#10ДумиЖенственост: Ключът към теб и щастието се нарича РЕШИТЕЛНОСТ

Тази публикация ще бъде малко по-различна от предните 3. Тук ще ти разкажа за едно качество, което придобих като дете и то ми помага да вървя напред, без значение колко невъзможно изглежда всичко – РЕШИТЕЛНОСТ.

През последните години се запознах с много мъже и жени, които отлагаха сбъдването на мечтите си, защото вярваха, че не са готови, времето не е подходящо или ще се провалят. В тази серия искам да ти разкажа как да преодолееш нерешителността си и да изградиш навик за сбъдване на мечти и постигане на цели – от ежедневни и тривиални до такива, които ще променят живота ти.

Ще ти кажа нещо – животът ти изпраща хората, възможностите и обстоятелствата, но трябва да грабнеш момента. Ти можеш да прекараш месеци в това да се учиш – да пречупиш мисли, чувства, обстоятелства. Но изпуснеш ли момента, възможността си отива и губиш. В някои случаи губиш най-доброто, което си можел да имаш, само защото те е било страх някой да не те нарани или да се провалиш. И когато времето мине и се случи крайно обстоятелство, което ти показва, че връщане назад няма, тогава с горчивина в сърцето си казваш „Трябваше да рискувам. Трябваше да го направя!”

Но времето е минало и моментът е изгубен…

Не ти говоря само за работата и мечтите. Отношенията ни с хората се подчиняват на същите закони. А страховете ни – онези, които ни карат да се чувстваме слаби и недостойни, са само фикция. Страхът реално НЕ съществува. Затова, следващият път, когато се страхуваш да действаш, сети се, че страхът ти е само илюзия и направи действието.

Какво е най-лошото, което може да се случи – да не се получи?

Сега ще ти кажа нещо – ти така или иначе получаваш НЕ за отговор. Имам предвид, че ако нищо не направиш, нищо няма да получиш. В този смисъл, ако решиш да действаш въпреки страха, можеш само да спечелиш. Какво решаваш?

Връщам се на днешното качество – решителност.

Решителност - #10ДумиЖенственост

Какво всъщност означава да бъдеш решителен и да постигаш мечтите си?

През годините срещнах много хора. Водих много разговори. Чух и разказах много истории.

Срещах мъже и жени, които се страхуваха да излязат от комфорта и да влязат в „забранената гора”, където се изправят срещу страховете си, за да срещнат мечтите си. А наградата – да получат всичко. Те бяха избрали другото – да вярват в душевната и материална бедност, убедени, че не заслужават. И там бяха оплетени в паяжините на страховете си, неспособни да се измъкнат, невиждащи пътя и дори лъч светлина.

Това се случи стотици пъти. Те чуваха някоя моя история и очите им светваха. Започваха да задават въпроси и да ме питат “КАК“. Как бях успяла да преодолея страха и да остана вярна на себе си, а бях само на 20 и нещо години..? Не ставаше въпрос за големи неща. Бяха обикновени, но ситуации, пред които всеки се изправя и повечето хора се отказват от себе си. Например да говориш пред публика, да заминеш в друга да държава просто ей така, да пренебрегнеш общественото мнение, да напуснеш работа, да не оставяш никой да контролира твоите избори, да рискуваш, да стартираш бизнес, да се превърнеш в някой от никой, да си тръгнеш, когато усетиш, че хората около теб те дърпат към пропастта, да останеш сам, да търсиш най-качествените (хора и обстоятелства) и т.н.

Попадал ли си в някои от тези ситуации?

Аз бях във всяка една от тях и в още много. От повечето болеше силно. Но след всяка една още един страх лежеше мъртъв на земята. А решителността ми да постигна всичко, за което мечтая ставаше все по-силна. И малко по малко постигах моето всичко.

Преди 3 години, когато още бях нещастна на нормалната си работа и знаех, че ще участвам в промяната, но умът ми не побираше как, нямах и представа, че сега, 3 години по-късно, зад гърба си вече ще имам агенция, клиенти, събития, на които бях лектор, обучения, които водих и куп стойностни хора около себе си.

Само 3 години са това. 3 години, в които винаги избирах да бъда решителна вместо да се страхувам. 3 години, през които постигнах всичко, което исках. А най-хубавото е, че през това време, в което всяко действие на решителност убиваше един страх, се превърнах в напълно нов човек. И тази Анелия ми харесва много. Както знаеш от предишните епизоди, аз се отказах да бъда неуязвима, намерих силата в разбирането и независимостта открих в това да бъда свързана с другите.

Малко по малко, всяка промяна ме водеше към един велик момент – онзи, в който за първи път се запознах със себе си. Всяка битка беше тежка и кървава (за емоциите говоря). В първия пост споменах, че години наред бях заключила емоциите и не ги изпитвах. След това обаче, реших да ги оставя в себе си, защото емоциите ни правят истински. Но те никак не бяха само положителни. В началото яростта, гнева, недоволството и още куп такива с негативен заряд ме завладяваха и държаха дни, дори седмици. Аз се губех в тях, чувствах се неспособна да направя нещо хубаво или дори да проявя сила. Тези емоции ме караха да живея в празен вътрешен свят, където има само две неща – ЕГО и ГОРДОСТ. Съвсем наскоро, преди около година, разбрах за тях. Разбрах, че в тяхно лице се крият най-лицемерните приятели и поисках да ги премахна. Повярвай ми, силни са и не се дават лесно.

Публикация, споделена от Unique Nojici (@aneliya.maglev) на

През последната година се случиха куп събития, които ме докарваха до ръба. Бях на косъм да се развилнея, да покажа колко титанично силна съм, да бъда лоша. И във всяка ситуация с решителност правех точно противоположното, за да убия егото и гордостта.

С времето емоциите започнаха да ме владеят все по малко време, независимо какво се случваше. Научих се да ги „контролирам” и да вземам най-доброто от тях. Започнах да избирам душата и истината вместо егото и гордостта, и целият ми свят се промени.

Онзи ден получих новина, която никак не ми хареса. Това беше крайност и след нея нищо нямаше да бъде същото. Имах усещането, че е дошъл краят на нещо, като смъртта, и нищо не мога да направя. Толкова негативни емоции се събраха в мен, че ми прилоша. Не знаех какво да кажа, да направя или да мисля… само усещах пълна безнадеждност, тъга, ярост, дори обвинение.

24 часа по-късно емоциите почти бяха преминали през мен и отваряха вратите за мъдростта. Бях си взела всичко от този момент и нямаше смисъл да го преживявам повече. Оставих ги да си тръгнат и започнах да уча урока.

Този мощен вихър ми показа, че съм се променила. Показа ми, че вече избирам душата и новото вместо да ровя в прахта на миналото и неосъщественото. И така трябва да бъде. Благодарна съм!

Разказах ти тази история, защото знам, че много хора имат същия проблем с емоциите, но той може да бъде решен. Тя е, за да ти покаже, че Ти НЕ можеш да контролираш света и хората, но можеш да контролираш начина, по който реагираш спрямо всичко, което ти се случва.

След всяка такава ситуация, в която оставиш емоциите да пеминат през теб, ще се чувстваш все по-пречистен и все по-истински.

Но да се върнем на решителността…

Публикация, споделена от Unique Nojici (@aneliya.maglev) на

Как да станеш по-решителен?

Решителността е ключово качество, ако искаш да постигнеш нещо повече в живота си – да получш изобилие, да имаш щастлива връзка, да печелиш повече, да напуснеш работа, да обиколиш света и т.н.

Да бъдеш решителен е лесно – просто всеки път трябва да игнорираш страха и да действаш.

Днес говорих с Нина от EnergyArt, която рисува енергийни картини (между другото, страхотен инструмент са). Тя ми каза следното:

„Картините не са вълшебна пръчка. Те са инструмент, с който работиш върху себе си, за да изградиш конкретно качество. Но не става просто с покупка. Тук има логическа последователност от действия, за да има резултат!

Първо, изчистваш негативните програми и убеждения от себе си с Картичката за изчистване, за да направиш място за новото.

После работиш с картината, която олицетворява качеството, което искаш да придобиеш, за да се заредиш с нужната енергия и вибрации.

И на трето място – предприемаш действия в реалния свят.

Така се случват нещата – няма магия. Има последователни, логически действия. И да ти кажа, решителните и последователни хора постигат резултати. Другите само се оплакват”

Замислих се, че дори в нещо като енергийното изкуство има решителност и последователна логика. Нашият свят работи така. Ситуациите не се променят с магия, а само с правилните действия и настройка.

Решителността е инструмента, който ще ти даде един цял нов свят. Но от теб зависи да действаш и да превърнеш мислите в реалност. Ти си двигателят. Представи си, че можеш да имаш всичко, за което мечтаеш. Би ли искал да го имаш?

Решителност - #10ДумиЖенственост

Ами ако ти кажа, че можеш да имаш всичко?! В този свят НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА!

Има само хора, които се страхуват и не постигат мечтите си и други, които действат и успяват във всичко. И повярвай ми, няма значение какъв е бил стартът ти в живота, кой познаваш или колко пари имаш. Ти МОЖЕШ и от теб зависи щастието ти!

Един скъп човек в семейството ми дълги години беше във връзка. Напоследък (последните години) никак не се чувстваше добре и искаше промяна. Но на нея от малка всички и казваха, че е нерешителна. Сравняваха я с мен и и казваха, че е различна, че не може да се справя сама и разни такива глупости. Аз ненавиждах тези думи, защото не са истина, а само чуждо мнение, погрешно извлечено от някое обстоятелство. Но ако 10 души системно ти повтарят, че не можеш, ти ще повярваш в това, нали?

Последните месеци и за нея бяха борба със себе си. Тя вече не искаше да бъде в тази връзка, защото не се чувстваше щастлива и удовлетворена. Премина през кризи, викаше, обвиняваше се, искаше промяна и винаги се отказваше една стъпка преди финалното действие.

Въпреки всичко ние я подкрепяхме и и напомняхме, че е силна и може всичко. Че един нов свят я очаква отвъд страховете. Че ще се справи.

Един ден тя събра смелост и си тръгна. Напусна момчето, с което живееше, защото това вече не беше тя, не беше нейният свят и искаше най-накрая да се запознае със себе си.

Сега е щастлива. Лицето и светна и открива, че може да прави неща, за които е смятала, че е неспособна, защото все се намираше някой, който да и каже, че не е решителна и не може да се справя сама. Да, все още има моменти, в които е объркана. Моменти, в които се появяват страхове. Но във всеки един от тях тя оставя емоцията да мине през нея, без да я унищожи. Оставя я да мине и да излезе, за да я направи по-чиста, да разсее мъглата от съмнения. И във всеки един момент тя проявява пълна решителност да убие поредния страх и да бъде себе си.

Нима и ти не можеш същото? Нима не е по-хубаво от другата страна на страха?

Има куп ситуации, в които трябва да проявиш малко решителност, да убиеш един страх и ще получиш всичко. Какво ти пречи да го направиш?

А и нали знаеш – страхът е само измислица :) Той НЕ съществува!

Тогава няма какво да те спира от това да живееш в пълния си потенциал и да имаш всичко!

Просто го направи!

 

Спомняш ли си какво ти казах в началото?

Казах ти, че ще ти споделя как да създадеш навик за сбъдване на мечти и постигане на цели. Е, това е той. Всеки път, когато си изправен пред страх, прояви решителност и действай. Всяка крачка води към промяната – твоята и на всичко около теб.

Ето ги и стъпките…

Как да изградиш навик за сбъдване на мечти и постигане на цели

  1. Помисли за нещо, което много искаш, но никога не си се осмелявал да действаш, за да го получиш. Може да е нещо съвсем малко или не – ти решаваш.
  2. Помисли кое е най-лошото, което може да се случи, ако този път бъдеш решителен и избереш себе си.
  3. А сега помисли дали можеш да събереш цялата си решителност и този път да избереш онова, което ИСКАШ ТИ, вместо онова, което трябва.
  4. Накрая отиди и направи твоя избор, дори и да изглежда страшно. (страхът е илюзия :))
  5. След това ми пиши и разкажи историята си, за да я публикувам и заедно да вдъхновим другите да направят своята промяна и да бъдат щастливи :)

Наистина е лесно. И да ти кажа, направиш ли го веднъж, пречупваш се. Всеки следващ път ще става все по-лесно. А ти ще се чувстваш много по-щастлив и ще постигаш всички цели почти без усилия, защото страховете спират да бъдат фактор.

Накрая само искам да споделя, че се забавих с тази серия, но поредицата се превърна в нещо повече от истории. Сякаш се случва някаква магия и ми се изпращат обстоятелствата, които трябва да преживея, за да разкажа за тях. И те не винаги идват по график.. :D

Надявам се тези истории да са ти полезни и да ти помогнат да станеш по-решителен, защото мечтите са от другата страна на страха. Ако мислиш, че някой приятел има нужда от тези думи, сподели статията :)

И не забравяй да ме последваш в Instagram, където не пропускам да споделям вдъхновяващи истории от всеки ден :)

Nojici - Как да превърнеш страстта си в бизнес

 

Written by Aneliya Magleva