЗНАМ, че нашата Академия може да промени живота ти! Аз знам колко много вложихме в нея. Тук ще намериш най-добрите стратегии, съвети и материали, на разбираем език. Няма друго място, на което ще намериш такъв продукт, защото той е базиран на знания, но най-вече на опит от работата ни с малки и средни бизнеси. Затова искам ти да го вземеш и приложиш за себе си. Искам да влезеш в групата и да станеш част от общността. А ако си напреднал с бизнеса, ще дойде момент да участваш и в менторската група, където ние лично помагаме на нашите ученици.

АЗ ИСКАМ ТИ ДА ПОСТИГНЕШ УСПЕХ! ТИ ИСКАШ ЛИ?

Ще те оставя с тази мисъл и с още малко безплатни материали, защото може би още сам не си намерил някои отговори. За това имаме и огромно количество безплатни, полезни материали. Ето къде да ги намериш:

CopySocial Collective

Приемът в CopySocial Академия за видео курсът ще отвори след 15-ти октомври. А гайдът ще бъде пуснат в началото на октомври. Все още не можеш да купиш нито едно от двете, но ако се интересуваш, следи ни онлайн. Ще публикуваме информация първо за нашите последователи.

Written by Aneliya Magleva